Η Αίθουσα Τέχνης αντί που βρίσκεται στο Κάστρο Αντιπάρου παρουσιάζει το πρόγραμμα της για το καλοκαίρι του 2016.

Μετά τις ιδιαίτερα επιτυχημένες εκθέσεις των προηγούμενων ετών ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουμε τις εκθέσεις των Νίκου Χουλιαρά, με την εκδήλωση προς τιμή του στο Κάστρο, καθώς και την έκθεση φωτογραφίας του Πλάτωνα Ριβέλλη, η γκαλερί αντί συνεχίζει και φέτος δυναμικά με την παρουσίαση έργων τεσσάρων καλλιτεχνών, ανάμεσα τους και ο Χρήστος Μποκόρος καθώς και του Φεστιβάλ Φωτογραφίας Αντιπάρου – Antiparos International Photo Festival.  

Μέχρι την Παρασκευή 1 Ιουλίου στην γκαλερί «αντί» στο κάστρο της Αντιπάρου, η Βανέσσα Αναστασοπούλου θα εκθέσει μια σειρά από σχέδια μικτής τεχνικής που εξελίσσονται παράλληλα στον χώρο μέσω γλυπτικών  και χρηστικών αντικειμένων. Υβριδικά πλάσματα, λειτουργούν συμβολικά, ταξιδεύοντας μας μεταξύ  οικείου και άγνωστου. Μέσα από εικονικές φυγές που μας θωρακίζουν αλλά και μας ενεργοποιούν, η καθημερινότητα επανέρχεται ανεκτικότερη. Η Βανέσσα Αναστασοπούλου γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Wimbledon School of Art (BA. Hons, 1992-1995) και στο Royal College of Art (MA. Painting). Έχει παρουσιάσει πέντε ατομικές εκθέσεις και από το 1997 και έχει συμμετάσχει σε πολλές ατομικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε διεθνείς συλλογές (Deutsche Bank, British Airways, Aylesford Newsprint). 

Από τo Σάββατο 2/7 έως και τη Δευτέρα 11/7 την σκυτάλη παίρνει το 5ο Antiparos International Photo Festival, που λειτουργεί με τη μορφή μη κερδοσκοπικού Σωματείου, υπό την αιγίδα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αντιπάρου, που διοργανώνει και επιμελείται η ομάδα του φεστιβάλ Γιάννη Μπαγούρδα, David Frazer Wray και Μαίρη Χατζάκη μαζί με την πολύτιμη βοήθεια μελών του Σωματείου, εθελοντών, φίλων και χορηγών. Το φεστιβάλ φωτογραφίας του νησιού θα παρουσιάσει έργα 15 φωτογράφων: Bernie Steinbach, Δάφνη Κοτσιάνη, Ντίνος Μακρίδης, Henriette Frammes Time, Leda de Piart, Λεωνίδας Γερμανόπουλος, Leticia Zica, Μαρία Καλογιώργη, Μαριλένα Γρίσπου, Όλγα Μισσιρλιάδου, Παναγιώτης Καλκαβούρας, Sally Doganis, Travis Feuerbacher, Βασίλης Μποντόσογλου, Γιάννης Λούκης, καθώς και τις καλύτερες φωτογραφίες 2015-16 του Antiparos Photo Gallery.

Την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016 εγκαινιάζεται έκθεση σχεδίων και κεραμικών του Γιώργου Χαδούλη στην Αίθουσα Τέχνης «αντί» που θα έχει διάρκεια έως και την Τετάρτη 27 Ιουλίου. Ασπρόμαυρα μελάνια σε μεγαλύτερα ή μικρότερα χαρτιά τονίζουν τα πληθωρικά χρώματα της ποικιλόμορφης κεραμικής του Γιώργου Χαδούλη υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα μια κοινή δημιουργική διαδικασία. Αιγαιοπελαγίτικα ψάρια, ζουμερά φρούτα, αινιγματικά μάτια, λιτά γυναικεία κεφάλια, ολάνθιστα λουλούδια, θραύσματα ανέμελων καλοκαιρινών τοπίων ξεδιπλώνονται αυθόρμητα στο λευκό χαρτί όσο και στον πηλό του κάθε κεραμικού μέσα από αβίαστες πινελιές και μια βαθιά αίσθηση του χρώματος. Η ζωγραφική του Γιώργου Χαδούλη αποκαλύπτει διαρκώς μια πηγαία χαρά που πηγάζει μέσα από την ενότητα ζωής και τέχνης.

