Μαθήματα γαλλικών

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης που είναι το σημείο αναφοράς για την εκμάθηση των γαλλικών στη Βόρεια Ελλάδα ξεκινάει σε λίγες μέρες τη νέα περίοδο μαθημάτων.

Το ευρύ φάσμα μαθημάτων που σας προτείνει (παιδιά, εφήβους, ενήλικες, επιχειρήσεις) με τους πιο καταρτισμένους και έμπειρους καθηγητές, σε ένα γαλλόφωνο πολιτιστικό περιβάλλον, προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε ενδιαφερόμενου.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο είναι επίσης το σημείο αναφοράς για τις πιστοποιήσεις γλωσσομάθειας γαλλικής γλώσσας και σας προετοιμάζει για όλες τις εξετάσεις.

Γιατί να μάθω γαλλικά;

Το να είσαι γαλλόφωνος, σημαίνει να είσαι σε θέση να επικοινωνείς οπουδήποτε κι αν βρίσκεσαι στον κόσμο, να είσαι ανοιχτός σε διάφορους πολιτισμούς και τρόπους σκέψης, να ενημερώνεσαι διαφορετικά, να μπορείς να σπουδάσεις στις καλύτερες σχολές και πανεπιστήμια (τόσο στη Γαλλία όσο και σε άλλες γαλλόφωνες χώρες) και να ενισχύεις τις επαγγελματικές σου δεξιότητες. Τα γαλλικά, διεθνής γλώσσας εργασίας, χρησιμοποιείται σε πολλούς κλάδους και είναι επίσημη γλώσσα πολλών διεθνών οργανισμών: Ηνωμένα Έθνη, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση, κλπ.

Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Γνωρίζετε το Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης;

Το Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης είναι ανοιχτό σε όλες τις εθνικότητες και δέχεται παιδιά από 2 έως 18 ετών (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο).

Προσφέρει εκπαίδευση στα γαλλικά και πολύγλωσσο περιβάλλον (γαλλικά, αγγλικά, ελληνικά και άλλες γλώσσες) σ΄ένα οικογενειακό και διεθνές περιβάλλον. Οι μαθητές βρίσκονται στην καρδιά του γαλλικού πολιτισμού, ενταγμένοι σε πολλές πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Το σχολείο είναι αναγνωρισμένο από τα Υπουργεία Παιδείας της Ελλάδας και της Γαλλίας. Οι έμπειροι εκπαιδευτικοί του χρησιμοποιούν γαλλικές εκπαιδευτικές μεθόδους που απέδειξαν την αποτελεσματικότητά τους ακόμα και κατά την περίοδο του εγκλεισμού, με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Σεμινάριο καθηγητών γαλλικής γλώσσας

Ο Σύλλογος καθηγητών γαλλικής γλώσσας διοργανώνει στις 18 Σεπτεμβρίου 2021, το καθιερωμένο σεμινάριο για τους καθηγητές-καθηγήτριες γαλλικής γλώσσας με πολλές εισηγήσεις για τη διδασκαλία της γαλλικής.

Προσοχή: Το σεμινάριο θα διεξαχθεί και φέτος διαδικτυακά.

Την προηγούμενη ημέρα, στις 17 Σεπτεμβρίου, οι εκδότες θα παρουσιάσουν τις νέες μεθόδους FLE.

Το σεμινάριο είναι ανοιχτό για όλους. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Hμερίδα: «Η Βόρεια Ελλάδα στο μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον της Νοτιοανατολικής Ευρώπης»

Στο πλαίσιο της ΔΕΘ, το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων διοργανώνει τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, στις 17:30, ημερίδα με θέμα: «Η Βόρεια Ελλάδα στο μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Χώρος διεξαγωγής της εκδήλωσης: «Ξανθίππη Χόιπελ» του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Πρόγραμμα:

Η Βόρεια Ελλάδα και οι γεωπολιτικές αλλαγές στην περιοχή
Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ο τομέας της ενέργειας στην Ελλάδα: προκλήσεις και ευκαιρίες
Δρ. Φαίη Μακαντάση, Επικεφαλής Ερευνών διαΝΕΟσις

