Ο κήπος του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη, θα υποδεχθεί δύο πολύ σημαντικούς ερμηνευτές, τον ουτίστα και συνθέτη Adel Salameh και την τραγουδίστρια Naziha Azzouz, την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013. Με αυτή την υπέροχη μουσική αφορμή, ο Adel Salameh απάντησε στις ερωτήσεις μας και μας έδωσε μια γεύση του προγράμματος αλλά και της αραβικής μουσικής κουλτούρας γενικότερα.


Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη


Culturenow.gr: Πείτε μας λίγα λόγια για την επερχόμενη συναυλία σας στην Αθήνα (04/10). 
Adel Salameh:
 Το πρόγραμμα της συναυλίας της Αθήνας περιλαμβάνει τραγούδια από την αραβική μουσική κληρονομιά, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική. Τα περισσότερα από τα οργανικά κομμάτια είναι δικές μου συνθέσεις τις οποίες έγραψα μετά την τελευταία μου επίσκεψη στην Παλαιστίνη.  Εμπνεύστηκα από την καθημερινή ζωή του λαού μου και από την ίδια την Παλαιστίνη.

Cul.N.: Θα ήθελα να μας μιλήσετε και για τη συνεργασία σας με την υπέροχη τραγουδίστρια Naziha Azzouz. A.S.: Η συνεργασία μου με την Naziha Azzouz είναι ένα μακρόχρονο μουσικό ταξίδι το οποίο άρχισε το 1999 και είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή 5 cds και συναυλίες σε περισσότερες από 60 χώρες.


Cul.
N.: Είστε ένας Παλαιστίνιος καλλιτέχνης. Πόσο σημαντικός είναι ο τόπος καταγωγής σας για τις συνθέσεις σας;
A.S.: Το γεγονός ότι είμαι Παλαιστίνιος κατά κάποιο τρόπο με υποχρεώνει να κάνω γνωστή τη μουσική μου σε όλο τον κόσμο και με παρακινεί να παρουσιάσω την ταυτότητά της ύπαρξης και του πολιτισμού μου στον κόσμο. Η μουσική είναι ο ιδανικός τρόπος για να παρουσιάσεις τη θέση σου, το ιδανικό μέσο επικοινωνίας με τους ανθρώπους. Η μουσική χτίζει γέφυρες και μας κάνει να καταλαβαίνουμε καλύτερα τους διαφορετικούς πολιτισμούς. Η μουσική μας κάνει να θέλουμε να μάθουμε περισσότερα ο ένας για τον άλλο.


Cul.
N.: Μετά από τις συναυλία σας στην Αθήνα, ποιοι είναι οι επόμενοι σταθμοί της περιοδείας σας;
A.S.: Μετά τη συναυλία στην Αθήνα, θα παραδώσω ένα σεμινάριο για το ούτι ∙ στην Αθήνα επίσης. Έπειτα, θα πάω στη Μύκονο για μία ακόμα συναυλία. Αμέσως μετά, πετάω για Κορσική όπου θα δώσουμε ένα live με τη Naziha.

Είμαι – εκτός από μουσικός – και καθηγητής μουσικής. Διδάσκω ούτι και αραβική μουσική. Γι’ αυτό και εκτός από τις συναυλίες, παραδίδω σεμινάρια, σε όλη την Ευρώπη, στους μαθητές μου οι οποίοι είναι πολύ πρόθυμοι να ανακαλύψουν την πλούσια αυτή κληρονομιά.