Πώς βιώνουμε τη χορευτική εμπειρία; Τι συμβαίνει στις αισθήσεις μας όταν χορεύουμε και πώς αλλάζουν; Πώς νοείται η ενσώματη εμπειρία του χορού ως μια πρακτική επαναπροσδιορισμού της ύπαρξής μας, και ως επιθυμία υπέρβασης αυτής; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που απασχολούν τη χορογράφο Ίρις Καραγιάν στη νέα της παραγωγή με τίτλο A dance as a dance.

Ανατρέχοντας σε αρχειακό υλικό που μελετά το κινητικό λεξιλόγιο και τους χορούς διαφορετικών πολιτισμών, η χορογράφος εστιάζει στον πυρήνα της κίνησης, στους παλμούς και τις ανάσες, δημιουργώντας μια παράσταση με άξονα τον ίδιο χορό, την εμπειρία ως κιναίσθηση και την ζωντανή παρουσία ως συνθήκη σχέσης με τον κόσμο.

Ίρις Καραγιάν

Η Ίρις Καραγιάν γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα των Παραστατικών Τεχνών και του Πολιτισμού στην Βρετανία. Είναι ιδρυτικό μέλος και χορογράφος της ομάδας χορού ΖΗΤΑ (2002). Τα έργα της Το δάσος (2003), Self portrait (2005-09), Domestic animals (2008), A time to mourn (2009), LEG ACY (2010), CRACK (2010), Mothers (2012), Tracing (2014) έχουν παρουσιαστεί σε φεστιβάλ χορού σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βουκουρέστι, Λονδίνο, Πολωνία, Σερβία, Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Δανία, Σουηδία. Διδάσκει χορογραφία στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης.Το 2010 απέσπασε το 1ο βραβείο χορογραφίας JARMILA JEBRÁBKOVÁ AWARD στο NEW EUROPE FESTIVAL 2010, με τα έργα A time to mourn και LEG ACY.

Ιδέα – Χορογραφία Ίρις Καραγιάν
Ερμηνεία – Δημιουργία και επεξεργασία βίντεο Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Μάρθα Πασακοπούλου, Νεφέλη Αστερίου, Μαρία Βούρου
Μουσική Νίκος Βελιώτης
Σχεδιασμός χώρου Γιώργος Μαραζιώτης
Σχεδιασμός φωτισμού Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Καλλιτεχνική συνεργάτιδα Μπετίνα Παναγιωτάρα
Επιμέλεια προβολής Όλγα Σφέτσα
Οργάνωση – Εκτέλεση παραγωγής Ομάδα χορού ΖΗΤΑ
Συμπαραγωγή με Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
Με την υποστήριξη του Bogliasco Foundation Fellowship και του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου