Από την Τρίτη 20 Απριλίου, η ομάδα Μηχανή Τέχνης επιστρέφει στην Αθήνα και παρουσιάζει στο Φουαγιέ του θεάτρου Επί Κολωνώ, για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, το έργο της Παλόμα Πεδρέρο, Άννα, 11η Μαρτίου. Τρεις μονόλογοι γυναικών για έναν άνθρωπο, που η τύχη του αγνοείται. Έναν άνθρωπο που ξεκίνησε όπως κάθε πρωί να πάει στην δουλειά του αλλά βρέθηκε στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή.

Στο έργο Άννα, 11η Μαρτίου, η Ισπανίδα συγγραφέας Παλόμα Πεδρέρο θυμάται την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση της 11ης Μαρτίου 2004 στον σταθμό των τρένων  Ατότσα της Μαδρίτης.

Τρεις γυναίκες, η μητέρα, η σύζυγος και η ερωμένη του Άνχελ Λάρα Γκαρθία, που ακούνε και οι τρεις στο όνομα Άννα, ενώ προσπαθούν αμέσως μετά την επίθεση να μάθουν αν ο αγαπημένος τους είναι ζωντανός ή νεκρός, θυμούνται προσωπικές στιγμές μαζί του, αποκαλύπτουν δικές τους ενοχές και αδυναμίες, ενώ γύρω τους οι σειρήνες των ασθενοφόρων ουρλιάζουν κι ένα ανθρώπινο ποτάμι ξεχύνεται στους δρόμους της Μαδρίτης για να αναζητήσει τους δικούς του ανθρώπους ανάμεσα στους νεκρούς ή τους επιζώντες.

Το έργο έχει ήδη παρασταθεί στην Ισπανία και το Λονδίνο, ενώ τον Ιανουάριο του 2010 ανεβαίνει και στην Τσεχία.

Πέρα από το ίδιο το έργο της Παλόμα Πεδρέρο, η παράσταση βασίζεται σε μαρτυρίες επιζώντων από το τρομοκρατικό χτύπημα στην Μαδρίτη. Ο σκηνοθέτης και οι ηθοποιοί της παράστασης δημιούργησαν ένα επιπλέον κείμενο πάνω σε ντοκουμέντα ανθρώπων που την ώρα των εκρήξεων βρίσκονταν μέσα στα τρένα.

Εμπνευσμένοι από το πρωτοφανές κίνημα των διαδηλώσεων που ακολούθησαν σε όλη την Ισπανία, οι ηθοποιοί, υιοθετώντας μια θεατρική περσόνα που μοιάζει με αγγελιοφόρο σύγχρονης τραγωδίας, προτάσσουν ένα έργο που μεταφέρει τον θεατή στις πρώτες δραματικές στιγμές των εκρήξεων.

Συντελεστές
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ – Δημήτρης Ψαρράς, Σκηνοθεσία -Σκηνογραφία: Χρήστος Στρέπκος, Κοστούμια: Celebrity Skin, Φωτισμοί: Χρήστος Στρέπκος, Μουσική: Δημήτρης Καραλής, Βοηθός σκηνοθέτη: Σταύρος Κολοκούρης

Παίζουν
Ντέπυ Πάγκα, Νατάσσα Νταϊλιάνη, Χριστίνα Σκάζα