Η αίθουσα τέχνης «εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου» εγκαινιάζει την ατομική

έκθεση φωτογραφίας της Αγγελικής Δεκουλάκου με τίτλο «Χρωμογραφία  II» την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012.

Στην έκθεση θα παρουσιαστεί η δεύτερη φωτογραφική ενότητα, συνέχεια της πρώτης, η οποία παρουσιάστηκε στην Αθήνα το 2008. Σ’ αυτήν τη σειρά, το θέμα που απεικονίζεται δεν είναι πια ανθρώπινες φιγούρες, οι οποίες μετατρέπονται σε φαντάσματα αλλά νεκρές φύσεις, συνθέσεις με λουλούδια, που μετατρέπονται σε τέρατα ενός άλλου χώρο-χρόνου.

Οι δυνατές χρωματικές γκάμες των θεμάτων και ο χαμηλός φωτισμός τους, καθορίζουν αποκλειστικά την ένταση και τον τρόπο ανάμειξης των χρωμάτων. Κουνώντας τη φωτογραφική μηχανή κατά τη λήψη της φωτογραφίας, η καλλιτέχνις επεμβαίνει στο εικαστικό αποτέλεσμα. Πρόθεσή της είναι να διαλυθεί το περίγραμμα της κάθε μορφής και ν’ αναμειχθούν τα χρώματα μεταξύ τους. Με δικά της λόγια: «Η Χρωμογραφία προέκυψε σε μια φάση της ζωής μου που είχα πάρει άλλες κατευθύνσεις και προσωρινά εγκατέλειπα τη ζωγραφική. Αντί για το πινέλο, χρησιμοποίησα το φωτογραφικό φακό μ’ έναν προσωπικό τρόπο κι έπλασα ένα δικό μου στυλ, μια ζωγραφική-φωτογραφία». Εάν «φωτογραφία» σημαίνει «γραφή με φως», τότε σημαίνει επίσης «γραφή με χρώμα», αφού ..το φως είναι χρώμα.

Οι συνθέσεις της Αγγελικής Δεκουλάκου είναι άλλοτε οριακά μονοχρωματικές, άλλοτε με πολύ ζωντανά χρώματα ή με βαθιές σκοτεινές αποχρώσεις. Ο σχεδιασμός της φωτογραφικής παρουσίασης στο συγκεκριμένο χώρο της γκαλερί «εκφραση», δημιουργεί ένα ιδιαίτερο εκθεσιακό αποτέλεσμα. Στον ισόγειο και υπόγειο χώρο, θα παρουσιαστούν 30 φωτογραφίες διαστάσεων έως 50×70 εκ. Σημαντικό ρόλο στην έκθεση παίζουν και οι σύγχρονες φωτογραφικές εκδοχές εκτύπωσης, όπως ένα τεράστιο αφαιρετικό πορτρέτο-λουλούδι, το οποίο θα καλύψει έναν ολόκληρο τοίχο, αλλά και 77 μικρές φωτογραφίες (15×20 εκ.), που θα εκτεθούν όλες μαζί και θα αποτελούν ένα και πολλά αυτόνομα έργα. Τέλος, συνθέσεις με φωτογραφίες-κουτιά, οι οποίες θα φωτίζονται εσωτερικά, θα προβάλλονται κυρίως το βράδυ, απ’ έξω, από τα δύο μεγάλα παράθυρα της γκαλερί.

«Μ’ αυτές τις φωτογραφικές σειρές της Χρωμογραφίας θέλω να παρουσιάσω έναν δικό μου κόσμο, να καλλιεργήσω την οπτική συγκίνηση της στιγμής καθώς το ανακλώμενο έγχρωμο φως λούζει μια φιγούρα, μέσα από μια ζωγραφική θολότητα πολύ σχετική με τη «φωτογραφική ζωγραφική» του Gerhard Richter, ο οποίος άλλαξε τις παραδοσιακές αντιλήψεις για τη ζωγραφική», συμπληρώνει η εικαστικός.

Η Αγγελική Δεκουλάκου είναι ζωγράφος – φωτογράφος – designer. Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην «Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών» (Τ. Πατρασκίδης, Γ. Ψυχοπαίδης, Γ. Μήλιος, 1996-2001). Φοίτησε στην σχολή του Δυτικού Βερολίνου “HDK”, “Erasmus Socrates Exchange” (ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία). Σπούδασε φωτογραφία με τον Πλάτωνα Ριβέλλη, «Εισαγωγή στην καλλιτεχνική φωτογραφία» Αθήνα και «Θερινό προχωρημένο σεμινάριο φωτογραφίας και κριτικής» Σύρος. Από το 2003-2005, φοίτησε στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του “Pratt Institute” στη Νέα Υόρκη, με εξειδίκευση πάνω στον σχεδιασμό βιομηχανικών προϊόντων. Από το 2005 έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές καλλιτεχνικές και ντιζάιν εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Η.Π.Α.). Το 2009 επιμελήθηκε την αναδρομική έκθεση: «Ηλίας Δεκουλάκος, Φωτογραφίες 1960-1980», στην Αίθουσα Τέχνης «Νέες Μορφές» στην Αθήνα.