Η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη εικονογραφεί ένα επίμονο όνειρό της. Για τριάντα χρόνια είχε στο νου της μια εικόνα που «κινείται μεταξύ φανταστικής θαλασσογραφίας και χειμερινού τοπίου». Κατά τη δύσκολη περίοδο της καραντίνας, αυτό το «εκτός χρόνου τοπίο» επανήλθε.

Το τοπίο της διαμορφώνεται από αρχετυπικά στοιχεία• το δένδρο, την πέτρα, τον αέρα, το νερό. Στην κυρίαρχη, λιτή εγκατάσταση και στις εικόνες που τη συνοδεύουν, στήνει στον χώρο της γκαλερί έναν κύκλο που «μεταφέρει την ουσία της ανέγγιχτης φύσης, εκείνης που παραμένει αλώβητη από τις καταστροφές που προκαλεί ο άνθρωπος». H Αθανασιάδη επιδιώκει την «κατάδυση και την ανάδυση από το συλλογικό υποσυνείδητο». Ο βασικός κύκλος της εγκατάστασης οδηγεί τον θεατή και συμμέτοχο στον «πυρήνα ενός σιωπηλού τόπου που τον προσκαλεί σε διαλογισμό».

Παρουσιάζοντας εικόνες και ανασύροντας συναισθήματα, η καλλιτέχνης δημιουργεί ένα γνώριμο αποστασιοποιημένο τοπίο που προσφέρει μια αίσθηση ηρεμίας και προστασίας.

Εικόνες φωτός, θάλασσας, δέντρων, συνθέσεις, προτείνουν έναν ξεκάθαρο και ουσιώδη στοχασμό πάνω στο περιβάλλον που καταστρέφουμε, σε αυτό που χάνεται και σε αυτό που υπήρξε πολύ πριν από εμάς. Η Αθανασιάδη αναζητά την «ασπίδα προστασίας» που όλοι μας ψάχνουμε –ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια. Μια ανάσα και ένα καταφύγιο.

Αλεξάνδρα Αθανασιάδη

Το 1982 αποφοίτησε από το Ruskin School of Drawing and Fine Art (St. Anne’s College) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με διάκριση και πτυχίο Bachelor of Fine Arts στη γλυπτική και τη χαρακτική. Το 1984 έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, Master for Fine Arts, στη γλυπτική από το Columbia University της Νέας Υόρκης.

Από το 1984 μέχρι σήμερα έχει εκθέσει γλυπτά της σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, στους Δελφούς, στην Αρχαία Μεσσήνη, στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες και στο Μόντε Κάρλο, όπου κέρδισε το Βραβείο γλυπτικής του Ιδρύματος της Πριγκίπισσας Γκρέις. Έχει επίσης δημιουργήσει έργα μετά από αναθέσεις, στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο Ίδρυμα Μποδοσάκη, στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, στο Onassis Cultural Center στη Νέα Υόρκη. Έργα της βρίσκονται σε διάφορες συλλογές ανά τον κόσμο και εκτίθενται σε μόνιμη βάση στις Galerie Dutko, Παρίσι, και Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Αθήνα.