Το μουσικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου σε επιμέλεια του Κώστα Πηλαβάκη, που εδώ και λίγο καιρό έχει αναλάβει τον τομέα της μουσικής, είναι φέτος ιδιαίτερα ενισχυμένο με επίκεντρο το Ηρώδειο το οποίο στρέφει το ενδιαφέρον του στην κλασική μουσική, με έμφαση στις μεγάλες ορχήστρες και τους διάσημους σολίστ.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σημειώνει σχετικά:

Στο Ηρώδειο εξασφαλίσαμε ένα υψηλού επιπέδου πρόγραμμα με μεγάλη ποικιλία, που περιλαμβάνει, ενδεικτικά για την κλασική μουσική, την περίφημη ορχήστρα μπαρόκ από την Ιταλία Il Pomo d’oro με την οποία ξεκινάμε, σ’ ένα λαμπρό πρόγραμμα με άριες και ντουέτα του Χαίντελ παρμένα από την ελληνική μυθολογία.

Άλλες σημαντικές μετακλήσεις που πρέπει να αναφέρουμε είναι οι κορυφαίοι Τζόζεφ Καλλέγια, ο περίφημος τενόρος της Μάλτας, και ο εγγλέζος σουπερστάρ του βιολιού Νάιτζελ Κέννεντυ.

Θα έχουμε δυο μεγάλες διεθνείς ορχήστρες με τους διακεκριμένους αρχιμουσικούς τους, την Ορχήστρα Τσαϊκόφσκι της Μόσχας με τον Βλαντιμίρ Φεντοσέγιεφ και την Φιλαρμόνια Όρκεστρα του Λονδίνου με τον διάσημο Έσα Πέκα – Σάλονεν.

Η ελληνική μουσική κλασική σκηνή θα έχει σημαντική παρουσία με τη Λυρική Σκηνή που ανοίγει και κλείνει το πρόγραμμα του Ηρωδείου και με πέντε ελληνικές ορχήστρες, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με τη Μάρτα Άργκεριχ, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης που εμφανίζεται για πρώτη φορά με τη νέα αρχιμουσικό της, Ζωή Τσόκανου, την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Καμεράτα με τον Γιώργο Πέτρο και την Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών υπό τον Βύρωνα Φιδετζή, που θα μας παρουσιάσει μια πολύ σημαντική ελληνική όπερα, την Περουζέ του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, στην πρώτη παράστασή της μετά από σχεδόν 70 χρόνια.”

Οι συναυλίες που επίσης ξεχωρίζουν στο Ηρώδειο, εκτός κλασικού ρεπερτορίου, είναι η σύμπραξη του Μπιλ Μάρει με τον τσελίστα Γιαν Βόγκλερ, οι οποίοι θα παρουσιάσουν το New Worlds, οι δύο πολυαναμενόμενες συναυλίες του Sting αλλά και η εμφάνιση των Calexico, οι οποίοι επιστρέφουν με το νέο τους δίσκο.

Εκτός από το Ηρώδειο, το Φεστιβάλ μας προσκαλεί και στον δροσερό Κήπο της Πειραιώς 260 που φέτος φιλοξενεί κυρίως ελληνικά ονόματα, όπως: τον Leon of Athens με το νέο του δίσκο Xenos, τους Apurimac με τις Μαρίζα Ρίζου και Μάρθα Μορελεόν σε ένα latin party, μία μουσική παράσταση από τον Γιάννη και την Ηρώ Μπέζου, αλλά και τη μουσική σύμπραξη Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών στο ADD 2018 του Six d.o.g.s..

Αξίζει να αναφερθεί ότι, το Φεστιβάλ Αθηνών “ανοίγεται” για δεύτερη χρονιά στην πόλη της Αθήνας και συμπράττει με νέους φορείς που υποστηρίζουν το μουσικό πρόγραμμα με ιδιαίτερες συναυλίες.

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά: “Πρέπει να πούμε ότι φέτος για το «Άνοιγμα στην πόλη», συμπράττουμε και με μια νέα σειρά φορέων, κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα: Μεταξύ αυτών το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, που θα φιλοξενήσει στην υπέροχη αυλή του στην Πλάκα μια σειρά συναυλιών, αλλά και το Ωδείο Αθηνών, με το οποίο συνδιοργανώνουμε δύο πολύ ενδιαφέρουσες μουσικές πλατφόρμες: Young Greek Classics, αφιερωμένη στα νέα ταλέντα της ελληνικής μουσικής σκηνής (σε συνεργασία με το Τρίτο Πρόγραμμα) και Aqua Jazz Athens, όπου μουσικοί της τζαζ συναντούν μουσικές της Μεσογείου (σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο). Και οι δύο αυτές συνεργασίες στοχεύουν στην υποστήριξη νέων δυναμικών στο χώρο της κλασικής μουσικής αλλά και της τζαζ, και ευρύτερα, στην ζωντανή σύνδεση του καλλιτεχνικού μας προγράμματος με τον χώρο της εκπαίδευσης και της έρευνας.”

Πιο συγκεκριμένα, η Αυλή του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, υποδέχεται για πρώτη φορά τη Χριστίνα Μαξούρη, η οποία επιστρέφει στο Φεστιβάλ με την έντονα θεατρική συναυλία 20+1 λαΐκά μεταπολεμικά τραγούδια, που έδωσε πέρσι στην Αγγλικανική Εκκλησία. Στη συνέχεια, ακολουθεί το μοναδικό ντουέτο των Duo Aura, με την Αγάπη Τριανταφυλλίδη στο πιάνο και την Nil Kocamangil στο τσέλο, και ο Βασίλης Ρακόπουλος που θα δώσει μία συναυλία κλασικής μουσικής με τίτλο Affection.

