Σινεμά / Νέα

And the Oscar goes to…

Στις 22 Φεβρουαρίου στο Kodak Theater του Λος Αντζελες, με οικοδεσπότη τον Χιου Τζάκμαν, θα γίνει η τελετή απονομής των κινηματογραφικών βραβείων Όσκαρ. Χθες ανακοιν

Στις 22 Φεβρουαρίου στο Kodak Theater του Λος Αντζελες, με οικοδεσπότη τον Χιου Τζάκμαν, θα γίνει η τελετή απονομής των κινηματογραφικών βραβείων Όσκαρ. Χθες ανακοινώθηκαν από τους διοργανωτές της οι υποψηφιότητες.

Δεκατρείς υποψηφιότητες για τα Όσκαρ συγκέντρωσε η ταινία Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον με τον Μπραντ Πιτ!

Μεταξύ άλλων η ταινία είναι υποψήφια στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας μαζί με τις ταινίες Slumdog Millionaire, Frost/Nixon ( Η αναμέτρηση ), Milk και The Reader (Σφραγισμένα χείλη), αλλά και για Όσκαρ καλύτερης κινηματογραφικής παραγωγής. Ο Brad Pitt διεκδικεί επίσης τον Πρώτο Ανδρικό Ρόλο και συναγωνίζεται με τους Richard Jenkins (The Visitor), Frank Langella (Frost/Nixon), Sean Penn (Milk) και  Mickey Rourke (The Wrestler). Ακολουθεί η ταινία Slumdog Millionaire με 10 υποψηφιότητες, ενώ η ταινία του Μπάτμαν Ο σκοτεινός ιππότης και η ταινία Milk έπονται με οκτώ υποψηφιότητες.

Πρώτο Γυναικείο ρόλο διεκδικεί και η σύζυγος του Brad Pitt ,Angelina Jolie με την  ταινία Changeling, που είναι υποψήφια μαζί με την Kate Winslet (The Reader),  την – Anne Hathaway (Rachel Getting Married) , την Melissa Leo (Frozen River) και την  Meryl Streep (Doubt). Επιπλέον, η ταινία Ανάμεσα στους τοίχους, που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών, βρίσκεται μεταξύ των πέντε ταινιών που είναι υποψήφιες για το Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας.

Θέματα / Νέα

And the Oscar goes to…

Το βραβείο Ζαχάρωφ που απονέμει εδώ και 20 έτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κέρ

Το βραβείο Ζαχάρωφ που απονέμει εδώ και 20 έτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κέρδισε φέτος ο κινέζος ακτιβιστής Hu Jia.

Το βραβείο Ζαχάρωφ απονέμεται σε εξέχουσες προσωπικότητες που αγωνίζονται κατά της μισαλλοδοξίας, του φανατισμού και της καταπίεσης. Όπως και ο Αντρέι Ζαχάρωφ, οι βραβευθέντες δείχνουν πόσο θάρρος απαιτείται για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της ελευθερίας της έκφρασης.

Κάθε νικητής έχει τη δική του ιστορία, αλλά όλοι έχουν κοινά ιδανικά: θρησκευτική ελευθερία και ανοχή, ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, ανθρώπινα δικαιώματα και συμφιλίωση, δημοκρατία, κ.ά. Αν και οι αγώνες τους περιορίζονται συχνά σε ένα μόνο σημείο του κόσμου, μας αγγίζουν όλους.

Ο νικητής του Βραβείου Ζαχάρωφ για το 2008 ο κινέζος ακτιβιστής Hu Jia, είναι περιβαλλοντικός ακτιβιστής, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται και στον αγώνα για την καταπολέμηση του HIV/AIDS. Συνελήφθη μετά την μαρτυρία του στην Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΕΚ στις 26 Νοεμβρίου 2007 και καταδικάστηκε σε τρεισήμισι χρόνια κάθειρξη. Η παρέμβασή του αφορούσε στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.