Το Camp παρουσιάζει την έκθεση A State of Mine (Or the transformation of the quotidian object), από την Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014.

“Σύμφωνα με την θεωρία του αγνωστικισμού, ο άνθρωπος δεν έχει την δυνατότητα να γνωρίζει τους νόμους, την αιτία και τη φύση της αντικειμενικής πραγματικότητας, δεν έχει πρόσβαση στην εξωτερική πραγματικότητα με αντικειμενικό τρόπο αλλά μέσα από τις γνωστικές και τις ψυχολογικές του δομές. Με αυτή την έννοια αντιλαμβάνεται αλλά και συμμετέχει στην κατασκευή και όχι στην αντικειμενική προσέγγιση της πραγματικότητας.”

Από την στιγμή λοιπόν που ο άνθρωπος άρχισε να παρατηρεί τον κόσμο προσπαθώντας να τον ερμηνεύσει, -κυρίως ζωγραφικά-, ξεκίνησε κατά κάποιον τρόπο να τον μορφοποιεί. Να του δίνει μία καινούργια διάσταση, σύμφωνα με την δική του αντίληψη -ή ας πούμε θέση όρασης-, να δίνει υπόσταση στην εικόνα του, μέσα από το δικό του πρίσμα. Να τον μεταφράζει.

Παράλληλα όμως, και ξεκινώντας να σχηματίζει τις πρώτες κοινωνικές δομές και να συγκροτείται σε ομάδες, -στην αρχή υπό την μορφή της οικογένειας-, άρχισε να οριοθετεί την περιοχή του και να οικειοποιείται την γη που τον περιβάλλει -πράγμα που σήμερα εμφανίζεται σε μεγαλύτερη κλίμακα, όπως ξέρουμε, με την μορφή κρατών-, προστατεύοντας κατά κάποιο τρόπο τον χώρο του, μεταμορφώνοντας το περιβάλλον του (φυσικό χώρο) σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Αυτή και μόνο η πράξη, είναι μία πράξη «δανεισμού». Είναι η ίδια διανοητική, διεκπεραιωτική διαδικασία και αυτενέργεια που ακολουθούν και οι σύγχρονοι εικαστικοί, όταν απέναντί τους εχουν να αντιμετωπίσουν και να διαπραγματευτούν τον φυσικό κόσμο, -αλλά και όχι μόνο-. Δανείζονται κατά κάποιον τρόπο από αυτόν, στοιχεία, φόρμες, υφές, αισθήσεις, σχήματα, μορφές, εντυπώσεις, για να επαναδημιουργήσουν εκ νέου έναν καινούργιο «κόσμο», ολότελα δικό τους, με νέες δομές, κανόνες και μορφολογία.

Με βάση αυτήν την θεώρηση, δέκα νέοι εικαστικοί, διαχειρίζονται έτοιμα, καθημερινής χρήσης αντικείμενα (found objects) και τα μετασχηματίζουν σε εικαστικό λόγο αφηγούμενοι έτσι τις δικές τους ιστορίες. Προσεγγίζουν το θέμα, ο καθένας με το δικό του εκφραστικό μέσο, και διαπραγματεύονται, το πώς ένα αντικείμενο ή ένας χώρος γίνεται δικός σου. Βρίσκεται υπό την κατοχή σου. Τον οικειοποιείσαι, είτε αλλάζοντας τον χώρο του άρα και την ιδιότητα και χρηστικότητά του, είτε επεμβαίνοντας με έναν εικαστικό τρόπο αλλάζοντάς την μορφή και το περιεχόμενό του.

Συμμετέχοντες: Γιώργος Γαϊτάνος, Φωτεινή Διέλλα, Χρήστος Κωτσούλας (Capten), Νατάσα Μπόλκα, Δημήτρης Παππάς, Άλκηστις-Λάρα Παπαδάκη, Κατερίνα Παπαζήση, Πάνος Σκουλούδης, Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου, Λυδία Χατζηστεφανίδου

Επιμέλεια: Σκουλούδης Πάνος