Την Παρασκευή 29 Μαΐου, ώρες 17:00 – 21:00 ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής διοργανώνει επετειακό αφιέρωμα στον συνθέτη Γιώργο Σισιλιάνο, με αφορμή τα 10 χρόνια από το θάνατό του.

Στη διάρκεια του αφιερώματος, οι ακροατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες (17:00-20:00) από μουσικολόγους που έχουν ασχοληθεί με τις διάφορες πτυχές και περιόδους του έργου του συνθέτη και συναυλία (20:30-21:00) με τους Χάρη Δημαρά (πιάνο), Γιώργο Δεμερτζή (βιολί) και Άγγελο Λιακάκη (τσέλο).

Μετά τις ομιλίες και πριν τη συναυλία (20:00-20:30) το κοινό θα ξεναγηθεί σε έκθεση που περιλαμβάνει υλικό από το αρχείο της οικογένειας Γ. Σισιλιάνου και τα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, αλλά και τεκμήρια από τη συλλογή της Μουσικής Βιβλιοθήκης.

Ο Γιώργος Σισιλιάνος (1920-2005) είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ελληνικού μουσικού μοντερνισμού. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 άρχισε να χρησιμοποιεί μοντερνιστικά ιδιώματα ενώ παράλληλα διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση της σύγχρονης μουσικής στην Ελλάδα συμμετέχοντας στην ίδρυση και λειτουργία μουσικών θεσμών. Το αφιέρωμα επιχειρεί να προσεγγίσει την πολύπλευρη προσωπικότητα του Γιώργου Σισιλιάνου, να προσδιορίσει την ιστορική συμβολή του στην ελληνική μουσική ζωή και να αναδείξει τη σημασία του έργου του για τον σύγχρονο ακροατή.

Επιμέλεια αφιερώματος: Στεφανία Μεράκου, Βάλια Βράκα
Επιστημονική σύμβουλος αφιερώματος – Επιμέλεια έκθεσης: Βάλια Χριστοπούλου

Ομιλητές: Νίκος Μαλιάρας, Μάρκος Τσέτσος, Κώστας Χάρδας, Γιώργος Σακαλλιέρος, Ανάργυρος Δενιόζος, Νίκος Τσούχλος, Πάνος Βλαγκόπουλος, Γιώργος Δεμερτζής, Χάρης Δημαράς.

Αναλυτικό πρόγραμμα του αφιερώματος:

17:00-17:15 – Χαιρετισμοί
Πάνος Δημαράς, Πρόεδρος Δ.Σ. Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής
Στεφανία Μεράκου, Διευθύντρια της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης
Θόδωρος Αντωνίου συνθέτης, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών

17:15-18:20 – Ομιλίες – 1η Ενότητα     

Συντονιστής:
Πάνος Βλαγκόπουλος, μουσικολόγος, επίκουρος καθηγητής Τ.Μ.Σ.
Ιονίου Πανεπιστημίου

Νίκος Μαλιάρας, μουσικολόγος, καθηγητής Τ.Μ.Σ. Πανεπιστημίου Αθηνών – «Ο Γιώργος Σισιλιάνος και η νεοελληνική μουσική στον ύστερο 20ο αιώνα»

Μάρκος Τσέτσος, μουσικολόγος, αναπληρωτής καθηγητής Τ.Μ.Σ.
Πανεπιστημίου Αθηνών – «Ο φιλελεύθερος ρομαντικός μοντερνισμός του Σισιλιάνου»

Κώστας Χάρδας, μουσικολόγος, επίκουρος καθηγητής Τ.Μ.Σ.
Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – «Με επίκεντρο τον άνθρωπο: ελληνική αρχαιότητα και ουμανισμός στη μουσική και στις ιδέες του Γιώργου Σισιλιάνου»

Γιώργος Σακαλλιέρος, μουσικολόγος, επίκουρος καθηγητής Τ.Μ.Σ.
Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – «Γιώργος Σισιλιάνος – Δημήτρης Μητρόπουλος: μια σχέση φιλίας, εκτίμησης και αμφίδρομων επιδράσεων»

18:20-18:40 – Διάλειμμα

18:40-20:00 – Ομιλίες – 2η Ενότητα

Συντονιστής:
Γιώργος Σακαλλιέρος, μουσικολόγος, επίκουρος καθηγητής Τ.Μ.Σ.
Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Ανάργυρος Δενιόζος, μουσικολόγος-συνθέτης – «Αφετηρίες και πηγές της μουσικής του Γιώργου Σισιλιάνου: μια σύντομη αναφορά»

Νίκος Τσούχλος, αρχιμουσικός, μουσικολόγος, αναπληρωτής καθηγητής Τ.Μ.Σ. Ιονίου Πανεπιστημίου – «Η Κυρία του Σεληνόφωτος του Γιώργου Σισιλιάνου»

Πάνος Βλαγκόπουλος, μουσικολόγος, επίκουρος καθηγητής Τ.Μ.Σ.
Ιονίου Πανεπιστημίου – «Με τον τρόπο του Γιώργου Σισιλιάνου: Μουσική και Γλώσσα στο Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα»

Γιώργος Δεμερτζής, βιολονίστας – «Η μουσική δωματίου με έγχορδα του Γιώργου Σισιλιάνου»

Χάρης Δημαράς, πιανίστας, καθηγητής Ithaca College (New York) – «Η Conferenza Musicale Mediterranea του 1995 ως απαρχή μιας πολυδιάστατης και σημαδιακής σχέσης με το Γιώργο Σισιλιάνο»

20:00-20:30 Διάλειμμα

Κατά το διάλειμμα, η επιμελήτρια της έκθεσης θα ξεναγήσει το κοινό σε έκθεση που περιλαμβάνει υλικό από το αρχείο της Οικογένειας Σισιλιάνου, το Αρχείο Γιώργου Σισιλιάνου, που φυλάσσεται στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη (*) καθώς και τεκμήρια από τη συλλογή της Μουσικής Βιβλιοθήκης.

20:30 Συναυλία με έργα Γιώργου Σισιλιάνου

– Οκτώ παιδικές μινιατούρες, έργο για πιάνο αρ. 23
– Παντούμ,  έργο για τρίο εγχόρδων αρ. 46

Χάρης Δημαράς πιάνο
Γιώργος Δεμερτζής βιολί
Άγγελος Λιακάκης τσέλο

Επιμέλεια αφιερώματος: Στεφανία Μεράκου, Βάλια Βράκα
Επιστημονική σύμβουλος αφιερώματος – Επιμέλεια έκθεσης: Βάλια Χριστοπούλου

Ευχαριστίες:
Στον κ. Σακελλαρόπουλο και στην κα Ζαφειριάδου από τα Ι.Α.Μ.Μ. (Ιστορικά Αρχεία Μουσείου Μπενάκη) Αρχείο Γιώργου Σισιλιάνου, αρ. εισ. 1188, για την ευγενική παραχώρηση του υλικού

Στην κα Έλλη Γιωτοπούλου – Σισιλιάνου για την παραχώρηση πρωτότυπου υλικού από το αρχείο της Οικογένειας