Η έκθεση του Romare Bearden με τίτλο «A Black Odyssey», που έχει την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, συνεχίζει την περιοδεία της και επόμενος σταθμός…

… είναι το Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Reynolda House, στο Winston-Salem της Βόρειας Καρολίνας, από την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012, έως και τις 13 Ιανουαρίου 2013.

Η έκθεση «Romare Bearden: A Black Odyssey» (Romare Bearden: Μία Μαύρη Οδύσσεια) εγκαινιάζεται στις 12 Οκτωβρίου στο Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Reynolda House, στο Winston-Salem, Βόρεια Καρολίνα, και θα παραμείνει μέχρι τις 13 Ιανουαρίου 2013, οπότε και θα ξεκινήσει περιοδεία σε επτά πόλεις των Η.Π.Α., με τελικό προορισμό τη Νέα Υόρκη, το 2014.

Η έκθεση «Romare Bearden: A Black Odyssey» –  η οποία διοργανώνεται από την Υπηρεσία Περιοδευουσών Εκθέσεων του Ιδρύματος Smithsonian (Smithsonian Institution Travelling Exhibit Service, SITES), σε συνεργασία με το Romare Bearden Foundation and Estate και τη Γκαλερί DC Moore – καθώς και τα εκπαιδευτικά μέσα που σχετίζονται με αυτήν, υλοποιούνται με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του διακεκριμένου μελετητή αγγλικής φιλολογίας και τζαζ Robert G. O’Meally, Zora Neale Hurston, καθηγητή Αγγλικών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας καθώς και ιδρυτή και πρώην διευθυντή του Κέντρου Μελετών της Τζαζ στο Πανεπιστήμιο Columbia, η έκθεση του ιδρύματος Smithsonian παρουσιάζει περίπου 55 έργα, στα οποία περιλαμβάνονται κολάζ, υδατογραφίες και γραμμικά σχέδια, καθώς και άλλες συνθέσεις που σχετίζονται με το ενδιαφέρον του Bearden για θέματα που σχετίζονται με την κλασική αρχαιότητα.

Το 1977, ο Romare Bearden (1911-1988), ένας από τους πιο δυναμικούς και πρωτότυπους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, δημιούργησε μία σειρά από κολάζ και υδατογραφίες, βασισμένη στην Οδύσσεια του Ομήρου. Πλούσια σε συμβολικό και αλληγορικό περιεχόμενο, η «Σειρά Οδυσσέας» (Odysseus Series) δημιούργησε μία καλλιτεχνική γέφυρα ανάμεσα στην κλασική μυθολογία και την Αφρο-Αμερικανική κουλτούρα. Τα έργα εξέφραζαν μία αίσθηση διαχρονικότητας και την καθολικότητα της ανθρώπινης κατάστασης. Παρουσιάστηκαν ωστόσο, μόνο για δύο μήνες στην πόλη της Νέας Υόρκης, πρωτού διασκορπιστούν σε ιδιωτικές συλλογές και δημόσια μουσεία τέχνης. Η παρούσα έκθεση αποτελεί την πρώτη παρουσίαση του συνόλου των έργων εκτός της πόλης της Νέας Υόρκης.

Η Γκαλερί DC Moore εκπροσωπεί ένα ζωντανό συνδυασμό από περισσότερους από 20 σύγχρονους καλλιτέχνες, ενώ προσφέρει και τα πιο αξιόλογα δείγματα της Αμερικανικής ζωγραφικής, γλυπτικής και έργων σε χαρτί του 20ου αιώνα, στα οποία περιλαμβάνονται έργα που ανήκουν στα κινήματα του μοντερνισμού, του ashcan, της Αφρο-Αμερικανικής τέχνης, του τοπικισμού, του κοινωνικού ρεαλισμού και του αφαιρετισμού των μέσων του 20ου αιώνα.  Η γκαλερί, η οποία ιδρύθηκε το 1995, εκπροσωπεί επίσης το ίδρυμα και την κληρονομιά του Bearden.

Η υπηρεσία SITES μοιράζεται τον πλούτο των συλλογών και των ερευνητικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Smithsonian με εκατομμύρια ανθρώπους εκτός της Ουάσινγκτον, εδώ και περίπου 60 χρόνια. Η SITES συνδέει τους πολίτες της Αμερικής με την κοινή τους πολιτιστική κληρονομιά, με ένα ευρύ φάσμα εκθέσεων για την τέχνη, τις επιστήμες και την ιστορία, οι οποίες παρουσιάζονται στους τόπους όπου οι άνθρωποι ζουν, δουλεύουν και διασκεδάζουν.