Γνώρισα την Alyson Noel μέσα από την σειρά της, “Αθάνατοι“, που κυκλοφόρησε με μεγάλη επιτυχία

… από τις εκδόσεις Ψυχογιός και πριν λίγους μήνες, είχα τη χαρά και την τιμή να την συναντήσω και από κοντά, όταν ήρθε στη χώρα μας όπου με χαμόγελο και θετική διάθεση, υποδέχτηκε σε μεγάλο πολυκατάστημα της Αθήνας, μικρούς και μεγάλους θαυμαστές της.

Της Γιώτας Παπαδημακοπούλου

Οι ίδιες εκδόσεις, έφεραν στη χώρα μας και τις δύο επόμενες σειρές της συγγραφέως, εκείνες της “Ράιλι Μπλουμ”, την οποία και σας έχουμε ήδη παρουσιάσει, αλλά και τους “Κυνηγούς Των Ψυχών”. Και μπορεί όσον αφορά την πρώτη σειρά, η απήχηση από το μεγαλύτερο σε ηλικία κοινό να μην ήταν η αναμενόμενη όμως, σε ότι έχει να κάνει με τη δεύτερη, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά καθώς το περιεχόμενό του, αν και θεωρητικά εφηβικό, έχει να δώσει κάτι περισσότερο και μάλιστα, κάτι πολύ διαφορετικό από την πρώτη της σειρά που την έκανε ευρέως γνωστή.

Πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι η Ντέαρ, ένα κορίτσι που μεγάλωσε με τη μητέρα του, καθώς ο πατέρας της χάθηκε σε ένα τραγικό δυστύχημα πολύ πριν γεννηθεί εκείνη, και που ποτέ δεν έζησε σε ένα συγκεκριμένο μέρος αλλά, εξαιτίας της φύσης της δουλειάς της μητέρας της, ταξίδευε σε ολόκληρο τον κόσμο. Όμως η Ντέαρ, κάθε άλλο παρά φυσιολογική είναι. Βλέπει παράξενα πράγματα, οράματα θα έλεγε κανείς, η ένταση των οποίων κορυφώνεται όταν κλείνει τα δεκαέξι της χρόνια. Όλοι την θεωρούν ψυχασθενή όμως η αλήθεια, είναι πολύ διαφορετική και κρύβεται στο παρελθόν της οικογένειας του πατέρα της, σε μια κληρονομιά που φέρει ως πρωτότοκο παιδί του την οποία, πρέπει να αποδεχθεί, να κατανοήσει και να ελέγξει, πριν αυτή ή κάποιος εχθρός της, φροντίσει να ακολουθήσει τα βήματα εκείνα που θα την οδηγήσουν στο θάνατο. Έτσι, θα βρεθεί στο Μεξικό, στο σπίτι της γιαγιάς της που δεν γνώρισε ποτέ, η οποία και θα αναλάβει να την μυήσει σε σημαντικά, αρχέγονα μυστικά και να την εκπαιδεύσει για να υπηρετήσει τον σκοπό με τον οποίο γεννήθηκε.

Νομίζω πως όσοι έχετε διαβάσει βιβλία της Noel, έχετε καταλάβει πως σκοπός της, δεν είναι να αφηγηθεί παραμυθένιες ιστορίες αλλά, κάτι βαθύτερο, πολύ πιο ουσιαστικό. Η Noel, χαρακτηρίζεται από μια έντονη προσωπικότητα, γεμάτη ανησυχίες και προβληματισμούς πράγματα τα οποία, ξεπερνάνε κατά πολύ την πεζή καθημερινότητα, όλα εκείνα που οι άνθρωποι μπορούν να κατανοήσουν απλά και μόνο επειδή τα βλέπουν, περνώντας σε ένα διαφορετικό επίπεδο. Αυτό ακριβώς κάνει και στους “Κυνηγούς Των Ψυχών”, μελετώντας δοξασίες και αρχέγονες λατρείες και πεποιθήσεις ενός λαού, μιας φυλής, που αν και μπορεί να μας φαντάζει πολύ μακρινή, υπάρχει, ζει και λειτουργεί σύμφωνα με όλα όσα κληροδοτήθηκαν από τους προγόνους της. Υπάρχουν πολλές λέξεις για να τους περιγράψουν. Σαμάνοι, θεραπευτές, ανιχνευτές και ένα σωρό άλλες. Όποια όμως κι αν επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε, η ουσία είναι ίδια, δεν αλλάζει και έχει τις ρίζες της βαθιά σε μια ιστορία που είναι εξαιρετικά γοητευτική και θες να μελετήσεις, να ανακαλύψεις τα βαθύτερα μυστικά της και να την κατανοήσεις.

