Οι εκδόσεις Νεφέλη διοργανώνουν άλλη μία βραδιά αφιερωμένη στον Μπορίς Βιαν μετά τη μεγάλη επιτυχία του αφιερώματος στο Γαλλικό Ινστιτούτο τον Δεκέμβριο του 2014. Η εκρηκτική και γεμάτη χιούμορ προσωπικότητα του Βιαν ζωντανεύει μέσα από τραγούδια και κείμενα που θα παρουσιαστούν αυτή τη φορά στο Κελάρι του Athenaeum, την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, στις 10 το βράδυ.

Η Φένια Παπαδόδημα και ο Roman Gomez θα παρουσιάσουν αυτή τη φορά σ’ ένα ευρύτερο κοινό τον τραγουδοποιό, ποιητή και κριτικό της τζαζ Μπορίς Βιαν, μέσα από ένα δυνατό πρόγραμμα με αναφορές στην ευρύτερη γαλλική τζαζ σκηνή (Michel Legrand, Alain Goraguer, Claude Nougaro) αλλά και στην αμερικaνική mainstream jazz. Πριν τη συναυλία, θα μιλήσουν για τη ζωή, το έργο και την εποχή του Βιαν ο δημοσιογράφος και καθηγητής Νίκος Μπακουνάκης και η μεταφράστρια Ρίτα Κολαΐτη.

Η τζαζ μουσική υπήρξε η πνοή και το αίμα του Μπορίς Βιαν. Από νεαρή ηλικία σπουδάζει τρομπέτα, αργότερα αρθογραφεί στα πιο σημαντικά περιοδικά της εποχής (Jazz Hot, Combat, Jazz News) και γίνεται «ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της αφροαμερικανικής αυτής μουσικής». Οι μελετητές του έργου του συνδέουν άρρηκτα την τζαζ με τον λόγο του Μπορίς Βιαν. Ο F. Billetdoux γράφει ότι το θέατρο του Βιαν μπορεί να οριστεί σχεδόν κατ’ αναλογία με την τζαζ μουσική και μοιάζει να σκιαγραφεί το πέρασμα από την πρώιμη αυτοσχεδιαστική περίοδο της τζαζ στην άψογα ενορχηστρωμένη μουσική του Duke Ellington.

Η Φένια Παπαδόδημα, ηθοποιός και τραγουδίστρια που έχει σπουδάσει και δουλέψει πολλά χρόνια στο Παρίσι, είναι ταυτόχρονα και μία από τις αξιότερες και πιο ιδιαίτερες νέες ερμηνεύτριες της ελληνικής τζαζ σκηνής.

Ο Roman Gomez, Αργεντίνος δεξιοτέχνης στο πιάνο και την κιθάρα, ειδικευμένος στο tango αλλά και στη latin jazz και brasilian jazz μουσική, συνθέτης και ενορχηστρωτής, φέρει ένα ιδιαίτερο προσωπικό ύφος στην απόδοση των επιλεγμένων κομματιών.