Στο πλαίσιο του κεντρικού αφιερώματος του 51ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως που έχει τίτλο «Γυναίκα – πολυσύνθετο ανάγνωσμα» και είναι επικεντρωμένο στην προσφορά των γυναικών στις Τέχνες και τα Γράμματα, αλλά και στις προκλήσεις που αυτές αντιμετωπίζουν στο πέρασμα των χρόνων και στο σήμερα, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, στις 9:30 το βράδυ, ένα αφιέρωμα σε μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες γυναίκες συγγραφείς, τη Γαλλίδα νομπελίστρια Ανί Ερνό (Annie Ernaux), με τη συμμετοχή της Ρίτας Κολαΐτη, της μεταφράστριας του έργου της που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, της Ομότιμης Καθηγήτριας Ψυχιατρικής στο ΕΚΠΑ Μένης Μαλλιώρη και του πανεπιστημιακού και δημοσιογράφου Νίκου Μπακουνάκη.

Ένα αφιέρωμα που μας συστήνουν το λογοτεχνικό σύμπαν της Ανί Ερνό (Annie Ernaux), που εκκινεί από το αμιγώς αυτοβιογραφικό για να αποτυπώσει το συλλογικό και οικουμενικό, με όπλα τη μνήμη, τον χρόνο, τη γλώσσα.

Μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για τα συστατικά στοιχεία του έργου της.

Ανί Ερνό – Βιογραφικά στοιχεία

Η Annie Ernaux (Ανί Ερνό, 1940) είναι μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες συγγραφείς της Γαλλίας. Έχει λάβει πλήθος διακρίσεων για το πλούσιο πεζογραφικό της έργο που αφορμάται από την προσωπική της εμπειρία, στο οποίο ξεχωριστή θέση έχει η αυτοβιογραφία της με τίτλο Τα χρόνια (2008). Μεταξύ άλλων τιμήθηκε με το βραβείο Μαργκερίτ Γιουρσενάρ για τη συνολική της συνεισφορά στα γράμματα, ενώ ήταν υποψήφια για το Man Booker International το 2019.

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα βιβλία της Ο τόπος (2019), Μια γυναίκα (2020), Τα χρόνια (2021) και Το γεγονός (2022).

Το 2022 η Σουηδική Ακαδημία της απένειμε το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Συντελεστές αφιερώματος

  • Μένη Μαλλιώρη, ομότιμη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο ΕΚΠΑ
  • Νίκος Μπακουνάκης, δημοσιογράφος και πανεπιστημιακός
  • Ρίτα Κολαΐτη, μεταφράστρια των βιβλίων της Ανί Ερνό στα ελληνικά

Διαβάστε την κριτική του Γιάννη Αντωνιάδη για το βιβλίο της Ανί Ερνό «Ο Τόπος»:

«Ο Τόπος» της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ανί Ερνό είναι μια βουτιά στο παρελθόν

Διαβάστε επίσης:

51ο Φεστιβάλ Βιβλίου: Η αγαπημένη διοργάνωση του βιβλιόφιλου κοινού έρχεται στο Πεδίον του Άρεως!
Το βιβλίο «Τα χρόνια», της Ανί Ερνό κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
Η ντροπή: Το βιβλίο της Ανί Ερνό από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
Ο τόπος – Annie Ernaux