Το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στο Μπιλμπάο είναι ένα από τα γνωστότερα μουσεία μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης της Ευρώπης. Εγκαινιάστηκε από τον βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος Α΄ τις 18 Οκτωβρίου 1997. Το κτίριο του μουσείου έχει σχεδιαστεί από τον Αμερικανο-Καναδού αρχιτέκτονα Φρανκ Γκέρι. Ανήκει στο δίκτυο μουσείων του ιδρύματος  Solomon R. Guggenheim.

Το κτίριο είναι ένα από τα πιο θαυμαστά έργα σύγχρονης αρχιτεκτονικής, όντας ένα από τα σημαντικότερα έργα που ολοκληρώθηκαν μέσα στα τέλη του 20ού αίωνα. Χαρακτηρίζεται από τη ποικιλία σχημάτων και καμπύλων και κύρια υλικά κατασκευής είναι η πέτρα, το γυαλί και το τιτάνιο. Κτίστηκε στο λιμάνι του Μπιλμπάο, μία πόλη που βρισκόταν σε οικονομική και πολιτιστική παρακμή καθώς ολοκληρωνόταν η κατασκευή. Η δημιουργία του μουσείου, όμως, κίνησε εκ νέου το ενδιαφέρον για την πόλη, ένα φαινόμενο που πολλές περιοχές έχουν να προσπαθεί να αντιγράψουν.

Φυσικά, το μουσείο δεν είναι γνωστό μόνο για τη μοναδική του αρχιτεκτονική και όψη. Από τη στιγμή της δημιουργίας του έχει προσπαθήσει να συγκεντρώσει σημαντικά έργα τέχνης από τα μέσα του 20ού αιώνα έως τις μέρες μας. Κάποια από τα έργα της συλλογής ξεχωρίζουν ως σημεία αναφοράς για την ιστορία της σύγχρονης τέχνης. Εμπνευσμένοι, λοιπόν, από αυτή τη μοναδική συλλογή και την διαδικτυακή της παρουσίαση παρουσιάζουμε τα δικά μας αγαπημένα έργα και σας προτείνουμε να εξερευνήσετε και τους υπόλοιπους θησαυρούς ενός μοναδικού μουσείου για την σύγχρονη τέχνη.

Untitled, Mark Rothko, 1952

Metaphysical Box by Conjunction of Two Trihedrons. Homage to Leonardo, Jorge Oteiza, 1958

Large Blue Anthropometry, Yves Klein, 1960

Villa Borghese, Willem de Kooning, 1960

Man from Naples, Jean-Michel Basquiat, 1982

The Renowned Orders of the Night, Anselm Kiefer, 1997

Tulips, Jeff Koons, 1995-2004

Ανακαλύψτε μόνοι σας τα υπόλοιπα έργα, περπατώντας εικονικά στους χώρους του Μουσείου Γκούγκενχάιμ στο Μπιλμπάο!