Η θεατρική επιθεώρηση, A Cabaret Story, από το Berlin’s Live Historical Revue, έρχεται, την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, για μία και μοναδική παράσταση, στο Gazarte κάνοντας μία ιστορική αναδρομή στην κρυφή γοητεία των καμπαρέ!

Μία βραδιά αφήγησης, ποίησης και τραγουδιού που διερευνά την πρώιμη ευρωπαϊκή σκηνή του καμπαρέ μέσα από το έργο ορισμένων από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες του είδους, όπως οι Marlene Dietrich, Aristide Bruant, Max Reinhardt, Clara Waldoff, Freidrich Holleander και πολλοί άλλοι.

Η ιστορία μας ξεκινάει γύρω στα 1881, σε έναν πρώην ταχυδρομείο με θέα στην περιοχή της Μονμάρτης στο Παρίσι, όπου ένα μικρό μπαρ ονόματι Le Chat Noir ανοίγει τις πόρτες του και άθελά του άνοιξε το δρόμο για ένα νέο καλλιτεχνικό είδος. Τα νέα ταξίδεψαν γρήγορα, πρώτα στο Μόναχο και στη συνέχεια στο Βερολίνο, όπου αργότερα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920, η ανεξέλεγκτη κοινωνική και σεξουαλική ελευθερία της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης συνέβαλε στην περαιτέρω ανάπτυξη του είδους. Σατιρικά σκετς, άσεμνα τραγούδια και ποιήματα διαμαρτυρίας επικρατούσαν παντού πριν το Εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα δώσει ένα απότομο και οριστικό τέλος το 1933.

Το καμπαρέ είναι ένα είδος τέχνης που εξακολουθεί μέχρι σήμερα να εμπνέει καλλιτέχνες και κοινό. Ένα μίγμα διαμαρτυρίας, σάτιρας και προβληματισμού που αντικατοπτρίζει την ίδια τη ζωή. Αλλά από πού ξεκίνησαν όλα; Αυτή η ερώτηση μαζί με πολλές άλλες ακόμα στάθηκαν η αφορμή για αυτή την θεατρική επιθεώρηση, η οποία αποτελεί αυτή την στιγμή την πιο εναλλακτική “must see” παράσταση στο Βερολίνο.

Το έργο είναι γραμμένο στην αγγλική γλώσσα, και οι ρόλοι των τριών ηθοποιών/τραγουδιστών βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Πρόκειται για μία ιστορική αναδρομή στον πολιτισμό, την τέχνη, την πολιτική και τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν την περίοδο της άνθισης των καμπαρέ.

Πολλά από τα τραγούδια που ακούγονται στην παράσταση δεν έχουν ακουστεί live εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όπως η προλεταριακή κραυγή του Dans La Rue (Out in The Street) που πρώτη φορά τραγούδησε ο Aristide Bruant ή το La Fiacre (The Cab Song), όπως ακούστηκε για πρώτη φορά στο Le Moulin Rouge από τον Yvette Gilbert ή το ειρωνικό The Jews Are All To Blame For It του Friedrich Hollaender στο θρυλικό Tingle Tangle club του Βερολίνου στα τέλη της δεκαετίας του ’20.