Το Σπήλαιο Σοβέ είναι σπήλαιο της Νότιας Γαλλίας στην περιοχή Ωβέρνη-Ρον-Αλπ, και περιέχει μερικά από τα παλαιότερα και καλύτερα διατηρημένα δείγματα τοιχογραφιών στον κόσμο. Ανακαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 1994, και θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά προϊστορικά μνημεία παγκοσμίως, έχοντας χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Ουνέσκο τον Ιούνιο του 2014.

Έχουν καταγραφεί εκατοντάδες τοιχογραφίες ζώων, που απεικονίζουν τουλάχιστον 13 διαφορετικά είδη, κάποια από τα οποία δεν έχουν συναντηθεί σε άλλες τοιχογραφίες της εποχής των παγετώνων. Αντί να περιορίζονται στην απεικόνιση των γνωστών φυτοφάγων της εποχής όπως άλογα, βοοειδή και μαμούθ, οι τοίχοι του σπηλαίου επίσης έχουν αναπαραστάσεις λεονταριών, πάνθηρων, αρκούδων και υαίνων. Περιλαμβάνει ακόμη παραστάσεις του ανθρώπινου σώματος και αφηρημένες σειρές κόκκινων κουκκίδων.

Οι εικόνες καταδεικνύουν εξαιρετικό καλλιτεχνικό όραμα και τεχνική μέσω της ανατομικής τους ακρίβειας, της ψευδαίσθησης του βάθους και της κίνησης, της αριστοτεχνικής χρήσης των χρωμάτων και του επιδέξιου συνδυασμού ζωγραφικής και χαρακτικής. Εκτός από τους πίνακες, το σπήλαιο φιλοξενεί επίσης ανθρώπινα ίχνη και περίπου 4.000 προϊστορικά απολιθώματα ζώων.

Η ανακάλυψη:

Στις 18 Δεκεμβρίου 1994, τρεις σπηλαιολόγοι,οι Ζαν-Μαρί Σωβέ, Ετελιέτ Μπρινέλ και Κριστιάν Ιλέρ, εξερευνούσαν την περιοχή Αρντές της νότιας Γαλλίας, όταν μπροστά στα μάτια τους συνέβη κάτι το μοναδικό: η εμφάνιση μερικών από τα παλαιότερα και καλοδιατηρημένα εικονιστικά σχέδια που έχουν φτιαχτεί ποτέ από τον άνθρωπο, όπως αποδείχθηκε αργότερα. Η ανακάλυψη γνωστή ως «Σπήλαιο Σωβέ» (Grotte Chauvet) άλλαξε για πάντα την αρχαιολογική κατανόηση της καλλιτεχνικής έκφρασης και της δημιουργικής ανάπτυξης του προϊστορικού ανθρώπου.

Μέσω της χρονολόγησης με άνθρακα, τα εξαιρετικά αυτά σχέδια ανιχνεύτηκαν στην ανώτερη παλαιολιθική περίοδο, πριν από 30.000 χρόνια. Χάρη σε μια πτώση βράχου που σφράγισε την είσοδο του Σπηλαίου Σωβέ για περίπου 10.000 χρόνια , τα περισσότερα από τα 1.000 σχέδια που τεκμηριώθηκαν στους ασβεστολιθικούς τοίχους του, παρέμειναν ανέγγιχτα και καλοδιατηρημένα.

Ανακαλύψτε το σπήλαιο Σοβέ και τις μοναδικές του τοιχογραφίες  εδώ