Για όγδοη συνεχή χρονιά το περιοδικό ΔΟΜΕΣ διοργανώνει τα ομότιτλα αρχιτεκτονικά βραβεία,τιμώντας τους Έλληνες αρχιτέκτονες. Η απονομή των Βραβείων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Μαρτίου στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, με ελεύθερη είσοδο. Στη φετινή διοργάνωση 400 πλέον αρχιτέκτονες κατέθεσαν τα έργα τους (συνολικά 154 έργα), διεκδικώντας ένα από τα βραβεία στις κατηγορίες: “Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο”, “Καλύτερη ανεκτέλεστη μελέτη” και “Καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα”.

Τα τρία βραβευθέντα έργα και μελέτες, μαζί με ακόμη οκτώ διακριθέντες συμμετοχές καθώς και 12 συμμετοχές που ξεχώρισαν, θα παρουσιαστούν αναλυτικά στο επόμενο τεύχος των ΔΟΜΩΝ, “Bραβεία ΔΟΜΕΣ 2017“, που θα κυκλοφορήσει την ημέρα της απονομής. Στην ειδική αυτή έκδοση, θα παρουσιαστούν, σε πρώτη δημοσίευση, οι κορυφαίες αρχιτεκτονικές δημιουργίες της τελευταίας διετίας, όπως αυτές προέκυψαν από την κρίση της επιτροπής.

Κριτές της ελληνικής αρχιτεκτονικής δημιουργίας, όπως κάθε χρόνο, είναι μερικοί από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, στην όγδοη διοργάνωση, τους νικητές επιλέγουν οι:

Max Dudler (αρχιτέκτων, Max Dudler architekt, Βερολίνο) 

Sou Fujimoto (αρχιτέκτων, Sou Fujimoto Architects, Τόκιο) 

Jorge Silvetti (αρχιτέκτων, Machado Silvetti, Μασαχουσέτη, και καθηγητής, Graduate School of Design, Πανεπιστήμιο Harvard)

Τα Βραβεία ΔΟΜΕΣ:

Τα “Βραβεία ΔΟΜΕΣ” είναι ένα ετήσιος θεσμός που εγκαινίασε το περιοδικό ΔΟΜΕΣ το 2010, στο πλαίσιο της συνεχόμενης προσπάθειας ανάδειξης της σύγχρονης Ελληνικής αρχιτεκτονικής. Μέσα στα οκτώ χρόνια του θεσμού, πάνω από 1200 προτάσεις έχουν κατατεθεί, ενώ μερικοί από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες παγκοσμίως έχουν υπάρξει επικεφαλής στην κριτική επιτροπή, όπως οι:

Inaki Abalos, πρόεδρος της αρχιτεκτονικής σχολής του Πανεπιστημίου Harvard της Μασαχουσέτης,

Kenneth Frampton, ο πολυγραφότερος εν ζωή θεωρητικός αρχιτεκτονικής,

Steven Holl, ο πιο σημαντικός αρχιτέκτονας του 2003 σύμφωνα με το περιοδικό Time,

Richard Meier, κάτοχος του βραβείου Pritzker, αντίστοιχου του Νόμπελ για την αρχιτεκτονική

Bernard Tschumi, πρώην πρόεδρος της αρχιτεκτονικής σχολής του πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης και γνωστός στο Ελληνικό κοινό για τον σχεδιασμό του ‘Νέου Μουσείου Ακροπόλεως’,

Mirko Zardini, διευθυντής του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Καναδά, ενός εκ των σημαντικότερων αρχείων αρχιτεκτονικής παγκοσμίως.