Η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Λετονίας στην Ελληνική Δημοκρατία παρουσιάζει με υπερηφάνεια την αναδρομική

έκθεση του Λετονού φωτογράφου Andrejs Grants, με τίτλο «Andrejs Grants: Photographs, 1980-2011».

Ο Άντρεϊς Γραντς (Andrejs Grants – 1955) είναι ένας από τους πιο αξιόλογους και δημοφιλείς φωτογράφους ασπρόμαυρης φωτογραφίας στη Λετονία. Έχει αποκτήσει τη φήμη του λόγω της υψηλής αισθητικής που χαρακτηρίζει πάντοτε τη δουλειά του, προκαλώντας τη διεθνή αναγνώριση καθώς επίσης και από το εκπαιδευτικό του έργο, που συμβάλλει στην κατανόηση της φωτογραφίας και τις δυνατότητές της. Έχει συμμετάσχει σε πολλές προσωπικές καθώς και σε ομαδικές εκθέσεις διεθνώς ενώ παράλληλα έχει ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου.

Επίσης έχει κερδίσει πολλά αναγνωρισμένα βραβεία και υποτροφίες. Η αναδρομική έκθεση Andrejs Grants: Photographs, 1980-2011 συνδυάζει επιλογές από τις τρέχουσες σειρές του: Potraits, Around Latvia και Impressions.

Οι φωτογραφίες του Grants εμφανίζονται ως απλές στιγμές της πραγματικότητας, καταγεγραμμένες χωρίς κάποια συγκεκριμένη φιλοδοξία –φιλικά πρόσωπα, μια γωνιά σε ένα κήπο, μια σκηνή σε ένα δρόμο ή σε μια αυλή, μια φιγούρα σε ένα τοπίο ή σε εσωτερικό χώρο – παρόλα αυτά, παρουσιάζουν μία διαφορετική, μοναδική ματιά.

Η σειρά Εντυπώσεις αγκαλιάζει εφήμερες στιγμές όπου ο φωτογράφος εξυψώνει το ασήμαντο και δυσδιάκριτο μέχρι να φτάσει να γίνει το κύριο θέμα της δουλειάς του, έτσι ώστε οι στιγμές αυτές να διατηρούνται στην αιωνιότητα. Η σειρά Portraits καταγράφει με ζεστασιά φίλους, συναδέλφους και γνωστούς του Grants. Η σειρά Around Latvia είναι μία στοχαστική ματιά πάνω στην ιστορία της Λετονίας – για τους ανθρώπους που ανήκουν σε αυτά τα μέρη, τα τοπία, τις σχέσεις με τη φύση, τον εκσυγχρονισμό, τις εξελίξεις, τα γεγονότα, τους κανόνες και τις καταστάσεις.

Η αναδρομική έκθεση, σε συνεργασία με την Image Gallery και Λετονούς φίλους της φωτογραφίας στην Αθήνα, εγκαινιάζεται την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013, στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 6 Απριλίου 2013.

Το Σάββατο 23 Μαρτίου στις 11:00 το πρωί είναι όλοι προσκεκλημένοι να συμμετάσχουν σε έναν ανοιχτό διάλογο που θα αποτελείται από: οπτική και προφορική παρουσίαση από την ιστορικό φωτογραφίας, φωτογράφο και συγγραφέα, Δρ Πάμελα Μπράουνι (Pamela Browne PhD), η οποία θα προσφέρει μια θεωρητική επισκόπηση και ερμηνεία των φωτογραφιών του Grants – ο ίδιος ο καλλιτέχνης θα είναι διαθέσιμος για να απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού.

Επίσης θα γίνει από τον καλλιτέχνη παρουσίαση του τρόπου εργασίας του στο σκοτεινό θάλαμο. Λόγω περιορισμένων θέσεων για τη συνεδρία του θαλάμου, παρακαλούμε τους ενδιαφερόμενους να επικοινωνήσουν με την Image Gallery για να εξασφαλίσουν θέση. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Η αναδρομική έκθεση, μετά την παρουσίαση της στην Αθήνα, θα μεταφερθεί στη γκαλερί Ακρόπρωρο στις Σπέτσες, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν την 1η Ιουνίου 2013.