Η Σίτα Ντούλιπ μόλις έχασε την πτήση της.

Αντί να κάτσει ν’ ακούει αμήχανη τις δυσνόητες ανακοινώσεις των μεγαφώνων του αεροδρομίου, ανακαλύπτει μια μέθοδο που της επιτρέπει να αψηφά τις ουρές στα γκισέ, τα άνοστα γεύματα, τα κλάματα των παιδιών και τις φωνές των γονιών, τις άβολες, βιδωμένες στο πάτωμα πλαστικές καρέκλες: αντί να αλλάζει πτήσεις, αλλάζει διαστάσεις.

Κι εκεί η Σίτα συναντά κοινωνίες τελείως διαφορετικές από τις γήινες. Καθώς η μέθοδός της, που πλέον φέρει το όνομά της, διαδίδεται, η Σίτα και οι συνταξιδιώτες της θα γνωρίσουν πολιτισμούς όπου οι άνθρωποι όταν ενηλικιώνονται βυθίζονται στη σιωπή, όπου ο θυμός και η οργή είναι το θεμέλιο κάθε προσωπικότητας, όπου υπάρχουν πόλεις με αποκλειστικό σκοπό την ξέφρενη κατανάλωση.

Οι ανταποκρίσεις αυτές, δοσμένες με σατιρική και στοχαστική διάθεση από την Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν, αποτελούν μια σύγχρονη εκδοχή των Ταξιδιών του Γκιούλιβερ και αποκαλύπτουν δυσάρεστες αλήθειες για τη δική μας ανθρώπινη κοινωνία. Με τη γνώριμη, διεισδυτική και παιγνιώδη γραφή της η Λε Γκεν προσεγγίζει κι εδώ τα θέματα που την απασχολούν διαχρονικά: τον φεμινισμό, την τυραννία, τη θνητότητα και την αθανασία, εν τέλει το νόημα – και το μυστήριο – της ανθρώπινης ύπαρξης. Το 2004 βραβεύτηκε με το Locus για την καλύτερη συλλογή.

Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν

Η συγγραφέας Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν (Ursula Kroeber Le Guin) γεννήθηκε το 1929 στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, κόρη του ανθρωπολόγου Άλφρεντ Κρέμπερ και της συγγραφέως Θεοδώρας Κρέμπερ. Παντρεύτηκε με τον ιστορικό Τσαρλς Α. Λε Γκεν (σωστή προφορά Γκουίν) και απέκτησαν τρία παιδιά. Η Ούρσουλα K. Λε Γκεν υπήρξε παραγωγικότατη. Έγραψε σε πεζό και έμμετρο λόγο, λογοτεχνικά όσο και δοκιμιακά κείμενα, ενώ καταπιάστηκε και με τη μετάφραση (Τάο Τε Τσινγκ, του Λάο Τσε). Κέρδισε από νωρίς την εκτίμηση κοινού και κριτικών για τη μεστή και ακριβή της γλώσσα, το σπάνιο αφηγηματικό της χάρισμα και τους αληθινούς χαρακτήρες που έπλαθε, όσο και για τις ριζοσπαστικές της ιδέες. Εμπλουτίζοντας τον χώρο του Φανταστικού με κοινωνικούς, ανθρωπολογικούς και φιλοσοφικούς προβληματισμούς, επέδρασε καταλυτικά στην εξέλιξη της λογοτεχνίας. Σημαντικότερες διακρίσεις της τα πέντε βραβεία Χιούγκο, τα πέντε βραβεία Νέμπιουλα και το Μετάλλιο ∆ιακεκριμένης Συνεισφοράς στα Αμερικανικά Γράμματα από το National Book Foundation το 2014. Πέθανε στις 22 Ιανουαρίου του 2018 στο Πόρτλαντ του Όρεγκον.