Ανάμεσα στις τελευταίες παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών για το καλοκαίρι βρίσκεται και η κορυφαία τραγωδία του Αισχύλου, που θα παρουσιαστεί στις 31 Ιουλίου και την 1η Αυγουστού στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία έργα του τραγικού λόγου και το σημαντικότερο αντιπολεμικό έργο της παγκόσμιας θεατρικής ιστορίας, σκηνοθετημένο από τον διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Dimiter Gotscheff και με μια πλειάδα πρωταγωνιστών τόσο στους κύριους ρόλους, όσο και στο χορό.

Ο βουλγαρικής καταγωγής Ντίμιτερ Γκότσεφ, που τον γνωρίσαμε στο περσινό Φεστιβάλ Αθηνών με τον εξαίρετο «Ιβάνοφ» του Τσέχοφ,  επιστρέφει στην Ελλάδα για να υπογράψει την σκηνοθεσία στους «Πέρσες», στην πρώτη από τις δύο φεστιβαλικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου για το 2009,  με την Αμαλία Μουτούση στον πρωταγωνιστικό ρόλο της τραγικής Άτοσσας και τον Μηνά Χατζησάβα στο ρόλο του «Δαρείου».

Ερμηνεύουν: Αμαλία Μουτούση (Άτοσσα), Μηνάς Χατζησάββας (Δαρείος), Νίκος Καραθάνος (Ξέρξης), Στεφανία Γουλιώτη (κορυφαία), Λένα Κιτσοπούλου, Γιάννος Περλέγκας, Δημήτρης Ήμελλος, Εύη Σαουλίδου, Κόρα Καρβούνη, Γιώργος Γάλλος, Βασίλης Ανδρέου και άλλοι ηθοποιοί.