Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου (ώρα 20:30), σε μια εορταστική συναυλία στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, οι νικητές των διαγωνισμών πιάνου που διοργάνωσε τα τελευταία πέντε χρόνια η DionysiaTrust θα εμφανιστούν σε ένα ρεσιτάλ δεξιοτεχνίας, ερμηνεύοντας έργα σημαντικών συνθετών του πιανιστικού ρεπερτορίου: Frédéric Chopin, Alexander Scriabin, Isaac Albéniz.

Οι νέοι ταλαντούχοι πιανίστες που θα παρουσιαστούν στη συναυλία, ηλικίας 13 – 20 ετών, είναι οι: Angelique Tragin, Ιωάννης-Φρανκ Σύμκο, Φίληβος Γκάτζιος, Χρήστος Καραβασίλης και Νταβίτ Χελασβίλι.

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την ευγενική συμμετοχή του ο διεθνούς φήμης πιανίστας Αlain Lefèvre, προσκεκλημένος της DionysiaTrust, ο οποίος θα ερμηνεύσει έργα του Claude Debussy καθώς και δύο δικές του συνθέσεις από τον καινούργιο του δίσκο, αφιερωμένο στους Έλληνες, “Sas Agapo”.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού. Κατά την εκδήλωση θα πωλείται το νέο CD του Alain Lefèvre (δισκ. εταιρεία Analekta).

Με πάνω από 30 CDs, η δισκογραφία του καλύπτει ένα ευρύτατο ρεπερτόριο. Αξιωματικός του Τάγματος του Καναδά (Officer to the Order of Canada) και Ιππότης του Εθνικού Τάγματος του Κεμπέκ (Chevalier of the National Order of Québec), ο Αlain Lefèvre έχει κερδίσει πολλά και σημαντικά βραβεία, όπως Opus Award, δέκα Felix Awards (ADISQ) και το AIB Award στο Λονδίνο το 2010. Eίναι  ιδιαίτερα αγαπητός στην Ελλάδα, στην οποία αφιερώνει το νέο του CD.

DionysiaTrust (www.dionysiatrust.com)

H DionysiaTrust είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρεία, που υποστηρίζει τη μουσική και τις τέχνες. Σκοπός της είναι η προώθηση των νέων καλλιτεχνών μέσα από ποικίλες πρωτοβουλίες: διαγωνισμοί, υποτροφίες, εκδηλώσεις κ.ά. Ιδρύθηκε το 2010 στη μνήμη της Denise Διονυσίας Μαμάκου. Σε ανάμνηση του πάθους της για τις τέχνες και ιδιαίτερα για τη μουσική, και προς τιμήν της, η οικογένειά της θέσπισε τη DionysiaTrust, με σκοπό να βοηθά τους ανερχόμενους μουσικούς και καλλιτέχνες. Οι διαγωνισμοί της πραγματοποιούνται στη Μουσική Βιβλιοθήκη των Φίλων της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΝΕΟΙ ΠΙΑΝΙΣΤΕΣ

Angelique Tragin (A’ Βραβείο 2011), 19 ετών

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές με τη μητέρα της Laurence Tragin. Τριών ετών έκανε τα πρώτα της βήματα στη σκηνή. Το 2003 έπαιξε σε απευθείας μετάδοση στο Τρίτο Πρόγραμμα με την Παιδική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση της Νίνας Πατρικίδου. Το 2009, σε ηλικία 12 ετών, εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Φεστιβάλ Talent Prahy 5 στην Πράγα, παίζοντας με τη φιλαρμονική ορχήστρα PKF υπό τον Leoš Svárovský. Το 2011 έλαβε το Α’  βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό DionysiaTrust. Το 2012 έδωσε ρεσιτάλ στη Βιβλιοθήκη των Φίλων της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η αγάπη της για τη μουσική την οδήγησε να μάθει και άλλα όργανα. Έτσι πήρε μαθήματα ντραμς με τον Δημήτρη Ουρανό και μαθήματα βιολιού με τους Άρη Λαμπάτο, Νίνα Πατρικίδου, Πέτρο Βλάσση, Δημήτρη Μαργαρίτη και Nathalie Korniluk. Στα 15 της χρόνια αποφοίτησε από το Δελφικό Ωδείο με δίπλωμα πιάνου (άριστα παμψηφεί) και πτυχίο βιολιού (άριστα παμψηφεί). Το 2016 κέρδισε το Βραβείο του Ωδείου της Τουλούζης. Έχει δώσει συναυλίες στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Τσεχία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Φοίτησε πλάι σε διεθνούς φήμης πιανίστες: Δημήτρης Τουφεξής, Daniel Blumenthal, Friedemann Rieger, Gérard Rial και Philippe Cassard. Παράλληλα με την πιανιστική της καριέρα κάνει μεταπτυχιακό φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο της Τουλούζης.

Ιωάννης-Φρανκ Σύμκο (Α’ Βραβείο 2012), 20 ετών

Γεννήθηκε στον Καναδά το 1996 και άρχισε να ασχολείται με τη μουσική σε ηλικία 10 ετών. Σπουδάζει πιάνο στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην τάξη του Ιγκόρ Πέτριν και στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας με καθηγητή τον Στάθη Γυφτάκη. Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες στην Ελλάδα, την Ελβετία και την Ουγγαρία. Δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σύγχρονη μουσική δημιουργία και έχει ηχογραφήσει τα πιανιστικά έργα του δασκάλου του, Στάθη Γυφτάκη. Έχει συμπράξει σε συναυλίες μουσικής δωματίου με τους καλλιτέχνες: Leo Winland, Tino Brütsch, Bianca Breitfeld και Christina Stanciu. Έχει διακριθεί σε πολλούς διαγωνισμούς: ερμηνεία μουσικής δωματίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας 2016 (Α’ Βραβείο), 7ος διαγωνισμός νέων πιανιστών 2015 (Γ’ Βραβείο), πανελλήνιος διαγωνισμός Μαρίας Χαιρογιώργου – Σιγάρα 2014 (Α’ Βραβείο) και διαγωνισμός DionysiaTrust 2012 (Α’ Βραβείο).