Στο πλαίσιο της σημαντικής σύμπραξης του Φεστιβάλ με το Ωδείο Αθηνών, τριάντα νέοι ταλαντούχοι σολίστ της ελληνικής μουσικής σκηνής παρουσιάζουν την τέχνη τους σε μία τετραήμερη πλατφόρμα-γιορτή, αφιερωμένη στον σπουδαίο συνθέτη Κλωντ Ντεμπυσσύ. Στην δεύτερη τριήμερη μουσική πλατφόρμα, που που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Ωδείου, ο παγκόσμιος πολιτισμός της τζαζ συναντά παραδόσεις, όργανα και μουσικούς της Μεσογείου.

Τέλος, η ενότητα “Άνοιγμα στην Πόλη” κλείνει με την ταλαντούχα και δραστήρια Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή που πρόκειται να παρουσιάσει το αριστούργημα του Μότσαρτ Ιδομενέας ή Το βάρος της ιστορίας σε σκηνοθεσία της Αμαλίας Μπένετ, η οποία καταπιάνεται για πρώτη φορά με την όπερα.


Ακολουθεί το συνοπτικό μουσικό πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου:

Δύο μεγάλες παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής επιστρέφουν στο Ηρώδειο

Εθνική Λυρική Σκηνή – Ναμπούκκο, του Τζουζέππε Βέρντι
1, 3, 6 & 8 Ιουνίου

Εθνική Λυρική Σκηνή – Κάρμεν του Ζωρζ Μπιζέ
27, 28, 29 και 31 Ιουλίου

Μεγάλες ορχήστρες, διάσημοι σολίστ, Bill Murray, Sting και Calexico… κάτω από την σκιά της Ακρόπολης

Νίκος Κυπουργός – Τα μυστικά της Εγνατίας
10 Ιουνίου

Il Pomo d’Oro – Maxim Emelyanychev – H μυθολογία του Χαίντελ
11 Ιουνίου

Ελευθερία Αρβανιτάκη – ΤΑΚΙΜ – Την ίδια στιγμή
14 Ιουνίου

Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών – Βύρων Φιδετζής – Περουζέ (1911)
16 & 17 Ιουνίου

Bill Murray, Jan Vogler and friends – New Worlds
19 Ιουνίου

Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ – Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής
21 Ιουνίου

Sting
22 & 23 Ιουνίου

Ελλάδα, γυναίκα, ποίηση – Συναυλία αφιερωμένη στον Λευτέρη Παπαδόπουλο
25 Ιουνίου

Tchaikovsky Symphony Orchestra – Vladimir Fedoseyev – Varvara
27 Ιουνίου

Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής – Joseph Calleja – Ramon Tebar
29 Ιουνίου

Philharmonia Orchestra – Esa-Pekka Salonen – Michelle DeYoung
2 Ιουλίου

Calexico – Live at Acropolis
3 Ιουλίου

Νάνα Μούσχουρη – Ένα μύθο θα σας πω
5 Ιουλίου

Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής – Γιώργος Πέτρου – Company του Στήβεν Σόντχαϊμ
8 & 9 Ιουλίου

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών – Μάρτα Άργκεριχ – Θεοδοσία Ντόκου
13 Ιουλίου

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης – Zωή Τσόκανου – Daniel Müller-Schott
15 Ιουλίου

Ταινιοθήκη της Ελλάδος – Δάφνις και Χλόη (1931) του Ορέστη Λάσκου
16 Ιουλίου

Nigel Kennedy – Bach meets Kennedy meets Gershwin
17 Ιουλίου

Σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική, πάρτυ και ελληνικά ονόματα στον Κήπο της Πειραιώς 260

six d.o.g.s – ADD 2018
2 Ιουνίου

Leon of Athens – Xenos
4 Ιουνίου

Apurimac – Μαρίζα Ρίζου – Μάρθα Μορελεόν – Latin Party
6 Ιουνίου

Γιάννης Μπέζος – Ηρώ Μπέζου – Κρατώντας μια σπίθα τρεμόσβηστη
9 – 12 Ιουνίου

Μουσική στην Αυλή του ΜΙΕΤ

Χριστίνα Μαξούρη – 20+1 λαϊκά μεταπολεμικά τραγούδια με μπαρόκ σύνολο
13-16 Ιουνίου

Duo Aura (Αγάπη Τριανταφυλλίδη – Nil Kocamangil) – Classic Without Frontiers
17-18 Ιουνίου

Βασίλης Ρακόπουλος – Affection
28 – 30 Ιουνίου

Ο Ιδομενέας στο Αρχοντικό Μπενιζέλων

Αμάλια Μπένετ – Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή – Ιδομενέας ή Το βάρος της ιστορίας
20-21 Ιουνίου & 23-25 Ιουνίου

Young Greek Classics και Aqua Jazz Athens: Δύο μουσικές πλατφόρμες στο Ωδείο Αθηνών

Νέες δυναμικές στο χώρο της κλασικής μουσικής και της τζαζ

Young Greek Classics – Αφιέρωμα: Ντεμπυσσύ | Σε συνεργασία με το Τρίτο Πρόγραμμα
3 – 6 Ιουλίου [Αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής»]

Aqua Jazz Athens | Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Τζαζ και Μουσικής της Μεσογείου του Ιονίου Πανεπιστημίου
10 – 12 Ιουλίου [Υπόγειο]


Δείτε όλες τις πληροφορίες για την προπώληση εδώ


Διαβάστε επίσης:

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2018: Το πρόγραμμα