Την Πέμπτη 18 Ιουλίου και έως την Πέμπτη 11/8 από τις Λεύκες της Πάρου, η Αγγέλικα Βαξεβανίδου έρχεται στο Κάστρο της Αντιπάρου για να  παρουσιάσει την έκθεση «Περιβάλλοντες Στιγμές» σχετικά με την οποία αναφέρει: «Μικροσκοπικές στιγμές ομορφιάς με περιβάλουν. Μικρές λάμψεις καθαρότητας οι οποίες με κατακλύζουν και απαιτούν την απρόσκοπτη συνειδητοποίηση της ύπαρξής τους. Έξοχες στιγμές απαράμιλλης ομορφιάς που δρουν ως εξουδετερωτές με τη σκληρή πραγματικότητα της ύπαρξής μου. Χαιρετίζω αυτές τις περιβάλλοντες στιγμές». Η Αγγέλικα Βαξεβανίδου γεννήθηκε στο Νταχάου της Γερμανίας το 1974.  Σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Art in Context» στην Universiteat der kuenste στο Βερολίνο και το «Erasmus program» στην Ακαδημία Τέχνης του Μονάχου. Έχει συμμετάσχει σε residences με θέμα «The European Mythology» στην Ιταλία, «Το Γυμνό» με την Ακαδημία Τέχνης του Μονάχου και «Το ανάγλυφο» στους Δελφούς. Το έργο της Αγγέλικα Βαξεβανίδου έχει εκτεθεί σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις όπως Athens International Art Fair Art-Athina, The Pilsen Drawing Biennial στην Τσεχία και είναι μέρος πολλών ιδιωτικών συλλογών.

Το μεγάλο εικαστικό γεγονός φέτος το καλοκαίρι θα είναι η έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Μποκόρου που θα έχει εγκαίνια το Σάββατο 13/8 και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 11/9. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο καλλιτέχνης: «Επιμένω στη ζωγραφική αναπαράσταση, επειδή αυτή μου δίνει τη δυνατότητα να αποδίδω το στιγμιότυπο ως αρχέτυπη εικόνα, το συμβάν ως ιδέα. Χρησιμοποιώ, επιφάνειες φθαρμένες από προηγούμενες βιοτικές χρήσεις, για να ενσαρκωθεί στο έργο, εκτός από το θέμα και την όποια αναπαραστατική δεξιότητα, η συνεχής υπόμνηση του συλλογικού τόπου και χρόνου από τον οποίο κατάγεται ο συλλογισμός μου και στον οποίο θα ήθελα να απευθύνεται το τελικό αποτέλεσμα της χειροτεχνίας μου. Επιλέγω τα θέματά μου με κριτήριο την αναγνώριση τους, τόσο ως εντόπια σήματα όσο και ως οικουμενικά σύμβολα επικοινωνίας των ανθρώπων με την άφατη οικειότητα του μυστήριου που περιβάλει τα υλικά αντικείμενα γύρω μας. Η διαδικασία της προετοιμασίας και της ζωγραφικής με οδηγεί, κάποιες στιγμές προσήλωσης και πειθαρχίας, σε απρόοπτα ξέφωτα αυτογνωσίας και συμφιλίωσης με την κοινή μας συνθήκη, τον τετελεσμένο κόσμο. Εκεί μου αποκαλύπτεται η επιφάνεια της ομορφιάς, εκεί συντελείται και η υπέρβασή στην αιωνιότητα και την αλήθεια. Αυτά τα ξέφωτα προσδοκώ και γι’ αυτά εργάζομαι».

Πρόγραμμα Καλοκαίρι 2016

Βανέσσα Αναστασοπούλου  Σχέδια – Κεραμικά: Σάββατο  18/6 έως την Παρασκευή 1/7
Antiparos International Photo Festival: Σάββατο 2/7 έως και τη Δευτέρα 11/7 (καθημερινά 19:30 – 00:30)
Γιώργος Χαδούλης Σχέδια – Κεραμικά: Τετάρτη 13/7 έως και την Τετάρτη 27/7
Αγγέλικα Βαξεβανίδου Drawings – Installation: Πέμπτη 18/7 έως Πέμπτη 11/8
Χρήστος Μποκόρος Ζωγραφική: Σάββατο 13/8 έως Κυριακή 11/9
Σύνοψις – Ομαδική έκθεση καλλιτεχνών: Δευτέρα 12/9 έως Κυριακή 2/10