Ο περίφημος αμανετζής από τη Μυτιλήνη, Σόλων Λέκκας θα τραγουδήσει «Αμανέδες, ρεμπέτικα και άλλα…» με τον δικό του, ιδιόρρυθμο, σπάνιο και αυθεντικό τρόπο τραγουδίσματος.

Αυτοδίδακτος και μερακλής, ο Λέκκας αποτελεί ένα από τα λιγοστά –πλέον- παραδείγματα λαϊκών μουσικών, που μεταφέρουν ατόφια στοιχεία παραδοσιακής μουσικής, που έχουν ζυμωθεί όχι κατά την εργασία για κατάκτηση τεχνικής αρτιότητας, αλλά μέσα στην ίδια την καθημερινότητα, αντλώντας από το πηγάδι των βιωμάτων και των αναμνήσεων. Όπως λέει ο ίδιος: “Για να πεις αμανέ πρέπει να έχεις καημό και πίκρα μέσα σου. Δεν λέγεται, ούτε γράφεται πάλι ακριβώς ο ίδιος. Χίλιες φορές να τον πεις δεν θα είναι το ίδιο. Τον αμανέ δεν τον μαθαίνεις, έρχεται από μόνος του και μπορεί εκεί που τραγουδάς να βγάλεις αμανέ”.

Μαζί του ο σπουδαίος κιθαρίστας και τραγουδιστής Δημήτρης Μυστακίδης, ο οποίος επεμβαίνει στο ρεμπέτικο ρεπερτόριο, όχι μόνο ενορχηστρώνοντάς το αποκλειστικά για κιθάρα, αλλά παράλληλα βάζοντας τον δικό του εσωτερικό πλούτο, ορμή και ευαισθησία, δίνοντάς μας απλόχερα την ευκαιρία να ξανακούσουμε και να τραγουδήσουμε τα παλιά αγαπημένα τραγούδια μέσα από μια σύγχρονη, φρέσκια και άκρως ενδιαφέρουσα οπτική, έχοντας ενσωματώσει τη βαθιά γνώση του οργάνου και του ρεπερτορίου με τις επιρροές του από άλλα μουσικά είδη.

Μαζί τους η Μαρία Σουλτάτου, μία από τις πιο εκφραστικές ερμηνεύτριες, με μεγάλη θητεία στην ερμηνεία έργων κορυφαίων συνθετών που την εμπιστεύτηκαν, όπως ο Μ. Θεοδωράκης, ο Στ Ξαρχάκος, ο Χρ Λεοντής κ.α. παρουσιάζει με μια ιδιαίτερη οπτική τα τραγούδια της παράστασης. Με την πληθωρική σκηνική της παρουσία θα μας ταξιδέψει σε πολυποίκιλες κι ονειρεμένες τοποθεσίες, με τραγούδια και συνθέσεις που εντοπίζονται γεωγραφικά στα πέρατα του Ελληνισμού.

Στην παράσταση ο Σόλων Λέκκας θα χορέψει με την ψυχή του, σε παραδοσιακούς και ρεμπέτικους σκοπούς. Παρέα του, ένας ακόμη γνήσιος Μυτιληνιός, ο Ιγνάτιος Πιπίνης και η χορευτική ομάδα του Ομίλου Παραδοσιακών Αναζητήσεων «ΟΠΑ» με καταγωγή από τον Μεσότοπο Λέσβου.

Συντελεστές:

Συμμετέχουν:
Σόλων Λέκκας
Δημήτρης Μυστακίδης
Μαρία Σουλτάτου

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Κυριάκος Γκουβέντας

Πλαισιώνονται από επταμελή ορχήστρα

Rom Royale
Γιώργος Δούσος – κλαρίνο
Βαγγέλης Πασχαλίδης – σαντούρι
Παύλος Μέτσιος – τρομπέτα
Δάνης Κουμαρτζής – κοντραμπάσο

Μανεριτζήδες
Βασίλης Κασούρας – ούτι τραγούδι
Βαγγέλης Πασχαλίδης – σαντούρι
Κυριάκος Γκουβέντας – βιολί

Χορεύουν:
Σόλων Λέκκας, Ιγνάτιος Πιπίνης & η χορευτική ομάδα ΟΠΑ

Οργάνωση – Εκτέλεση Παραγωγής: Γέφυρα Πολιτισμού – Cricos


Διαβάστε επίσης:

Φεστιβάλ «Στη σκιά των βράχων» 2017


Ανακοίνωση αναβολής συναυλίας

Το Φεστιβάλ «στη σκιά των βράχων» είναι στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει την αναβολή της συναυλίας Αμανέδες, Ρεμπέτικα και άλλα…, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Βράχων, λόγω των καταστροφικών συνεπειών του πρόσφατου σεισμού στη Μυτιλήνη.

Όπως μας ενημέρωσαν οι εταιρείες παραγωγής Γέφυρα Πολιτισμού & Cricos, υπεύθυνες για την εκτέλεση της, η συναυλία στηρίζεται αποκλειστικά στη συνεργασία με Μυτιληνιούς τραγουδιστές και χορευτές γεγονός που δυσκολεύει την υλοποίηση της. Θεωρούμε ότι τη δεδομένη στιγμή προέχει η αποκατάσταση της ηρεμίας των κατοίκων της Λέσβου, στους οποίους συμπαραστεκόμαστε ειλικρινά.

Ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα να ανακοινώσουμε τη νέα ημερομηνία διεξαγωγής της συναυλίας.