Με αφορμή την πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας του Αμπντελατίφ Κεσίς, «Η Ζωή της Αντέλ (Κεφάλαια 1&2)» που προβλήθηκε στην τελετή λήξης του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, η πρωταγωνίστρια της ταινίας, Αντέλ Εξαρχόπουλος ήρθε στην Αθήνα και το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Η 19χρονη ηθοποιός, καθισμένη ανάμεσα στον διανομέα της ταινίας, κ. Βερέμη (Strada films) και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ, κ. Ανδρεαδάκη, απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και εντυπωσίασε με την απλότητα, την σοβαρότητα και την ευγένειά της.

Το culturenow.gr ήταν εκεί και σας μεταφέρει τις δηλώσεις της πρωταγωνίστριας για την πρώτη queer ταινία που βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στο 66ο Φεστιβάλ Καννών.

Από την Ελένη Φιλίππου

Για το δικαίωμα έκφρασης του αυτοπροσδιορισμού του ατόμου:

«Πιστεύω ότι το θέμα της ταινίας είναι μια ιστορία αγάπης. Για το πώς μπορεί μια συνάντηση να ταράξει την ζωή ενός ανθρώπου. Η ταινία έχει ως στόχο τα συναισθήματα και όχι το σεξ. Δεν θέλαμε να κάνουμε μια στρατευμένη ταινία, αλλά μια ταινία που θέτει ερωτήματα. Αν το αποτέλεσμα καταφέρνει να επηρεάσει νοοτροπίες ακόμα καλύτερα».

Για την κρίση στην Ελλάδα:

«Ο κινηματογράφος προσφέρει άνοιγμα στις σκέψεις, όπως επίσης προσφέρει ελευθερία σε περίοδο κρίσης».

Σχετικά με την συνεργασία της με τον Αμπντελατίφ Κεσίς:

«Γνώριζα τον κινηματογράφο του Κεσίς από πριν και μου άρεσε το γεγονός ότι ξεκινάει από κάτι απλό και καταλήγει σε κάτι πολύ σημαντικό. Για την «Ζωή της Αντέλ», μας έδωσε το σενάριο και μας είπε αφού το διαβάσουμε να το ξεχάσουμε, γιατί ήθελε να δώσουμε μέσα στην ταινία την δική μας προσωπικότητα. Δεν του αρέσουν τα τεχνικά, στημένα πράγματα. Υπήρχε πολύ αυτοσχεδιασμός, ήθελε να ζήσουμε αυτό το πάθος και να δώσουμε έμφαση ακριβώς σε αυτά τα συναισθήματα. Είναι ένας πολύ ιδιαίτερος σκηνοθέτης, θέλει να πέσουν οι μάσκες, ώστε να αγγίξει το βάθος της ψυχής. Για αυτόν τον λόγο είναι και πολύ απαιτητικός, δεν παραδίδεται, θέλει να φτάσει μέχρι τέλους. Μπορεί για μία σκηνή να έκανε μία εβδομάδα γυρισμάτων, έτσι ώστε να σε φτάσει στο σημείο να εξαντληθείς και να δώσεις τελικά τον πραγματικό εαυτό σου. Ο Κεσίς δουλεύει πολύ με τα ένστικτα. Το ότι υπάρχει πολύ αυτοσχεδιασμός δεν σημαίνει ότι δεν ξέρει που θέλει να πάει, αλλά ότι του αρέσει να τον οδηγούν. Οφείλω όμως να πω την αλήθεια. Για εμάς ήταν πολύ δύσκολο όλο αυτό. Το να κάνεις 100 λήψεις την ημέρα και να μην ξέρεις την επόμενη μέρα που θα πας και τι θα πεις, είναι εξαντλητικό. Έμαθα όμως πολλά από τον Κεσίς και τον αγαπώ, αλλά είναι αλήθεια ότι μπορεί να αποδειχτεί πολύ δύσκολος. Όλοι μας ταλαιπωρηθήκαμε, όπως και ο ίδιος ο Κεσίς. Δεν συγκρατώ κάτι αρνητικό, είναι εξαιρετικός σκηνοθέτης».

Σχετικά με τις ερωτικές σκηνές:

«Αντιμετωπίσαμε τις σκηνές όπως ακριβώς όλες τις άλλες. Όπως είπα, δεν είναι μια ταινία για το σεξ, αλλά για τα συναισθήματα. Είναι μια ιστορία αγάπης, επομένως έπρεπε να περάσει ο σκηνοθέτης και από το δωμάτιο των δύο γυναικών. Στην αρχή το διασκεδάζαμε και επίσης βοήθησε να σπάσει γρήγορα ο πάγος. Με την Λεά (Σεϊντού) δεν γνωριζόμασταν από πριν και η 1η σκηνή που γυρίσαμε ήταν ερωτική, οπότε αυτό βοήθησε στο να μάθει η μία την άλλη».

Για την σχέση των δύο ηρωίδων στην ταινία:

«Αυτό που σε καθορίζει είναι η εκπαίδευση και όχι η κοινωνική τάξη. Υπάρχουν μεν διαφορές που μπορεί να προκύπτουν από αυτόν τον διαχωρισμό, αλλά ο χωρισμός δεν οφειλόταν σε αυτό».

Στο ερώτημα εάν θεωρεί ότι η ταινία θα ήταν εξίσου δυνατή εάν πρωταγωνιστές ήταν ένα ζευγάρι ετερόφυλων:

«Θα ήταν εξίσου δυνατή, χωρίς όμως τον ίδιο αντίκτυπο. Διότι παρόλο που είμαστε στο 2013, υπάρχουν ακόμα σύνορα που πρέπει να καταρρίψουμε».

Σχετικά με τον τίτλο της ταινίας:

«Στην διάρκεια των γυρισμάτων, ο Αμπντέλ μου είπε ότι το όνομα Αντέλ στα Αραβικά σημαίνει δικαιοσύνη και πως ταιριάζει πολύ στο πρόσωπό μου. Ανακάλυψα ότι είχε αλλάξει τον τίτλο, όταν ήμασταν ήδη στις Κάννες και ένιωσα πολύ όμορφα για αυτό».

Για το τι γνωρίζει από τον ελληνικό κινηματογράφο και εάν θα δεχόταν να συνεργαστεί σε ελληνική ταινία:

«Δυστυχώς δεν γνωρίζω πολλά πράγματα για την Ελλάδα. Δεν ξέρω αν σας απογοητεύει αυτό, αλλά οι γνώσεις μου περιορίζονται στον Αγγελόπουλο, τον Γαβρά και τον Λάνθιμο. Όσο για το εάν θα δεχόμουν να παίξω σε ελληνική ταινία, πρέπει να συναντήσω έναν δημιουργό και ένα σενάριο που θα με συναρπάσει».

Για την ελληνική καταγωγή της:

«Ο προπάππους μου ήταν Έλληνας. Ανήκε στην ομάδα του μποξ και πήγε στην Γαλλία με την προγιαγιά μου. Το θέμα είναι ότι δεν τον γνώρισα ποτέ, καθώς είπε ότι πάει να πάρει κοτόπουλο και από τότε εξαφανίστηκε. Οι γονείς μου έρχονται αρκετά συχνά στην Ελλάδα, αλλά για μένα είναι τώρα είναι η πρώτη μου φορά που την επισκέπτομαι».

Η ταινία «Η Ζωή της Αντέλ (Κεφάλαια 1&2)» θα βγει στους κινηματογράφους στις 31 Οκτωβρίου από την Strada Films.