Η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Αρμενίας στην Αθήνα και το Κέντρο Ελληνο-Αρμενικών Μελετών,

σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του αμερικανο-αρμένιου συγγραφέα Γουίλιαμ Σαρογιάν. Η πρώτη εκδήλωση με τίτλο «Οι μύθοι του Σαρογιάν» πραγματοποιείται την Τετάρτη 13 Απριλίου 2011, στις 20:00, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ζωντανή αφήγηση μύθων που η γιαγιά και ο θείος του, Αράμ, αφηγούνταν στον Σαρογιάν. O Σαρογιάν έτρεφε μεγάλη αγάπη για τη γιαγιά του, θεωρώντας μάλιστα πως ήταν ο κρίκος που κρατούσε την οικογένεια δεμένη και ταυτόχρονα πηγή δύναμης, αγάπης και σοφίας για όλα τα μέλη της. Οι αφηγήσεις της, που γίνονταν στη μητρική τους γλώσσα, συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία ενός ισχυρού δεσμού του νεαρού Σαρογιάν με την πατρίδα των προγόνων του.

Η επιρροή αυτών των αφηγήσεων είναι εμφανής σε πολλά από τα κείμενά του, ειδικά όταν ο συγγραφέας αναφέρεται στον ιδιαίτερο χαρακτήρα των Αρμένιων της παλιάς πατρίδας. Στους «Μύθους» του, ο Σαρογιάν δεν επιχειρεί μία λεπτομερή καταγραφή των ιστοριών αλλά τις διασκευάζει, στην προσπάθεια να τις προστατέψει από τη λήθη.

Στις σελίδες του βιβλίου καταφέρνει να χωρέσει τη σοφία της καθημερινότητας, μια σοφία που αποκτούν οι λαοί μέσα στους αιώνες, το ήθος και την αγάπη του λαού του για τη ζωή, καθώς και την αποδοχή του θανάτου ως μέρους της ζωής. Η ανθολόγηση των μύθων και η μεταφορά τους στην ελληνική γλώσσα από τα αγγλικά έγινε από την Ελένη Κασσεσιάν.

Ο Γουίλιαμ Σαρογιάν (1908-1981) γεννήθηκε στο Φρέσνο της Καλιφόρνια από αρμένιους γονείς που είχαν μεταναστεύσει στην Αμερική στα τέλη του 19ου αιώνα. Η πρώτη του εμφάνιση στην αμερικανική λογοτεχνία έγινε το 1934 με το διήγημα «Ο τολμηρός νεαρός στην ιπτάμενη αιώρα».

Στα έργα του που έγιναν γνωστά και στην Ελλάδα, περιλαμβάνονται η συλλογή διηγημάτων «Με λένε Αράμ» (1940), το θεατρικό έργο «Ο χρόνος της ζωής σου», το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ το 1939 και «Η ανθρώπινη κωμωδία», η κινηματογραφική μεταφορά του οποίου τιμήθηκε με Όσκαρ καλύτερου σεναρίου το 1943.

Τα έργα του είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφικά και οι χαρακτήρες τους συχνά αποτελούν διαφορετικές όψεις του εαυτού του ή κάποιων συγγενικών του προσώπων.  Ο Σαρογιάν επικεντρώνεται στις αναμνήσεις από τα παιδικά του χρόνια, αλλά και στον ξεριζωμό των μεταναστών. Μάλιστα, σε πολλές από τις ιστορίες του η γενέτειρα του Φρέσνο, κέντρο της ζωής των αμερικανο-αρμένιων, αποτελεί το κυρίως σκηνικό.

Τους μύθους αφηγούνται οι:
Ναζίκ Αϊδινιάν, Χάικ Κασαρτζιάν, Ελένη Κασσεσιάν και Λοράνς Μενεντιάν

Συνοδεύουν στο ούτι οι: Μιγκρντίτς Μπογοσιάν και Λευτέρης Χαβουτσάς