Ο Άττικους, πράκτορας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και εκτελεστής, έρχεται από το Κάιρο στην κατοχική Αθήνα για να σκοτώσει έναν Άγγλο αξιωματικό που παριστάνει ότι θέλει να διαφύγει στη Μέση Ανατολή και καταδίδει στην Γκεστάπο τις οικογένειες που του προσφέρουν βοήθεια.

Στη διάρκεια της αποστολής του γνωρίζει τυχαία τη Νίκη, που ζει κι εκείνη μια σκοτεινή ζωή και αποφασίζει να συνεργαστεί μαζί του. Τον φέρνει σε επαφή με μέλη του ΚΚΕ και τον αρχηγό του κόμματος, Γιώργο Σιάντο, και ο Άττικους ανακαλύπτει με έκπληξη τις διασυνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, κυρίως του SOE, και της ελληνικής αντίστασης.

Επιστρέφοντας στο Κάιρο με τη Νίκη, βρίσκονται μπλεγμένοι σ’ ένα επικίνδυνο παιχνίδι κατασκόπων, όπου φίλοι κι εχθροί, πατριώτες και προδότες φορούν προσωπεία, ενώ μια μυστηριώδης γυναίκα, η Έλλη Παπαδημητρίου, κινεί τα νήματα ενός κομουνιστικού πυρήνα που δρα στα παρασκήνια.

Παράλληλα με τον πόλεμο στην έρημο, ένας άλλος πόλεμος διεξάγεται στις σκιές, στον οποίο ακόμα κι εκείνοι που βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο δεν μπορούν να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο.

Andre Gerolymatos

Ο δρ Andre Gerolymatos (1951-2019) διετέλεσε διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και καθηγητής Ιστορίας. Επίσης, κατείχε την Έδρα Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser. Παράλληλα, ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Νανκάι της Κίνας, ενώ υπήρξε μέλος του Καναδικού Συμβουλευτικού Σώματος για θέματα εθνικής ασφάλειας.

Μεταξύ άλλων, έχει συγγράψει τα βιβλία Castles Made of Sand: A Century of Anglo-American Espionage and Intervention in the Middle East (St. Martin’s Press, 2010), το οποίο έχει μεταφραστεί στα αραβικά με επιπλέον τρία κεφάλαια (All Prints Publishers, 2012), Κόκκινη Ακρόπολη, Μαύρος Τρόμος: Από την Αντίσταση στον Εμφύλιο, 1943-1949 (Κοχλίας, 2005), Κατασκοπεία στην Αρχαία Ελλάδα (Κάκτος, 2001) και Guerrilla Warfare and Espionage in Greece, 1940-1944 (Pella Publishing Co., 1992).

Ο δρ Andre Gerolymatos είχε λάβει πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, όπως τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη συνεισφορά του στον ελληνικό πολιτισμό (2011), το Μετάλλιο του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου της βασίλισσας Ελισάβετ ως αναγνώριση της σημαντικής συμβολής του στην εθνική ασφάλεια του Καναδά (2012) και το Προεδρικό Βραβείο του Πανεπιστημίου Simon Fraser για τις υπηρεσίες του στο πανεπιστήμιο μέσω της συμμετοχής του στο δημόσιο γίγνεσθαι και της σχέσης του με τα ΜΜΕ (2012). Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορεί το βιβλίο Εμφύλιος – Ελλάδα 1943-1949, Ένας Διεθνής Πόλεμος.