Θα μπορούσαμε να είχαμε επιλέξει την αδράνεια και την εύκολη παραίτηση που αναμασά στείρα ότι «η κρίση παρεμποδίζει την προετοιμασία κάθε πολιτιστικού γεγονότος». Προτιμήσαμε τη δυναμική επαναφορά, τη γόνιμη αναθεώρηση του πολιτιστικού προσκηνίου σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και την προετοιμασία της διοργάνωσης χωρίς ανεδαφικούς στόχους αλλά και χωρίς μεμψιμοιρία ή συμβιβασμούς. Σε παγκόσμια κλίμακα, έχει διαπιστωθεί επανειλημμένως ότι ο πολιτισμός γίνεται πυξίδα, αυλακώνει εναλλακτικές διαδρομές και ξεσκεπάζει έναν διαφορετικό ορίζοντα σκέψης και προσεγγίσεων ιδιαίτερα σε περιόδους ανασφάλειας και κρίσης• αρκεί να γίνεται με υπομονή, επιμονή και συνέπεια. Αυτό αποτέλεσε και το σημείο επανεκκίνησής μας για τη φετινή Art- Athina – τη 18η Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης.

Σε αγαστή συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, θεσμικό φορέα της Art-Athina από το 1993, ανασυντάξαμε τις δυνάμεις μας και σχεδιάσαμε την επόμενη διοργάνωση γνωρίζοντας καλά τι συμβολίζει πλέον η Art-Athina. Ζωτική στάθηκε η καίρια συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού. Η ένταξη της έκθεσης στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε ευνοϊκούς όρους συμμετοχής σε επίπεδο συμμετοχής εκθετών, ώστε να προβληθεί καλύτερα η εικαστική δημιουργία σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ μας ώθησε να ανασυστηθούμε στο κοινό με αξιόλογες δράσεις και πολυποίκιλο πρόγραμμα.

Η επικοινωνία με διοργανώσεις εκθέσεων στο εξωτερικό, οι συμπράξεις με γειτονικές χώρες και το άνοιγμα προς τα έξω με μικρά, αλλά σταθερά βήματα, προβάλλουν ως γνώμονας για την προβολή της ελληνικής δημιουργίας στο εξωτερικό. Δεν δεχόμαστε ότι η Ελλάδα ανήκει στην καλλιτεχνική περιφέρεια και απαριθμούμε πλήθος εγχώριων δυνατοτήτων στο πολιτιστικό πεδίο: το σμίξιμο του πολιτισμού με τον τουρισμό, την ανάδειξη της Ελλάδας σε πολιτιστικό κόμβο στη Βαλκανική ζώνη, την ανάδειξή της σε γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής και ακόμα την προώθηση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δράσης, όχι ως κάτι άγουρο ή αμήχανο, παρά ως στερεή και σταθερή συνέχεια του ελληνικού πολιτιστικού παρελθόντος.

Φέτος καλωσορίζουμε νέες αίθουσες τέχνης και ομαδικές δράσεις από 19 χώρες και 4 ηπείρους, μεταξύ άλλων και από την Αυστραλία, φέρνουμε τουλάχιστον 900 καλλιτέχνες στον ίδιο χώρο. Γιορτάζουμε την Παγκόσμια μέρα των Μουσείων με μεγάλους πολιτιστικούς χώρους της Ελλάδας και ανοίγουμε διαύλους επικοινωνίας με ξένους φορείς. Έχοντας προετοιμάσει ένα πλούσιο παράλληλο πρόγραμμα προσκαλούμε πλήθος πολιτιστικών φορέων. Αντίστοιχα, η συνεργασία μας με τη Μαρίνα Φωκίδη και την Άρτεμις Ποταμιάνου, που επιμελούνται τέσσερις ξεχωριστές δράσεις, προσβλέπει στη δημιουργική πολυφωνία και την καλλιτεχνική συνδιαλλαγή.

