Όταν δημιουργείς για τα παιδιά, δεν υπάρχει όριο στην φαντασία. Είναι μεγάλη η χαρά της ελευθερίας  της έκφρασης και παράλληλα τεράστια η ευθύνη!

Τα παιδιά είναι ακόμη εύπλαστα. Χτίζουν τα θεμέλια της ζωής τους μέρα με την ημέρα.

Κοιτάζουν τον κόσμο με τα τεράστια μάτια τους και έχουν πίστη κι εμπιστοσύνη πως ό,τι αντιλαμβάνονται είναι αληθινό.

Μεγαλώνουν «διά της μιμήσεως».

Αναλογιζόμενη την τεράστια δύναμη της θεατρικής εμπειρίας, κάθε φορά  που παρουσιάζουμε στη σκηνή έναν «φανταστικό» κόσμο για τα παιδιά του παρόντος, αισθάνομαι πως βάζουμε ένα λιθαράκι για τον «πραγματικό» τους κόσμο στο μέλλον.

Αλήθεια, τί κόσμους δημιουργούμε; Σε τί περιπέτειες τα βάζουμε να  περιπλανηθούν; Έχουμε αφουγκραστεί τις ανάγκες τους; Τί τα απασχολεί; Τί θα τους προσφέρουμε; Τί δώρα θα φέρουν πίσω;

Η παράσταση «Πετώντας για την Ειρήνη» προέκυψε από την ανάγκη να συνομιλήσουμε με τα παιδιά, για την αντιμετώπιση της βίας και ιδιαίτερα της ενδοσχολικής, καθώς εμφανίζεται στην κοινωνία μας με αυξανόμενη συχνότητα. Στόχος μας είναι να τα βοηθήσουμε να αναγνωρίσουν το φαινόμενο της βίας, να μάθουν πώς να την αποφεύγουν, να μην την επιτρέπουν και να μην την επιλέγουν. Επικοινωνούμε μαζί τους χωρίς να προβάλλουμε εικόνες βίας, καθώς πιστεύουμε πως αυτό θα είχε αντίθετα αποτελέσματα στην παιδική ψυχή και συμπεριφορά.

Αναδεικνύουμε τα οφέλη της ομόνοιας και της μη-βίας, πασπαλισμένα με άφθονη μαγική χρυσόσκονη, χιούμορ, ενθουσιασμό και περιπέτειες. Ξεφεύγουμε από τη μάγισσα Διχόνοια, πετάμε πάνω σε δράκους, μαγικά χαλιά και σύννεφα και γεμάτοι αισιοδοξία απελευθερώνουμε την Ειρήνη!

Γιατί όταν δημιουργείς για τα παιδιά η φαντασία απελευθερώνεται μέσα από την Αγάπη…

(Σημ.: Ο τίτλος του άρθρου «Έχε το νου σου στο παιδί» είναι στίχος από το τραγούδι «Κάποτε θα’ρθουν» σε μουσική Μ. Θεοδωράκη και στίχους Λ. Παπαδόπουλου)

Info:

Η Άννα Παπαμάρκου σπούδασε θέατρο στο Ωδείο Αθηνών και γραφικές τέχνες στον ΑΚΤΟ. Είναι ιδρυτικό μέλος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια  της εταιρείας πολιτιστικών δραστηριοτήτων «Λώτινος Ήλιος».  Τα τελευταία δέκα χρόνια γράφει και σκηνοθετεί θεατρικά έργα για παιδιά με στόχο την ανάδειξη των πανανθρώπινων αξιών. Έχουν εκδοθεί έξι βιβλία με παραμύθια και  θεατρικά έργα της. Από το 1994  εργάζεται με παιδιά  κάνοντας θεατρικό παιχνίδι και δραματοποίηση ενώ σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και άλλους φορείς έχει προσφέρει καθοδήγηση σε πολυάριθμα βιωματικά εργαστήρια με εκπαιδευτικούς σε όλη την Ελλάδα, στην Κύπρο και στη Γερμανία. Από το 2001 γράφει σε περιοδικά για παιδιά και εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης