Πιστεύω ότι το ωραιότερο πράγμα που μπορεί να μας συμβεί είναι να αναθεωρούμε τις αποφάσεις μας.Άλμπερτ Έλεν

Η Gagosian Athens με χαρά αναγγέλλει την έκθεση έργων του Άλμπερτ Έλεν (Albert Oehlen) “Works on Paper and a Sculpture” με πρόσφατα σχέδια και κολάζ και ένα νέο γλυπτό. Η έκθεση θα ανοίξει τις πύλες της την Πέμπτη 9 Ιουνίου, παρουσία του καλλιτέχνη και εντάσσεται σε ένα δυναμικό ημερολόγιο εκδηλώσεων τέχνης που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι.

Στο μοναδικό γλυπτό της έκθεσης, ο Άλμπερτ Έλεν παραπέμπει στο αινιγματικό μοτίβο του Ömega Man, ενός άφυλου ανθρωποειδούς που εμπνεύστηκε από τον χαρακτήρα του Δρος Robert Neville στην ομώνυμη δυστοπική ταινία επιστημονικής φαντασίας του. Έχοντας επιζήσει από μια παγκόσμια πανδημία και αντιμέτωπος με το βέβαιο τέλος του, ο Neville συμβολίζει την ανεξέλεγκτη επιστημονική εξέλιξη που οδήγησε στην καταστροφή της ανθρωπότητας. Το έργο του Άλμπερτ Έλεν από χυτό αλουμίνιο αποτίει φόρο τιμής στον ήρωα με έναν τρόπο σκοπίμως ακατέργαστο αλλά ρωμαλέα στιβαρό, υποδηλώνοντας μια αταλάντευτη στάση απέναντι στον επικείμενο όλεθρο.

Αν και πρόσφατα έστρεψε το ενδιαφέρον του στη γλυπτική, ο Άλμπερτ Έλεν δεν παύει να εξερευνάει τα όρια της ζωγραφικής, της τέχνης που ασκεί επί σαράντα χρόνια. Στα έργα του σε χαρτί, συνεχίζει να αντιπαραθέτει και να συνδυάζει αφηρημένα και παραστατικά στοιχεία και κολλάζ, αναθεωρώντας και ανατρέποντας τα ιστορικά στοιχεία και τις συμβάσεις του μοντερνισμού με απρόσμενες αναφορές στην κλασική τέχνη. Καθώς κινείται από τον προσεκτικό σχεδιασμό στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, φέρνει στο φως εκπληκτικές νέες δυνατότητες.

Σε αρκετά από τα εικοσιένα μικρά έργα σε ακουαρέλα και μελάνι σε χαρτί που παρουσιάζονται στην Αθήνα, ο Άλμπερτ Έλεν παραπέμπει επίσης στην ίδια πηγή που είχαν οι πίνακες του John Graham στην έκθεση του στην γκαλερί Gagosian Beverly Hills. Σε αυτά τα νέα σχέδια, ο Έλεν κινείται ανάμεσα στο ασπρόμαυρο και μια περιορισμένη παλέτα χρωμάτων, αποτυπώνοντας βιομορφικά σχήματα παράλληλα με απολύτως αφηρημένα τμήματα, με διάχυτη την άναρχη ενέργεια σε όλα.

Σε δεκατρία μεγαλύτερα έργα σε χαρτί με μελάνι, χαρτί, μολύβι και ακουαρέλα, ο Άλμπερτ Έλεν παραπέμπει στους δικούς του πίνακες Ö-Norm των ετών 2020–21. Ξεχωρίζοντας για τις χαλαρές οργανικές γραμμές που συχνά εκτείνονται στα άκρα των στηριγμάτων τους, τα σχέδια μοιράζονται με τους αρχικούς πίνακες ένα ανεπεξέργαστο, ημιτελές στοιχείο και δημιουργούν ένταση ανάμεσα στην κομψότητα και την εξαθλίωση. Εδώ, το σχέδιο γίνεται το πεδίο όπου οι ιδέες του αυθεντικού και της έκφρασης υφίστανται ενδελεχή και συνάμα παιχνιδιάρικη επαναξιολόγηση μέσω των πειραματισμών με τη γραμμή, το σχήμα και τον τόνο. Ένα πρόσθετο μεγάλο σκίτσο από κάρβουνο του 2016 αναπαριστά έναν χαλαρό ιστό μαύρων γραμμών που φανερώνει τη μακρόσυρτη κίνηση και τις αλλαγές κατεύθυνσης στο χέρι του καλλιτέχνη.

Τέλος, στα έξι κολλάζ του 2009, ο Άλμπερτ Έλεν παρεμβάλλει πρωτότυπα σχέδια και λιθογραφίες σε διάφορες τυχαίες εικόνες και υλικά, όπως αφίσες, καρτ ποστάλ, αυτοκόλλητα και διαφημίσεις περιοδικών. Αυτές οι λιτές συνθέσεις υπαινίσσονται τον συνεχή επαναπροσδιορισμό της αισθητικής αξίας και της εννοιολογικής βαρύτητας που χαρακτηρίζει την καταναλωτική κουλτούρα του ου αιώνα, ενώ τα ετερόκλιτα συστατικά τους προκαλούν επίσης τον θεατή να ανακαλύψει περαιτέρω οπτικούς και θεματικούς δεσμούς.

Η έκθεση είναι συνέχεια της αποκλειστικής παρουσίασης του έργου του καλλιτέχνη από την γκαλερί Gagosian στη διεθνή φουάρ Frieze New York από τις 19 έως τις 22 Μαΐου 2022.

Ο Albert Oehlen παρουσιάζει για πρώτη φορά έργα του στην Ελλάδα και αποτελεί τη συνέχεια της αποκλειστικής παρουσίασης του έργου του από την γκαλερί Gagosian στη διεθνή φουάρ Frieze New York, που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο.

Άλμπερτ Έλεν

O Άλμπερτ Έλεν γεννήθηκε στο Κρέφελντ της Γερμανίας ενώ τώρα ζει και εργάζεται στην Ελβετία. Έργα του περιλαμβάνονται στις συλλογές του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Βόρειο Μαϊάμι της Φλόριντα, του Μουσείου Τέχνης του Κλήβελαντ, του Ινστιτούτου Τέχνης στο Σικάγο, του μουσείου Broad στο Λος Άντζελες, του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Λος Άντζελες, του Museo Jumex στην Πόλη του Μεξικού, της Γκαλερί Tate του Λονδίνου, του Κέντρου Pompidou στο Παρίσι, του Μουσείου Ludwig στην Κολωνία (Γερμανία) και του Museum für Moderne Kunst στη Φρανκφούρτη (Γερμανία). Έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις στα Museo di Capodimonte, Νάπολη (Ιταλία) (2009), Réalité Abstraite, Musée d’Art moderne de la Ville de Paris (2009), Terpentin, Kunstmuseum Bonn, Γερμανία (2012), Malerei, Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien, Βιέννη (2013), η Μπιενάλε της Βενετίας (2013), Die 5000 Finger von Dr. Ö, Museum Wiesbaden, Γερμανία (2014), Home and Garden, New Museum, Νέα Υόρκη (2015), An Old Painting in Spirit, Kunsthalle Zürich (2015); Behind the Image, Guggenheim Bilbao, Ισπανία (2017), Woods near Oehle, Cleveland Museum of Art (2018), TRANCE, Aïshti Foundation, Βηρυτός (2018), Cows by the Water, Palazzo Grassi, Βενετία (2018–19), Unfertig, Lokremise Kunstmuseum St. Gallen, Ελβετία (2019), Serpentine Galleries, Λονδίνο (2019–20), and Big Paintings by Me with Small Paintings by Others, Museo d’arte della Svizzera italiana, Λουγκάνο, Ελβετία (2021–22).

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Albert Oehlen, Untitled, 2016, Charcoal on paper