Η εκδήλωση θα έχει θέμα «Γκέοργκ Μπύχνερ, Βόυτσεκ». Την επιμέλεια των εκδηλώσεων Λόγου έχει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Ο Γκέοργκ Μπύχνερ (1813-1837) αποτελεί μοναδική περίπτωση στη γερμανική λογοτεχνία. Πρόκειται για έναν αναμφισβήτητα πρόωρα μοντέρνο συγγραφέα, που επηρέασε όλο το θέατρο των τελευταίων 150 ετών, και τον διεκδικούν οι νατουραλιστές, αλλά και οι εξπρεσιονιστές, το πολιτικό θέατρο, αλλά και το θέατρο του παραλόγου. Φιλοσοφικά είναι υλιστής και πολιτικά είναι επαναστάτης. Με το πρώτο του έργο, τον Αγγελιοφόρο της Έσσης (1834), ο Μπύχνερ καλεί τους αγρότες της περιοχής να εξεγερθούν, με σύνθημα «Ειρήνη στις καλύβες! Πόλεμος στα παλάτια!». Καταδιώκεται με ένταλμα σύλληψης, καταφεύγει αρχικά στο Στρασβούργο και κατόπιν στη Ζυρίχη, όπου θα γράψει και τον ημιτελή, αλλά αριστουργηματικό Βόυτσεκ.

Πρόγραμμα

Ομιλητές
Γιάννης Πάγκαλος, Επίκουρος Καθηγητής Γερμανικής Λογοτεχνίας – Συγκριτικής Γραμματολογίας, ΑΠΘ: Περί οσπριοφαγίας και άλλων δαιμονίων: ο Μπύχνερ και η εποχή του.
Κώστας Κουτσουρέλης, Ποιητής: Ο Μπύχνερ και η πολιτική.

Ανάγνωση
Βαγγέλης Ρόκκος, Ηθοποιός
Λένα Παπαληγούρα, Ηθοποιός

Συντονιστής
Νίκος Διαμαντής, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (ΔΗΘΕΠΕΙ)


Κεντρική φωτογραφία θέματος: Σκηνή από τον Βόυτσεκ, σε σκηνοθεσία Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, 1969 © Beata Bergström, Archive & Library The Royal Dramatic Theatre, Stockholm