Φίληβος Γκάτζιος (Α’ Βραβείο 2014), 13 ετών

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2003. Άρχισε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 6 ετών με καθηγήτρια την αείμνηστη Άλλα Χαλάψη και σπουδάζει με υποτροφία στο Ωδείο Athenaeum. Η τελευταία ακαδημαϊκή χρονιά ολοκληρώθηκε με καθηγητή τον Τίτο Γουβέλη. Σε ηλικία 10 ετών πήρε το πρώτο βραβείο και τίτλο Laureate στο διαγωνισμό του διεθνούς φεστιβάλ Ρόδου. Δύο χρόνια μετά, στον ίδιο διαγωνισμό κέρδισε το Grand Prix, ενώ σε ηλικία 11 ετών κέρδισε το πρώτο βραβείο στον 4ο διαγωνισμό DionysiaTrust. Το 2016 κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό πιάνου «Φίλωνας» στην Αθήνα. Από το 2013 είναι μέλος του διεθνούς ρωσικού ιδρύματος για ταλαντούχα παιδιά Vladimir Spivakov. Σπουδάζει με την καθηγήτρια Σοφία Γκελασβίλι.

Χρήστος Καραβασίλης (Α’ Βραβείο 2015), 19 ετών

Γεννήθηκε το 1997 και άρχισε τις σπουδές του στο πιάνο σε ηλικία 6 ετών. Είναι απόφοιτος της Ελληνογαλλικής σχολής «Άγιος Ιωσήφ» (2015) και φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Το 2013 πήρε δίπλωμα πιάνου με βαθμό «άριστα παμψηφεί, Α’ βραβείο και χρυσό μετάλλιο». Από το 2014 μελετά πιάνο με την Ντόρα Μπακοπούλου. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποίησε εμφανίσεις ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου «Ιωάννα Συγγελάκη» ερμηνεύοντας κοντσέρτα για πιάνο των Χάυντ (αρ. 2), Μπαχ (αρ. 1), Μότσαρτ (KV 414, 466, 467, 488) και Γκρηγκ (αρ. 16). Το Μάρτιο του 2012 έλαβε μέρος στον τελικό του διαγωνισμού νέων μουσικών της Eurovision που οργάνωσε η ΕΡΤ και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές. Τον Ιούλιο του 2012 συμμετείχε κατόπιν ακρόασης στα εντατικά μαθήματα της θερινής περιόδου της Μουσικής Ακαδημίας Mozarteum στο Salzburg της Αυστρίας, στην τάξη του παγκοσμίου φήμης σολίστ πιάνου και παιδαγωγού Olivier Gardon, αποσπώντας υποτροφία για τις εξαιρετικές για την ηλικία του επιδόσεις, ενώ εμφανίστηκε και στην τελική συναυλία. Τον Απρίλιο του 2013 εμφανίστηκε σε ρεσιτάλ πιάνου στο καλλιτεχνικό κέντρο Athenaeum με έργα Μπετόβεν, Σοπέν και Λιστ. Τον Ιανουάριο του 2014 προκρίθηκε στη δεκάδα του ελληνικού τελικού χορήγησης υποτροφιών της Yamaha Music Foundation of Europe για πιάνο, ανάμεσα σε εκατοντάδες υποψηφίους (ήταν ο νεαρότερος από τους 10 φιναλίστ). Το Φεβρουάριο του 2014 έδωσε ατομικό ρεσιτάλ στη Μουσική Βιβλιοθήκη των Φίλων της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το Μάιο του 2014 έδωσε ατομικό ρεσιτάλ στον φιλολογικό σύλλογο Παρνασσός για την ενίσχυση της παιδείας στην Ίμβρο. Το Νοέμβριο του 2015 κέρδισε το Α’ Βραβείο στον 5ο DionysiaTrust διαγωνισμό πιάνου. Τον Απρίλιο του 2016 κέρδισε το Β’ Βραβείο στον 6ο πανελλήνιο μουσικό διαγωνισμό Μαρίας Χαιρογιώργου – Σιγάρα του Διεθνούς Σωματείου Gina Bachauer.

Νταβίτ Χελασβίλι (Β’ Βραβείο 2015), 18 ετών  

Γεννήθηκε στη Γεωργία το 1998, όπου σπούδασε πιάνο σε μουσικό σχολείο. Έχει λάβει Grand Prix σε κρατικό διαγωνισμό πιάνου στην Τυφλίδα, καθώς και πρώτα και δεύτερα βραβεία σε διάφορους διαγωνισμούς στη Γεωργία.

Στην Ελλάδα ήρθε το 2013. Συνεχίζει σπουδές πιάνου με υποτροφία στο Ωδείο Νέα Τέχνη στην τάξη της Σοφίας Γκελασβίλι-Τροΐζου. Έχει λάβει Γ’ Βραβείο το 2014 και Β’ Βραβείο το 2015 στο διαγωνισμό πιάνου της DionysiaTrust.