Όλα αρχίζουν μ’ ένα φριχτό έγκλημα και ο Γουάχς ρίχνεται στο κατόπι του δολοφόνου – όμως δεν πρόκειται για αστυνομικό μυθιστόρημα. Ο ήρωάς του διασχίζει διαγώνια τη Βόρεια Αμερική, από το Κεμπέκ ως το Νέο Μεξικό, με αυτοκίνητα και φορτηγά, κάνοντας οτοστόπ ή σκαρφαλώνοντας λαθραία σε εμπορικά τρένα – όμως δεν είναι μυθιστόρημα δρόμου ή ταξιδιωτική αφήγηση. Βυθίζεται στις αναμνήσεις του Αμερικάνικου Εμφύλιου και η περιπέτεια είναι γεμάτη Ινδιάνους – όμως δεν είναι ιστορικό μυθιστόρημα, ούτε γουέστερν.

Οι σκηνές έχουν έντονη θεατρικότητα, παραπέμποντας κάποτε στην κλασική τραγωδία, ενώ συχνά ο λόγος έχει την πυκνότητα του στίχου – όμως δεν είναι θεατρικό έργο, ούτε ποιητική πρόζα. Το στοιχειώνουν εφιαλτικές εικόνες αιματηρής βίας και οι μνήμες του ανατρέχουν σε μια διαβόητη σφαγή – όμως δεν είναι θρίλερ ή ένας πανηγυρικός του τρόμου, ούτε δοκίμιο διαμαρτυρίας.

Η αφήγηση, γραμμική και μάλλον παραδοσιακή, περνάει αποκλειστικά μέσα από το στόμα των κάθε λογής ζώων που συναντούν διαδοχικά τον πρωταγωνιστή – ωστόσο δεν είναι ούτε μυθικό ζωολόγιο ούτε οικολογική αλληγορία. Συνταιριάζοντας στοιχεία απ’ όλ’ αυτά, ο Μουαουάντ έγραψε ένα βιβλίο που δεν μοιάζει με κανένα άλλο, διευρύνοντας τα όρια της λογοτεχνίας. Κι αν τα ζώα μιλούν, το καθένα με τη δικιά του γλώσσα, είναι επειδή η έρευνα αφορά, κατά βάθος, την αναζήτηση μιας πρωταρχικής χαμένης γλώσσας.

Ουαζντί Μουαουάντ

Ο Ουαζντί Μουαουάντ (Wajdi Mouawad, 1968) πέρασε την παιδική ηλικία του στο Λίβανο, την εφηβεία του στη Γαλλία και τα νεανικά του χρόνια στο Κεμπέκ, πριν εγκατασταθεί μόνιμα στη Γαλλία. Άνθρωπος του θεάτρου (δραματουργός, σκηνοθέτης, ηθοποιός) με σημαντικές διακρίσεις και γνωστότερα θεατρικά έργα του αυτά που απαρτίζουν την τετραλογία Le Sang des Promesses (Littoral, Incendies, Forêts και Ciels), καθώς και τα Assoiffés, Tous des Oiseaux, κ.ά. Έργα του έχουν παρουσιαστεί επανειλημμένα και στην Ελλάδα. Από το 2016 διευθύνει το Théâtre national de la Colline, στο Παρίσι. Το Anima, που είναι το τρίτο μυθιστόρημά του, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και κέρδισε πολλά βραβεία.