Το σώμα είναι το εσωτερικό τοπίο, σκεπτόμαστε. Είναι το τοπίο που μας τυλίγει, το τοπίο για να το διαβούμε, να το ψηλαφίσουμε, να το γνωρίσουμε με το άγγιγμα, να το σχεδιάσουμε σημείο προς σημείο.

Πολλές φορές σκεπτόμενος για ό,τι συμβαίνει γύρω μου προσπαθώ να βρω τον αντίκτυπο, να βρω τη δικαιολογία της ύπαρξής του στο σχέδιο, στη γλυπτική μπαίνοντας ως χρόνος στην καταγραφή σαν να ήταν το μολύβι το όργανο καταγραφής γεγονότων και συναισθημάτων πάνω στην επιφάνεια του μαρμάρου. Οι εικόνες αυτές μπαίνουν με τέτοιο τρόπο έντονο ως πηγή για κάθε φόρμα. Έτσι λοιπόν όχι τόσο η παράδοση ή τουλάχιστον όχι μόνο αυτή, αποτελεί το σημείο εκκίνησης στην προσπάθεια να χαρακτηριστούμε γλύπτες προτού η γλυπτική γίνει άγαλμα.

Οι εικόνες της καθημερινότητας γεννούν τους προβληματισμούς μου. Στις εικόνες αυτές είναι η διαμαρτυρία των κουτιών, είναι η στέγη που αυτές δημιουργούν, είναι οι άνθρωποι κούτες, είναι οι στοιβαγμένες κούτες, είναι ο αποστολέας και ο παραλήπτης, είναι η αδιαφορία της ύπαρξής τους, είναι η αξία την ώρα του πετάγματος.

Όλο αυτό τείνει στο να ωριμάσει μέσα μου το αισθητικό ιδεώδες που είναι η κούτα και να εξαποθηκεύεται  με τη σειρά της, με μία αίσθηση σουρεάλ, πλέον ως γλυπτό. Ο τρόπος εξαποθήκευσης συνοδεύεται πάντα με την ταυτότητά τους, η οποία λειτουργεί ως μέτρο σύγκρισης αξιών και εποχών. Στην αυτονομία τους κάποιες φορές λείπουν οι πλαστικές αξίες, εκτός από το κατασκευαστικό μέρος και μένει απλά η μίμησή τους.

Αυτό είναι που πρέπει να ανακτηθεί με τη συνύπαρξη και τη συνεργασία αποκτώντας χώρο και ταυτότητα τεκμηριώνοντας έτσι ότι αυτό που στέκεται απέναντί μας λέγεται γλυπτό. Όταν το θέμα και ο τρόπος της απεικόνισης συμφωνούν, το έργο έχει ύφος και ποιότητα.

Info:

Ο Ανδρέας Λόλης είναι γλύπτης. Αποφοίτησε με άριστα από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητή τον Θ. Παπαγιάννη. Από το 2005-2007 με υποτροφία του ΙΚΥ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Carrara της Ιταλίας, όπου τελείωσε με άριστα και έπαινο.
Το 2008 απέσπασε το βραβείο Manucci στην Ιταλία. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά συμπόσια γλυπτικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, σε Μουσεία, σε ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό.