Φέτος, δεύτερη φορά στην ιστορία του ο θεσμός του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest, φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν: Στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, Στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Δια Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, Στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και Στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ). Το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Ecofeel» πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Στις μέρες μας η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι πολίτες πρέπει να αναγνωρίζουν τη σημασία του περιβάλλοντος και να συμβάλλον ενεργά στην προστασία του. Το φυσικό περιβάλλον έχει μεγάλη σημασία για την επιβίωση και ανάπτυξη του ανθρώπου. Επιδρά στη σωματική, πνευματική και ψυχική του διάπλαση και συντελεί στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του.

Σήμερα, η συνέχιση της υποβάθμισης του περιβάλλοντος απειλεί να οδηγήσει την Βιόσφαιρα σε αποσταθεροποίηση, διότι οι κίνδυνοι μεγαλώνουν, ενώ παλιές και νεότερες βλάβες συσσωρεύονται. Έτσι γίνεται κατανοητό ότι η διατήρηση αυτής της φυσικής σταθερότητας έχει καθοριστική σημασία για τους ζωντανούς οργανισμούς, αλλά και για την ανθρώπινη κοινωνία.

Σημαντικό είναι λοιπόν, να αντιληφθούμε ότι η αξία της διαφύλαξης του περιβάλλοντος δεν είναι παρά μια διεύρυνση της βασικής ομάδας αξιών του πολιτισμού μας, της ελευθερίας σε συνδυασμό με την ισότητα και την αλληλεγγύη.

Στο αφιέρωμα «Ecofeel» θα προβληθούν οι παρακάτω ταινίες:

«Οιωνός» του Σταύρου Ιωάννου

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 – 17:30
Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 – 12:36

«Μονοπάτια» του Απόστολου Ασημακόπουλου σε πρώτη Πανελλήνια Προβολή

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 – 18:00
Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 – 10:25

«Οι τελευταίοι των Ασπροπάρηδων» του Γιάννη Φλούλη σε πρώτη Πανελλήνια Προβολή

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 – 18:20
Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 – 10:48

«Guardians of the Aegean» του Όμηρου Ευαγγελινού

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017 – 17:30
Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 – 10:48

«Φτερά στον άνεμο» των Wolfgang Bloehm και Stephen Nugent σε πρώτη Πανελλήνια Προβολή

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017 – 18:30
Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 – 10:00

Επιπλέον, το αφιέρωμα πλαισιώνουν οι παρακάτω δράσεις:

Συζήτηση «Άνθρωπος & Περιβάλλον»

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 11.00-13.00
Ξενοδοχείο Παλίρροια αίθ. «Κλεοπάτρα»

Εισηγητές: Οι σκηνοθέτες Όμηρος Ευαγγελινός και Σταύρος Ιωάννου, η Χαρά Φράγκου, Δημοσιογράφος, και ο Βαγγέλης Αβδελάς, Γεωπόνος.

Έκθεση Εικαστικών Παρεμβάσεων «Ecofeel»

Οι καλλιτέχνες οραματίζονται μια νέα σχέση του ανθρώπου με τη φύση, προτείνοντας νέους τρόπους συνύπαρξης.


Διαβάστε επίσης:

11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest στη Χαλκίδα