Οι Κυνηγοί αυτοί, έχουν μια αποστολή, ένα καθήκον, να προστατέψουν τα τρία επίπεδα του κόσμου, με την βοήθεια των ζώων προστατών τους, και να εμποδίσουν τις δαιμονικές δυνάμεις να κατακτήσουν τον έλεγχο και να σκορπίσουν το χάος, τόσο στο γήινο επίπεδο, όσο και σε εκείνα των ψυχών. Οι εσωτερικές δυνάμεις και ο τρόπος αξιοποίησής τους, παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο και μονάχα όσοι έχουν το χάρισμα και την πρόθεση να το αξιοποιήσουν, μπορούν να ανακαλύψουν την αλήθεια. Και ακριβώς αυτό, καλείται να κάνει η Ντέαρ. Και παρά την όποια αρχική της άρνηση, δέχεται να ακολουθήσει το πεπρωμένο της, όσο τρομαχτικό και δυσοίωνο κι αν είναι, παρά που γνωρίζει ότι μπορεί να οδηγηθεί στο θάνατο, πολύ πιο εύκολα απ’ ότι αν ζούσε μια θεωρητικά, φυσιολογική ζωή. Διακυβεύονται πολύ περισσότερα από την προσωπική της ευτυχία που στην πραγματικότητα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ισορροπία και την προστασία του κόσμου γύρω της που αν αρχίσει να καταρρέει και να βυθίζεται στο σκοτάδι, θα παρασύρει όχι μόνο την ίδια αλλά, και όλους όσους αγαπά.

Η γραφή της Noel, είναι πιο γοητευτική από ποτέ. Προσεγγίζει ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα με έναν τρόπο, τόσο αναλυτικό και ξεκάθαρο που παρά την πολυπλοκότητά του, είναι απόλυτα κατανοητός, ακόμα και στον μη μυημένο αναγνώστη. Σε γοητεύει και σε καθηλώνει, έστω κι αν το βιβλίο συνολικά, δεν ανήκει στα αναγνώσματα εκείνα που θα περιγράφαμε ως εύκολα και εύπεπτα. Κατά την ανάγνωση του βιβλίου, χρειάζεται προσοχή και απόλυτη αφοσίωση, είναι απαραίτητο να ενδιαφέρεσαι να διαβάζεις, κάτι περισσότερο από μια ιστορία φανταστικού αφού, όσο παράξενα κι αν φαντάζουν όλα όσα πραγματεύεται, ίσως, να είναι πολύ πιο ρεαλιστικά και αληθινά απ’ όσο μπορεί να χωρέσει ο κοινός νους. Γλαφυρή, περιγραφική, η συγγραφέας, μας ταξιδεύει και μας συστήνει ένα νέο σκοτεινό και γοητευτικό κόσμο μέσα στον οποίο χανόμαστε και που αν μη τι άλλο, θέλουμε να εξερευνήσουμε περισσότερο, να τον κατανοήσουμε σε βάθος και να βγάλουμε στην επιφάνεια, κάθε μικρό και μεγάλο του μυστικό. Πολύ απλά, αναμένουμε την συνέχεια με αγωνία.