Το φεστιβάλ της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, Made in USA, φιλοξενεί τον Miguel Gutierrez, ο οποίος θα παρουσιάσει την παράσταση Age & Beauty Part 1: Mid-Career Artist/Suicide Note or &:-/.

Πώς αντιμετωπίζουμε το στόχο να γεράσουμε όμορφα, όταν όλα είναι φτιαγμένα για κάποιους που δεν θα γεράσουν ποτέ; Ο πυρετός της μέσηςηλικίας, τώρα χορογραφημένος! Ο Miguel Gutierrez μοιράζεται γενναιόδωρα μαζί μας ένα έργο προσωπικό, ειλικρινές, με χιούμορ και πολύ χορό.

Ο Miguel Gutierrez κατέκτησε μια ξεχωριστή θέση στη σκηνή του χορού και της περφόρμανς της Νέας Υόρκης εκφράζοντας πάντα με ειλικρίνεια στο έργο του τις αγωνίες και τους προβληματισμούς της γενιάς του. Μετά από μια σειρά επιτυχημένων παραστάσεων, είχε την τύχη και το σθένος να κάνει μια πολύ μεγάλη παραγωγή, το And Lose the Name of Action, που περιόδευσε στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Κέρδισε βραβεία, τίτλους, αποδοχή, όμως μετά ένιωσε την ανάγκη να επιστρέψει σε μικρότερης κλίμακας και πιο αυτοσχέδιους και ελεύθερους τρόπους παραγωγής, προκειμένου να μιλήσει για το μεγάλο ερώτημα της επανατοποθέτησης απέναντι στη ζωή όταν κάποιος φτάνει στη «μέση ηλικία» και, παρεμπιπτόντως, στα μισά της καριέρας του.

Ποιοι είναι οι στόχοι που αναθεωρούνται και πώς ονειρευόμαστε τη ζωή «από εδώ και πέρα»; Ποιες είναι οι προκλήσεις σε αυτή τη φάση της ζωής; Έχοντας συμμετάσχει ενεργά στα κινήματα διεκδικήσεων της ομοφυλοφιλικής κοινότητας της Νέας Υόρκης, αποφασίζει να κάνει μια τριλογία πάνω στο ζήτημα της ταυτότητας και του φύλου από τη σκοπιά της μέσης ηλικίας. Πώς αντιμετωπίζεται ένας μεσήλικας ομοφυλόφιλος χορογράφος από ένα σύστημα που σαφώς εξαίρει τη νεότητα και τη φρεσκάδα; Και πώς αντιμετωπίζουμε οι ίδιοι το στόχο να γεράσουμε όμορφα, όταν όλα είναι φτιαγμένα για κάποιους που δεν θα γεράσουν ποτέ;

Ποντάροντας στην έντονη αντίθεση, για το πρώτο μέρος της τριλογίας που θα δούμε στη Στέγη συνεργάζεται με έναν καταπληκτικό νέο χορευτή, τον Mikey Mahar. H προσωπική ερμηνεία του καθενός από τους δύο αναδεικνύει τις διαφορές σε μια χορογραφία ταυτοφωνίας, με υπόκρουση το πυρετώδες κείμενο του Γκουτιέρεζ. Για άλλη μια φορά, ο Μιγκέλ Γκουτιέρεζ κάνει ένα έργο προσωπικό, με ειλικρίνεια, χιούμορ και πολύ χορό, το οποίο μοιράζεται γενναιόδωρα μαζί μας.
συντελεστές

Μια δημιουργία του Miguel Gutierrez σε συνεργασία με τον Mickey Mahar

Μουσική: Jerry Goldsmith, Chuckie & Silvio Ecomo και Miguel Gutierrez
Κείμενο: Miguel Gutierrez
Σκηνικά: Miguel Gutierrez, Mickey Mahar
Δημιουργία Κοστουμιών: Dusty Childers
Σχεδιασμός Φωτισμών: Lenore Doxsee
Διεύθυνση Παραγωγής: Sarah Lurie
Διεύθυνση: Ben Pryor/tbspMGMT

Διάρκεια: 1 ώρα

Η παράσταση είναι στα αγγλικά.

Το Age & Beauty Part 1: Mid-Career Artist/Suicide Note or &:-/ είναι ανάθεση της Whitney Biennial του 2014 και η υλοποίησή του έγινε εφικτή χάρη στην υποστήριξη και τη φιλοξενία από το Maggie Allesee National Center for Choreography του Florida State University, το πρόγραμμα ]domaines[ του Centre Chorégraphique National de Montpellier Languedoc-Roussillon στο Μονπελιέ της Γαλλίας και το Hollins University στο Ρόανοκ της Βιρτζίνια (ΗΠΑ).

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου

Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές (στα αγγλικά, χωρίς διερμηνεία)
Συντονισμός: Γιώργος Μητρόπουλος, δημοσιογράφος

Σάββατο 26 Νοεμβρίου

Εργαστήριο με τον Miguel Gutierrez (στα αγγλικά, χωρίς διερμηνεία)

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μιγκέλ Γκουτιέρεζ, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ζει στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και δραστηριοποιείται στην περφόρμανς. Πρόσφατα έργα του, εκτός από την τριλογία Age and Beauty, είναι τα: And Lose the Name of Action, Heavens What Have I Done και Last Meadow. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στο πλαίσιο μεγάλων φεστιβάλ και διοργανώσεων όπως τα BAM’s Next Wave, American Realness, ImPulsTanz, Festival d’Automne, Walker Art Center κ.ά.

Το 2010 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Γκούγκενχαϊμ (Guggenheim Fellow στη χορογραφία), ενώ έχει τιμηθεί και με τρία βραβεία Bessie.

Έχει χορογραφήσει βίντεο κλιπ για τους Diane Cluck, Holcombe Waller και Le Tigre.

Ο πολυσχιδής Μιγκέλ Γκουτιέρεζ δεν είναι όμως μόνο χορογράφος. Έχει συμμετάσχει ως τραγουδιστής στους Antony and the Johnsons, ενώ έχει κυκλοφορήσει και ένα EP ως The Belleville. Επίσης, είναι υπεύθυνος για τη μουσική και τον ήχο σε αρκετά από τα έργα του. Έχει γράψει το βιβλίο When You Rise Up, που εκδόθηκε από τον οίκο 53rd State Press, και διατηρεί το μπλογκ stargayze.com. Τέλος, έχει επινοήσει τη μέθοδο εξάσκησης DEEP AEROBICS

(www.miguelgutierrez.org).

Φωτογραφία © Ian Douglas

Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ Made In USA μπορείτε να δείτε εδώ.