Τέσσερις ηθοποιοί καθισμένοι σ’ ένα τραπέζι. Το συμπόσιο αρχίζει. Τροφή τους οι εφημερίδες, τα λάπτοπ και τα κινητά τους. Διαβάζουν και σχολιάζουν τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού, τουρκικού και κυπριακού τύπου από το 1922 μέχρι σήμερα.

Πώς λειτουργεί ο τύπος; Ως προπαγάνδα ή ως ενημέρωση; Πώς παρουσιάζεται το συμβάν, ως ήττα ή ως θρίαμβος; Και οι πρόσφυγες; Ως άνθρωποι ή ως αριθμοί; Το εθνικό συμφέρον είναι Ανάγκη; Πώς αντιμετωπίζουν οι εφημερίδες τον πόλεμο, την καταστροφή, τον ξεριζωμό, την εκδίωξη, την εγκατάσταση των προσφύγων;

Ποιες είναι οι αναφορές στο συμβάν μέσα στα χρόνια; Πώς εξελίσσονται και διαμορφώνονται οι σχέσεις των τριών κρατών;

Σημείωμα δημιουργών

Στην ευτυχή συγκυρία των Πρωτοσέλιδων συνεργαζόμαστε ως φίλοι και συνάδελφοι. Κάνουμε δοκιμές ως ηθοποιοί οι οποίοι συνθέτουν μαζί την παράσταση και την οποία αντιμετωπίζουμε ως ανοιχτό πεδίο για να πλάθονται οι σκηνές του έργου μας μέχρι την τελευταία στιγμή. Εκτός από την αγάπη που τρέφουμε ο ένας για τον άλλο, μάς συνδέει ένας κοινός κώδικας ο οποίος κάθε φορά μάς βάζει στη διαδικασία να επαναπροσδιορίζουμε τι είναι τετριμμένο, τι είναι καίριο, τι είναι πολιτικό και κυρίως, για ποιο πράγμα καίγεται περισσότερο να μιλήσει ο καθένας. Υπάρχει μια σκηνή στο Θίασο του Θ. Αγγελόπουλου κατά την οποία μια χειμωνιάτικη μέρα το μπουλούκι των ηθοποιών περνά, από ένα χωριό, τραγουδώντας το χαρωπό Γιαξεμπόρε καλώντας τους κατοίκους του χωριού στην παράστασή του, κατοίκους που δεν τους βλέπουμε ποτέ, και σε μια στροφή του δρόμου αντικρίζει σε ένα δέντρο δύο αντάρτες κρεμασμένους. Διαβάζοντας το χρονικό της τραγωδίας μέσα από εφημερίδες, βιβλία, ντοκιμαντέρ και μαρτυρίες βρεθήκαμε να κολυμπάμε σε μια θάλασσα από πληροφορίες, ονόματα και γεγονότα που τα συνδέει η καταστροφή. Δεν μπορούμε να τη συλλάβουμε. Μπορούμε όμως να μιλήσουμε γι’ αυτή την ανείπωτη τραγωδία προτείνοντας μια διαφορετική επέτειο.

Η παραγωγή παρουσιάστηκε στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2022 στο Μετοχιακό Συγκρότημα Νέων Φλογητών στο πλαίσιο του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συντελεστές

Δραματουργία, σκηνοθεσία: Ηλίας Βογιατζηδάκης, Θεανώ Μεταξά, Ιωάννα Νασιοπούλου
Σύμβουλοι δραματουργίας: Μάρθα Φριντζήλα, Στέλλα Παπακωνσταντίνου
Mετάφραση από τα τουρκικά στα ελληνικά: Στέλλα Παπακωνσταντίνου
Σκηνικός χώρος, εικαστική παρέμβαση: Σπύρος Αγγελόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Baumstrasse team
Ηχητικό Τοπίο: Βασίλης Μαντζούκης
Οπτικοακουστικό υλικό προώθησης: Πάνος και Μιχάλης Ανδριανός
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Χρύσα Παριανού
Παραγωγή: Baumstrasse / Δρόμος με Δέντρα

Perfomers: Σπύρος Αγγελόπουλος, Ηλίας Βογιατζηδάκης, Θεανώ Μεταξά, Ιωάννα Νασιοπούλου

ΑΜΚΕ: ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΔΡOMΟΣ ΜΕ ΔΕΝΤΡΑ

Διάρκεια: 60’

Photo Credit: Πάνος Ανδριανός