Ο σύγχρονος ιρανικός κινηματογράφος, κοινωνικός, πολιτικός, βαθιά ουμανιστικός, επαναπροσδιορίζει βασικές έννοιες, με τη ματιά δημιουργών που δε διστάζουν να γίνουν αιχμηροί όταν το επιβάλλουν οι περιστάσεις, αλλά και συγκινητικοί όταν το επιτρέπει το θέμα τους.

Η θέση της γυναίκας στο Ιράν, τα παιδιά, κοινωνικές και πολιτικές μεταβολές, παραδόσεις, όλα έρχονται στο προσκήνιο, μέσα από το αφιέρωμα «Ιρανική Άνοιξη» που πραγματοποιείται στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης.

Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 1 Μαΐου έως και την Κυριακή 4 Μαΐου 2014 στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α’, Λιμάνι). Στο πλαίσιο του αφιερώματος στο ιρανικό σινεμά, στο βιβλιοπωλείο του φεστιβάλ θα διατίθενται σε προσφορά σχετικές εκδόσεις, όπως οι: Abbas Kiarostami, Abbas Kiarostami: The Roads & Untitled, ένα συλλεκτικό έντυπο της Εβδομάδας Ιρανικού Κινηματογράφου κ.α.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι:

• Όλες οι ταινίες του αφιερώματος έχουν αποσπάσει σημαντικά βραβεία σε μεγάλα φεστιβάλ: Ο κύκλος κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας, Ο άνεμος θα μας πάρει κέρδισε το Mεγάλο Ειδικό βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βενετίας, το Τι απέγινε η Έλι; Απέσπασε την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου, ενώ το Persepolis κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών.

• Το Ιρανικό Υπουργείο Πολιτισμού, διαμαρτυρήθηκε έντονα στη Γαλλική Πρεσβεία της Τεχεράνης, ενάντια στην επιλογή της ταινίας Persepolis να προβληθεί στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα στο 60ο Φεστιβάλ Καννών το 2007, διότι «η ταινία παρουσιάζει μια μη ρεαλιστική εικόνα των συνεπειών και των επιτευγμάτων της ισλαμικής επανάστασης».

• Το Τι απέγινε η Ελί, είναι μια συναρπαστική, γεμάτη δραματική ένταση ταινία, ένα «θρίλερ» συναισθημάτων, που καταγράφει το συντηρητισμό, την υποκρισία και τις δυσλειτουργίες της μεσαίας τάξης στη σύγχρονη αστική κοινωνία του Ιράν.

Πρόγραμμα προβολών

1/5 ΠΕΜΠΤΗ

19.00 Persepolis
21.30 Ο κύκλος

2/5 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

19.00 Τι απέγινε η Έλι;
21.30 Ο άνεμος θα μας πάρει

3/5 ΣΑΒΒΑΤΟ

19.00 Ο κύκλος
21.30 Τι απέγινε η Έλι;

4/5 ΚΥΡΙΑΚΗ

19.00 Ο άνεμος θα μας πάρει
21.30 Persepolis

Οι ταινίες

Ο κύκλος (Ιράν, Ιταλία, Ελβετία 2000)
Σκηνοθεσία: Τζαφάρ Παναχί
(Χρυσό Λιοντάρι Φεστιβάλ Βενετίας & Βραβείο της Fipresci)

Ο άνεμος θα μας πάρει
Σκηνοθεσία: Αμπάς Κιαροστάμι, (Ιράν-Γαλλία 1999)
(Mεγάλο Ειδικό βραβείο της Επιτροπής Φεστιβάλ Βενετίας & Βραβείο της Fipresci)

Τι απέγινε η Έλι;
Σκηνοθεσία: Ασγκάρ Φαραντί (Ιράν, Γαλλία,  2009)
(Αργυρή Άρκτος Φεστιβάλ Βερολίνου, Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ της Tribeca)

Persepolis
Σκηνοθεσία: Βίνσεντ Παρονό, Μαρτζιάν Σατραπί (Γαλλία, ΗΠΑ, 2007) (κινούμενα σχέδια)
(Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής Φεστιβάλ Καννών, Βραβεία Σεζάρ καλύτερης ταινίας, καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου και καλύτερης πρώτης ταινίας, Βραβεία καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας από το Βρετανικό Ινστιτούτο κινηματογράφου)

Την ταινία Τι απέγινε η Έλι; παραχώρησε για το αφιέρωμα η εταιρεία STRADA και την ταινία Persepolis η εταιρεία PCV.