Σύμφωνα με τον Αλαιν Ντε Μποτόν, η φιλοσοφία μπορεί να χρησιμεύσει παρηγορητικά. Πολύ περισσότερο τον δύσκολο αιώνα που διανύουμε οπού κυριαρχεί το τεράστιο πρόβλημα της παγκόσμιας  οικονομικής κρίσης.

Από τον Τάσο Αντωνόπουλο

Ο Αλαιν ντε Μποτόν, μέσα από το νέο του βιβλίο Η παρηγοριά της φιλοσοφίας, καταδεικνύει  πως η φιλοσοφία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντίδοτο για την οικονομική κρίση που πονάει λαούς, να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ερωτικής απογοήτευσης που συμβαίνει όλο και συχνότερα τις τελευταίες δέκατες, να βοηθήσει στο πως  ένας άνθρωπος μπορεί να αντέξει την αντιδημοτικότητα στην σκληρή κοινωνία, αλλά αυτό που προσπαθεί να καταφέρει ουσιαστικά ο συγγραφέας μέσα από το βιβλίο του είναι να μας προτείνει λύσεις ουσιαστικές, για την αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής, μιας και όλο και περισσότεροι άνθρωποι κυρίως νέοι στην πλειοψηφία τους δείχνουν ανίκανοι λήψης αποφάσεων.

Κατά το συγγραφέα η φιλοσοφία παρηγορεί, υπό την έννοια  ότι επιστρατεύεται  η σκέψη, ο στοχασμός να  ερμηνεύσει μέσα από νέα οπτική γωνία  την απογοητευτική πραγματικότητα, να κατευθύνει το συναίσθημα και να σταματήσει το… κλαψούρισμα. Άλλωστε τι άλλο είναι η φιλοσοφία παρά  ένας αγώνας των θνητών να γνωρίσουν τον εαυτό τους και τον κόσμο τους για να επιβιώσουν μέσα σε αυτόν;

Η φιλοσοφία «εκκοσμικεύεται» μέσα από την εξομολογητική αλλά και χιουμοριστική γραφή του Αλαίν ντε Μποττόν, ανασύρεται έτσι από τους δερματόδετους τόμους που προορίζονται για το μυημένο κοινό των -συχνά σκόπιμα- ακατανόητων όρων και περίτεχνα διατυπωμένων απόψεων. Το βιβλίο, χωρίς να απλουστεύει, είναι κατανοητό ακόμα και για τον ελάχιστα υποψιασμένο περί τα φιλοσοφικά αναγνώστη και μια καλή αρχή για την εισαγωγή στο φιλοσοφικό στοχασμό ως κεντρικό τρόπο για την αντιμετώπιση των κρίσεων, προσωπικών και όχι μόνο.

Τέλος, το βιβλίο αυτό μοιάζει περισσότερο με μια βιογραφία «αποκαθήλωσης» των ιερών τεράτων της φιλοσοφίας καθώς η περιγραφή του  χαρακτήρα  και περιστατικών της ζωής τους, απομυθοποιεί -λυτρωτικά για τον αναγνώστη- τη ζωή των σπουδαίων φιλοσόφων: η ζωές όλων έχουν κοινή αφετηρία τα προβλήματα, τις κρίσεις και τις επικρίσεις, ο καθένας τους όμως ανέπτυξε μια διαφορετική ματιά στον κόσμο και μια διαφορετική στρατηγική επιβίωσης. Το αυτό καλείται να κάνει και ο αναγνώστης.-

Ο Αλαίν Ντε Μποτόν γεννήθηκε το 1969 στη Ζυρίχη, ζει σήμερα στο Λονδίνο. Εχει γράψει τα βιβλία «Μικρή φιλοσοφία του έρωτα» (Εκδόσεις Πατάκη, 2003), «The Romantic Movement» (1994) και «Kiss and Tell» (1995). Η πρώτη μεγάλη του επιτυχία ήταν «Πώς ο Προυστ μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου» (1997, ελληνική έκδοση 2002), που έχει μεταφραστεί μέχρι στιγμής σε δεκάδες γλώσσες κι έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα. Συνέχισε με την «Τέχνη του ταξιδιού» (2002), «Περί του κοινωνικού status» (2004) και την «Η αρχιτεκτονική της ευτυχίας» (2006, ελληνική έκδοση 2007). Ολα του τα βιβλία κυκλοφορούν στη χώρα μας από τις Εκδόσεις Πατάκη.