Η (Βόρεια) Ελλάδα ως “κόμβος” στο εν εξελίξει ενεργειακό παιχνίδι στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο
Γιάννης Μανιάτης, πρώην υπουργός, καθηγητής Πανεπιστημίου

Ο από βορρά οδικός τουρισμός ως αιμοδότης της τουριστικής μας βιομηχανίας
Γιώργος Σταφυλάκης, προϊστάμενος του Γραφείου ΕΟΤ, με έδρα το Βουκουρέστι
Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων

Η Θεσσαλονίκη και η Β. Ελλάδα μέσα από τα μάτια της διεθνούς διπλωματίας
Sibylla Bendig, Γενική Πρόξενος Γερμανίας
Sandrine Mouchet, Γενική Πρόξενος Γαλλίας & Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης

Η συζήτηση θα διεξαχθεί με τη μέθοδο των ερωτήσεων προς τους ομιλητές, που θα υποβάλλουν οι δημοσιογράφοι Σταύρος Τζίμας, Σοφία Παπαδόπουλου & Αλεξάνδρα Γούτα.

Οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα. Ταυτόχρονη μετάφραση.

Η είσοδος στον χώρο της εκδήλωσης θα γίνει με την επίδειξη πρόσκλησης αλλά η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τον ιστότοπο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, και τους λογαριασμούς του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο YouTube και στο facebook. Επίσης η εκδήλωση θα βιντεοσκοπηθεί.

44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Σε κάθε διοργάνωσή του, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, δίνει ιδιαίτερη σημασία στις γαλλικές και γαλλόφωνες ταινίες μικρού μήκους. Στην 44η διοργάνωσή του (σε φυσικούς χώρους και διαδικτυακά), θα υποδεχτεί την ελληνογαλλίδα ηθοποιό Άννα Μουγκλαλίς η οποία θα συμμετάσχει στην κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού και τον Denis Lavant, αγαπημένο ηθοποιό του Léos Carax, για τη συμμετοχή της ταινίας μικρού μήκους Η Πριγκίπισσα της Ιερουσαλήμ των Nicolas Paban & Guillaume Levil.

Με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσ/νίκη & του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Το αγαπημένο γαλλικό/γαλλόφωνο τραγούδι του Γενικού Προξενείου, του Γαλλικού Ινστιτούτου και του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης στους 9,58

Kάθε Δευτέρα στις 16:30 η ραδιοφωνική εκπομπή Όμορφη πόλη à la française στους 9,58 της ERT3 που επιμελείται και παρουσιάζει η Πία Μπακογιώργου, σας παρουσιάζει το αγαπημένο γαλλικό/γαλλόφωνο τραγούδι του Γενικού Προξενείου, του Γαλλικού Ινστιτούτου και του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

Γαλλο/ισπανοεβραϊκό λεξικό

Ως συνέχεια του μνημειώδους έργου του Ζοζέφ Νεχαμά (Λεξικό της Ισπανοεβραϊκής γλώσσας, 1977), αυτό το νέο γαλλικό/ισπανοεβραϊκό λεξικό – El Nehama al reverso – Vocabulaire français/judéo-espagnol – στο οποίο καταγράφονται τουλάχιστον 80.000 λήμματα, θα επιτρέψει σε όλους τους γαλλόφωνους να ανακαλύψουν τον πολιτισμό και την ισπανοεβραϊκή γλώσσα. Ένα βιβλίο που διευρύνει και επαναφέρει στο προσκήνιο το έργο ενός κορυφαίου διανοούμενου και συγγραφέα των Θεσσαλονικέων Ισραηλιτών του 20ού αιώνα.

Chroniques du Jeudi!

Επιστρέφουν και τα Chroniques du Jeudi!

Από την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου και, κάθε τελευταία Πέμπτη του μήνα, ανανεώνουμε το ραντεβού μας με νέα Chroniques du Jeudi de LA FRANCE À THESSALONIQUE.

Διαβάστε επίσης:

44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας