Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο της έκθεσης ‘Ανοιξιάτικοι Χείμαρροι’, ενώ στις 21:00 θα πραγματοποιηθεί συναυλία από το συγκρότημα MG Shuffle με τραγούδια από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 στην Αμερική. Στην ομιλία θα υπάρχει διαδοχική διερμηνεία, ελληνικά-αγγλικά.

Harvey Hacker

Ο Harvey Hacker υπήρξε φοιτητής στο Κολέγιο του Χάρβαρντ το 1963. Έλαβε το μεταπτυχιακό του από τη Σχολή Design το 1969. Τον Απρίλιο της ίδια χρονιάς, κατά τη διάρκεια της απεργίας των φοιτητών που έμεινε στην ιστορία ως Harvard Strike, όταν οι φοιτητές εξεγέρθηκαν και κατέλαβαν τα πανεπιστημιακά κτίρια, συμμετείχε στις διαμαρτυρίες και σχεδίασε την αφίσα η οποία έκτοτε αποτελεί εμβληματικό σύμβολο αντίστασης και εξέγερσης παγκοσμίως. Σήμερα εργάζεται στο Harvey Hacker Architects στο Σαν Φρανσίσκο.

Αλέξανδρος Τζώνης

Ο Αλέξανδρος Τζώνης είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Delft. Ο παππούς του ήταν επίσης αρχιτέκτονας και εργάστηκε για την ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1917. Σπούδασε στο Πολυτεχνείο των Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Γέιλ όπου στη συνέχεια δίδαξε. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ μεταξύ 1967 και 1981.

Μεταξύ των πολυάριθμων βιβλίων του: The Shape of Community (1972) σε συνεργασία με τον Serge Chermayeff και Towards a Non-Oppressive Environment (1972). Μεταξύ των βιβλίων που έγραψε σε συνεργασία με την Liane Lefaivre: Classical Architecture (1986), Architecture of Regionalism in the Age of Globalization, Times of Creative Destruction, Shaping Buildings and Cities in the late C2Oth, 2016. Ο Τζώνης ήταν Γενικός Επιμελητής Εκδόσεων για τα Penguin Books και τα Garland Architectural Archives (78 τόμοι). Ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής στην ταινία του Ζυλ Ντασέν Ποτέ την Κυριακή (1960). Ως νεαρός καθηγητής είχε υποστηρίξει την εξέγερση των φοιτητών τον Απρίλιο 1969 και είχε εμπλακεί στα γεγονότα της απεργίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Liane Lefaivre

Η Liane Lefaivre είναι ομότιμη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης. Πολλά από τα βιβλία της είναι γραμμένα σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο Τζώνη, ιδίως όσον αφορά το θέμα του Κριτικού Τοπικισμού. Επιμελήθηκε μια έκθεση στο μουσείο Stedelijk το 2002 με τίτλο Aldo van Eyck, Το Παιδί και η Πόλη και έγραψε 5 βιβλία για το ίδιο θέμα. Η έκθεσή της για τον Santiago Calatrava με τίτλο Σαν Πουλί, παρουσιάστηκε στο Kunsthistorisches Museum της Βιέννης το 2003. Το πρώτο μεγάλο βιβλίο της ήταν το βραβευμένο Leon Battista Alberti’s Hypnerotomachia Poliphili (1996). Το πιο πρόσφατο βιβλίο της τιτλοφορείται Αντάρτες Μοντερνιστές. Η Βιεννέζικη Αρχιτεκτονική από τα χρόνια του Otto Wagner (Λονδίνο, 2017).

Η έκθεση ‘Ανοιξιάτικοι Χείμαρροι

Η διπλή έκθεση ‘Ανοιξιάτικοι Χείμαρροι. Αφίσες από την απεργία στο Χάρβαρντ. Άνοιξη 1969. Συλλογή Αλέξανδρου Τζώνη και Liane Lefaivre’ και ‘Ανοιξιάτικοι Χείμαρροι. Ρωσική Πρωτοπορία – συλλογή Κωστάκη’ έχει ως κοινό πυρήνα τις κοινές ανησυχίες, αναζητήσεις και διεκδικήσεις σε δύο διαφορετικά σημεία του κόσμου – Ρωσία και ΗΠΑ- σε δύο διαφορετικές χρονικές εποχές –αρχές και μέσα του 20ου αιώνα. Ελευθερία, ίσα κοινωνικά δικαιώματα, ισότητα των φύλων και σεξουαλική επανάσταση, πάλη των τάξεων, αγώνας κατά του εθνικισμού και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, οικολογία, μεταρρυθμίσεις και ανατροπή είναι μόνο μερικά από τα κοινά θέματα που αποτυπώθηκαν σε χαρτί, σε ύφασμα, σε αφίσες και πλακάτ.


Διαβάστε επίσης:

‘Ανοιξιάτικοι Χείμαρροι’… στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης