Την άνοιξη του 1965, ο 37χρονος τότε Andy Warhol τράβηξε την προσοχή, ανακοινώνοντας ότι εγκαταλείπει τη ζωγραφική για να επιδοθεί στη δημιουργία ταινιών. Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς, το περιοδικό LIFE παρήγγειλε στον Steve Schapiro (1934-2022) φωτογράφιση του επιδραστικού καλλιτεχνικού επιμελητή και θαμώνα του Factory, Henry Geldzahler, ενός από τους πλέον στενούς φίλους και συμβούλους του Warhol. Έτσι, ο Warhol προσκάλεσε στον κόσμο του τον φωτογράφο.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, ο Schapiro δημοσιοποίησε λίγες από τις φωτογραφίες του Andy και της παρέας. Στο λεύκωμα είναι συγκεντρωμένο το σύνολο τους: φωτογραφίες σούπερσταρ όπως οι Edie Sedgwick, Viva, “Baby” Jane Holzer, μουσικών όπως οι Nico, Lou Reed και John Cale, επικεφαλής γκαλερί όπως οι Leo Castelli και Ivan C. Karp, κινηματογραφιστών όπως οι Jack Smith και Paul Morrissey και καλλιτεχνών όπως οι Ed Ruscha και Roy Lichtenstein.

Το Steve Schapiro “Andy Warhol and Friends 1965-1966” κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις TASCHEN· εδώ δίνεται η δυνατότητα να ξεφυλλίσουμε λίγες σελίδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