Η Γαλλία είναι σταθερά μία από τις πιο ισχυρές κινηματογραφικά χώρες παγκοσμίως. Αποτελεί την πιο πετυχημένη κινηματογραφική βιομηχανία της Ευρώπης όσον αφορά τον αριθμό ταινιών που παράγονται κάθε χρόνο. Υποστηρίζοντας, λοιπόν, την εθνική κινηματογραφία μιας ισχυρής χώρας παρουσιάζουμε ένα αφιέρωμα στο σύγχρονο γαλλικό σινεμά με τίτλος «Γαλλία Τώρα!». Συνολικά θα προβληθούν 5 μεγάλου μήκους ταινίες, στα όρια της οπτικής τέχνης και του κινηματογράφου με μικρές δόσεις αφηγηματικότητας.

Οι ταινίες του αφιερώματος, εκτός από την ενδοσκόπηση στην γαλλική πραγματικότητα, δείχνουν ότι νέοι και νέες δημιουργοί τολμούν να ξεπεράσουν παλιότερες μοντερνιστικές συμβάσεις, να πειραματιστούν με τα κινηματογραφικά είδη και τη φόρμα, και να αναπτύξουν νέες μορφές αφήγησης, εφαρμόζοντας εμπειρικές μεθόδους των ζωντανών τεχνών (σύγχρονος χορός, περφόρμανς) σε μια ανανεωμένη μορφή εικαστικής ή παραστατικής δημιουργίας. Από την παρατήρηση της οργάνωσης των σωμάτων που μετατρέπονται σε πολιτικές οντότητες περνάμε σε gender-bending σουρεαλιστικά όνειρα με άγρια αγόρια για να καταλήξουμε στο πως τα άγρια κορίτσια κατάφεραν να κατακτήσει τον κόσμο η synth.

Στην τελευταία ταινία του αφιερώματος “The Shock of the Future” (2019) στις 30/12 θα ακολουθήσει DJ-set στο Bios.Terrace από την Marilena Orfanou (Lou).

Όλες οι προβολές θα πραγματοποιούνται με Online / Live Q&As από τους δημιουργούς τους και όλες οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους.

To KinoAthens είναι μια διεθνής πλατφόρμα που γεφυρώνει το σινεμά και την οπτική τέχνη μέσω του ήχου και της κινούμενης εικόνας, και προκαλεί τους θεατές να ξεβολευτούν αμφισβητώντας όσα ξέρουν για τις οπτικές τέχνες.

Καλές Γιορτές!

TIMETABLE | ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΕΜΠΤΗ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΗ | 20:30

I COMETE – A Corsican Summer | ΕΡΧΟΜΑΙ – Κορσικάνικο Καλοκαίρι

By Pascal Tagnati

(Γαλλία | France, 2020, 127’)

Κορσική, σε ένα μικρό χωριό. Τα παιδιά φωτίζουν τους δρόμους, οι έφηβοι χαζολογούν, οι μεγάλοι συζητούν για το μέλλον, ενώ οι μεγαλύτεροι σκέφτονται τον χρόνο που περνάει. Όσοι δεν έφυγαν ποτέ καλωσορίζουν αυτούς που επιστρέφουν από το εξωτερικό. Οικογένεια και φίλοι εδώ και καιρό μοιράζονται μαζί αυτή την πολύτιμη στιγμή στα βουνά. Κάτω από τον ήλιο που καίει και υπό τον ήχο του κυματιστικού γέλιου, το καλοκαίρι διαστέλλει τον χρόνο, αλλά δεν επουλώνει όλες τις πληγές.

Corsica, in a small village. Kids brighten the streets, teens mess around, grown-ups discuss the future while elders reflect on time passing by. Those who never left welcome back those who went abroad. Family and long time friends share together this precious moment in the mountains. Under the burning sun and to the sound of rippling laughter, summer suspends time but doesn’t heal all wounds.

ΠΕΜΠΤΗ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΗ | 20:30

If it were love | Αν Ήταν Έρωτας

By Patric Chica

(Γαλλία / France, 2020, 82’)

Δεκαπέντε νέοι χορευτές διαφορετική προέλευση και στοχεύσεις βρίσκονται σε περιοδεία με το «Crowd», το επικό χορευτικό κομμάτι της Gisèle Vienne που διερευνά τη σκηνή rave της δεκαετίας του ’90. Από θέατρο σε θέατρο, το έργο μεταλλάσσεται σε παράξενες, οικείες σχέσεις. Η σκηνή μολύνει την πραγματική ζωή – ή το αντίθετο; Ένα ανησυχητικό ταξίδι εξερευνώντας τις νύχτες μας, τα πάρτι μας, τους έρωτές μας.

Fifteen young dancers of different origins and horizons are on tour with ‘Crowd’, Gisèle Vienne’s epic dance piece exploring the 90’s rave scene. From theatre to theatre, the work mutates into strange, intimate relationships. Is the stage contaminating real life – or the opposite? A disturbing journey exploring our nights, our parties, our loves.

ΠΕΜΠΤΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΗ | 20:30

Ne Travaille Pas (1968-2018) | Don’t Work (1968-2018) | Μη Δουλεύεις (1968-2018)

By César Vayssié

(Γαλλία / France, 2018, 88’)

Η Elsa Michaud και ο Gabriel Gauthier είναι και οι δύο μαθητές στη σχολή Beaux-Arts στο Παρίσι. Είναι σε σχέση και κάνουν καλλιτεχνική έρευνα μαζί. Γίνονται καλλιτέχνες σε χαοτικές εποχές. Πλάνα, χωρίς διάλογο, υπνωτισμένα από τη μουσική του ντουέτου Avia x Orly, συνδυάζουν χειρονομίες, σύμβολα, παγκόσμια γεγονότα και την καθημερινότητα των δύο μαθητών από τον Μάρτιο του 2017 έως τον Μάρτιο του 2018. Η ταινία αξιοποιεί τη φρενίτιδα της ψηφιακής ροής μέσα από μία οπτική πρόταση. Παρουσιάζει τα παράδοξα μιας κοινωνίας που γιορτάζει τα γεγονότα του Μαΐου του 68, πενήντα χρόνια μετά.

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΔΕΚΕΜΒΡΗ | 20:30

Les garçons sauvages | The Wild Boys | Άγρια Αγόρια

By Bertrand Mandico

(Γαλλία / France, 2017, 111’)

Στις αρχές του 20ου αιώνα, στο νησί Λα Ρεϋνιόν, πέντε έφηβοι καλών οικογενειών, ερωτευμένοι με τον αποκρυφισμό, διαπράττουν ένα άγριο έγκλημα. Ένας Ολλανδός καπετάνιος τους παρασέρνει σε μία καταπιεστική κρουαζιέρα σε ένα στοιχειωμένο, ερειπωμένο ιστιοφόρο. Εξαντλημένα από τις μεθόδους του Καπετάνιου, τα πέντε αγόρια ετοιμάζουν ανταρσία. Το λιμάνι τους είναι ένα υπερφυσικό νησί με πλούσια βλάστηση και μαγευτικές δυνάμεις που κρύβει ένα ανησυχητικό μυστικό.

ΠΕΜΠΤΗ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΗ | 20:30

Le Choc Du Futur | The Shock of the Future | Το Σοκ του Μέλλοντος

By Marc Collin

(Γαλλία / France, 2019, 84’)

Στο Παρίσι του 1978, οι παλιές φόρμουλες δεν γοητεύουν πλέον τους ακροατές και πρέπει να δημιουργηθεί νέα μουσική. Σε μια ανδροκρατούμενη βιομηχανία, η Ana χρησιμοποιεί τα ηλεκτρονικά της gadgets για να ακουστεί, δημιουργώντας έναν νέο ήχο που θα σημαδέψει τις επόμενες δεκαετίες: τη μουσική του μέλλοντος.

Ακολουθεί DJ-Set από την Marilena Orfanou (Lou)