Λευκάδα

Παρασκευή 17 Ιουνίου

ΚΗΠΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Ώρα 20.00
ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ | «Η θάλασσα, η παντοτινή θάλασσα, ήδη βρισκόταν και ήταν»

Συμμετέχουν οι ποιήτριες και ποιητές Άνα Μερίνο, Χουάν Βιθέντε Πικέρας και Μανουέλ Βίλας από την Ισπανία, η Φιλίπα Λεάλ και η Μαφάλντα Βέιγκα από την Πορτογαλία, η Μπεατρίς Σααβέδρα από το Μεξικό και η Λίνα Στεφάνου από την Ελλάδα.

*Στα ισπανικά, στα πορτογαλικά και στα ελληνικά.

Με την υποστήριξη του Δήμου Λευκάδας, της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Λευκάδας, της Acción Cultural Española, της Πρεσβείας της Ισπανίας, του Ινστιτούτου Θερβάντες, της Σχολής Abanico και των αερογραμμών TAP Air Portugal. Σε συνεργασία με τις Πρεσβείες του Μεξικού και της Πορτογαλίας και τους εκδοτικούς οίκους Βακχικόν, ‘Ικαρος και Σαιξπηρικόν.

Σάββατο 18 Ιουνίου

Ώρα 20.00
ΣΥΖΗΤΗΣΗ | «Η προέλευση της βίας στη Λατινική Αμερική » με τον Χόρχε Βόλπι

Όπως αποκαλύπτει το έργο του, η βία είναι για τον Μεξικανό συγγραφέα Χόρχε Βόλπι ένα θέμα αναπόφευκτο, ένα θέμα που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Με τη βοήθεια του συγγραφέα και την ευχάριστη κουβέντα που θα ξεκινήσει με τη Μεξικανή ελληνίστρια και μεταφράστρια Νατάλια Μορελεόν, θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τη βία μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της σύγχρονης Λατινικής Αμερικής.

*Στα ισπανικά και στα ελληνικά

Με την υποστήριξη του Δήμου Λευκάδας, της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Λευκάδας, της Πρεσβείας του Μεξικού, του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού (UNAM) και της Σχολής Abanico.

Χαλκίδα

Παρασκευή 17 Ιουνίου

MOSTAR ALTERNA CAFE

Ώρα 20.00
ΣΥΖΗΤΗΣΗ | «Λογοτεχνία, έγκλημα και θάλασσα» με τους Λέιρε Μπιλμπάο, Γκιγέρμο Μαρτίνες και Μαρίνα Περεθάγουα

Οι Ισπανίδες συγγραφείς Λέιρε Μπιλμπάο και Μαρίνα Περεθάγουα και ο Αργεντίνος συγγραφέας Γκιγέρμο Μαρτίνες συζητούν με την καθηγήτρια και μεταφράστρια Τόνια Κεράτσα για τη θάλασσα και το έγκλημα ως πηγή λογοτεχνικής έμπνευσης.

*Στα Ισπανικά και τα Ελληνικά

Με την υποστήριξη του κέντρου ξένων γλωσσών και μεταφραστικών υπηρεσιών L.two της Χαλκίδας, της Acción Cultural Española, των Πρεσβειών της Ισπανίας και της Αργεντινής, και του Ινστιτούτου Θερβάντες. Σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Βακχικόν, Καστανιώτη και Πατάκη.

Ναύπλιο

Σάββατο 18 Ιουνίου

ΘΕΑΤΡΟ ΤΡΙΑΝΟΝ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Ώρα 19.00
ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ | «Latin Noir και το αστυνομικό μυθιστόρημα στην Ιβηρική Αμερική» με τον Ανδρέα Αποστολίδη, τον Λεονάρντο Παδούρα, τον Σαντιάγο Ρονκαλιόλο και τον Χοσέ Κάρλος Σομόθα

Ο Ανδρέας Αποστολίδης, διακεκριμένος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων είναι και ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «Latin Noir», που φέρνει στον κινηματογράφο τις φωνές πέντε διάσημων συγγραφέων του είδους από την Λατινική Αμερική, των: Λεονάρντο Παδούρα (Κούβα), Κλαούντια Πινιέιρο (Αργεντινή), Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (Περού), Λουίς Σεπούλβεδα (Χιλή) και Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ (Μεξικό). Εκείνοι μας αποκαλύπτουν πώς το λατινοαμερικάνικο αστυνομικό μυθιστόρημα αντανακλά την ιστορία όλης της ηπείρου. Σε μια περιοχή όπου κυριαρχεί το Κρατικό ή Αντι-Κρατικό έγκλημα, αναπόφευκτα το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι και πολιτικό.

Μετά από την προβολή θα γίνει συζήτηση ανάμεσα στον συγγραφέα και σκηνοθέτη της ταινίας Ανδρέα Αποστολίδη και τους συγγραφείς Λεονάρδο Παδούρα, Σαντιάγο Ρονκαλιόλο και Χοσέ Κάρλος Σομόθα για το αστυνομικό μυθιστόρημα στην Ιβηροαμερική. Θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη.

*Στα ισπανικά και στα ελληνικά

Με την υποστήριξη του Δήμου Ναυπλιέων, της Αcción Cultural Española, της Πρεσβείας της Ισπανίας, του Ινστιτούτου Θερβάντες, του Cinedoc και της εταιρίας παραγωγής Anemon. Σε συνεργασία με τις Πρεσβείες της Αργεντινής, της Κούβας, του Μεξικού και του Περού, τους εκδοτικούς οίκους Άγρα, Όπερα, Carnívora και τις Εκδόσεις Πατάκη και Καστανιώτη.

Διαβάστε επίσης:

14ο Φεστιβάλ ΛΕΑ – Λογοτεχνία Εν Αθήναις
14ο Φεστιβάλ ΛΕΑ: Το πρόγραμμα στην Αθήνα