Τα «Symposia», σε επιμέλεια Μαρίνας Φωκίδη, αποτελούν ένα πλούσιο διήμερο συζητήσεων, ομιλιών και «περίσκεψης». Διεθνείς προσωπικότητες του εικαστικού χώρου προσκαλούν το κοινό σε έναν διάλογο για τη σύγχρονη τέχνη, την επιμέλεια εκθέσεων, τα σύγχρονα μουσεία και τις μπιενάλε σήμερα. Με την ονομαστική λίστα των προσκεκλημένων να περιλαμβάνει ονόματα επιμελητών και συγγραφέων όπως: ο Juan Gaitan (Επιμελητής της Μπιενάλε του Βερολίνου 2014), η Florence Derieux, (Διευθύντρια της FRAC Champagne-Ardenne και επιμελήτρια των Parcours στην Art Basel 2013), η Gallit Eilat (επιμελήτρια και Διευθύντρια του The Israeli Center for Digital Art in Holo), η Chiara Bertola (Διευθύντρια του Hangar Bicocca και επιμελήτρια του Querini Stampalia), το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να συναντηθεί με διακεκριμένους ομιλητές που έρχονται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, εξερευνώντας εναλλακτικούς και ευφάνταστους τρόπους καλλιτεχνικής συνεργασίας, το «Platform Project», όπως το επιμελείται η Άρτεμις Ποταμιάνου, συστήνεται ως έδαφος για συνεργασίες και αδιαμεσολάβητη καλλιτεχνική επικοινωνία. Πλατφόρμες από 17 διαφορετικές χώρες θα ταξιδέψουν στην Art- Athina και θα αναδείξουν την εικαστική δράση, όπως αυτή παράγεται μέσα από ομαδικές πρωτοβουλίες καλλιτεχνών που θα αναζητήσουν λύσεις στα καίρια εικαστικά ερωτήματα. Εξίσου πολύμορφο θα είναι και το «Art-Athina Contemporaries» με τις συμμετέχουσες αίθουσες τέχνης να καλούνται να προβάλουν έναν νέο καλλιτέχνη συμμετέχοντας σε έναν καλλιτεχνικό διάλογο που παραπέμπει σε πλουραλιστική αφήγηση σύγχρονης τέχνης.

Η έκθεση θα ανοίξει τις πύλες της στο φιλότεχνο κοινό από τις 16 έως και τις 19 Μαΐου. Το TaeKwonDo στο Παλαιό Φάληρο θα αποτελέσει το χώρο διοργάνωσης της έκθεσης και φέτος. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό εκθεσιακό χώρο με υψηλές δυνατότητες παρουσίασης μεγάλων, πολυτμηματικών και δημοφιλών διοργανώσεων όπως η Art-Athina. Προσκαλούμε, λοιπόν, τον κόσμο να μεταβεί στο Φαληρικό Δέλτα, να περιηγηθεί δημιουργικά στις εγκαταστάσεις του εκθεσιακού χώρου και να συνδυάσει την επίσκεψη στην έκθεση με έναν περίπατο στην παραλιακή ζώνη• ένας συμβολισμός ανοίγματος του βλέμματος προς τη θάλασσα, προς τα «έξω», προς μία πόλη που αλλάζει και βρίσκει μία άλλη ταυτότητα πιο κοντά στις αξίες μας, στον πολιτισμό μας.

Info: Ο Αλέξης Κανιάρης έχει σπουδάσει στην Γαλλία, Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Ανώτατο Ινστιτούτο Επιχειρήσεων του Παρισιού και στην Μεγάλη Βρετανία. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Stirling στη Σκωτία. Τα τελευταία 20 χρόνια δραστηριοποιείται, σε Ελλάδα και εξωτερικό, στη διοργάνωση διεθνών εκθέσεων και συνεδρίων. Έχει διατελέσει Σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο United Nations Industrial Development Office (UNIDO) και στο World Travel & Tourism Council (WTTC).


Photo: Βιργίλιος Τσιούλλι