Και αυτό συμβαίνει γιατί κάθε χρόνο, από 1 ως και 15 Ιουλίου, στην «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων φιλοξενούνται οι πιο ενδιαφέρουσες και καταξιωμένες ομάδες χορού από την Ευρώπη, την Αμερική και την Ελλάδα.

Φέτος, ο Πολιτισμικός Οργανισμός με την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαργκώ Περδίκη παρουσιάζει ένα δυναμικό πρόγραμμα, με μεγάλα ονόματα όπως οι Käfig, ο Rasta Thomas, ο Χάρης Μανταφούνης, ο Wim Vandekeybus και άλλοι, ενώ επεκτείνει τα όρια του Φεστιβάλ, διοργανώνοντας ακόμη, έκθεση φωτογραφίας, master classes, παράσταση από το Χοροθέατρο ΟΚΤΑΝΑ και θερινό σινεμά με προβολές ταινιών χορού.

Το 7ο Φεστιβάλ ανοίγει την αυλαία του με το συγκρότημα Scapino Ballet Rotterdam. Πρόκειται για τη μόνιμη ομάδα χορού της πόλης του Rotterdam και από τις σημαντικότερες στην Ολλανδία. Κάθε χρόνο παρουσιάζει παραγωγές με την ευθύνη του Ed Wubbe καλλιτεχνικού διευθυντή της ομάδας. Οι χορογραφίες τους χαρακτηρίζονται από καινοτομία, κάτι που τους έχει διεθνώς καταξιώσει. Οι Scapino ερμηνεύουν: «The Green» και «Nicht zu treffendes streichen» σε χορογραφία Ed Wubbe, «Matter for a poem» σε χορογραφία Georg Reischl και «Der Rest ist Schweigen» σε χορογραφία Marko Geocke (1 & 2 Ιουλίου).

Μετά τη περσινή επιτυχημένη παρουσίαση των βραβείων του Διεθνούς Διαγωνισμού Χορογραφίας του Ανόβερου, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe θα παρουσιαστούν τα πρώτα βραβεία του Διεθνούς Διαγωνισμού Χορογραφίας της Στουτγάρδης στις. Το πρόγραμμα των βραβείων της Στουτγάρδης περιλαμβάνει αποκλειστικά δημιουργίες solo. Η ίδια βραδιά θα κλείσει με τη νέα παράσταση «Duetti» του Χάρη Μανταφούνη και της «Ομάδας Σύγχρονου Χορού» του. Πρόκειται για μία έρευνα πάνω σε διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης ενός ντουέτου και πηγή έμπνευσης τη μουσική (4 Ιουλίου).

Η ομάδα του Rasta Thomas είναι μία ομάδα «υψηλής ενέργειας» από τις Η.Π.Α., που παρουσιάζει πάντα ένα απαράμιλλο θέαμα συνδυάζοντας την άρτια κλασσική τεχνική, τον δυναμισμό του σύγχρονου χορού, με τον απογειωτικό χαρακτήρα του μιούζικαλ. Ο Rasta Thomas και οι Bad Boys of Dance έχουν καταφέρει να έλκουν στις παραστάσεις τους κοινό από όλες τις ηλικίες, εφήβους έως και τους γηραιότερους. Είναι χαρακτηριστική η κριτική που γράφτηκε γι’αυτούς στην «Entertainment Tonight»: Τι θα προέκυπτε εάν διάλεγε κανείς τα καλύτερα στοιχεία του Baryshnikov, του Bruce Lee και του Michael Jackson. Σίγουρα ο Rasta Thomas! (6 & 7 Ιουλίου).

Όπως  κάθε χρόνο, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αθήνας, φιλοξενεί και δουλειές νέων Ελλήνων χορογράφων. Τελειόφοιτοι της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, παρουσιάζουν τις εργασίες τους στο πρώτο μέρος της βραδιάς, αλλά και μία ολοκληρωμένη παράσταση από την Hellenic Dance Company που γεννήθηκε στους κόλπους της Κ.Σ.Ο.Τ. το 2002, στο δεύτερο μέρος. (9 Ιουλίου).

Η διάσημη ανά τον κόσμο γαλλική ομάδα χορού hip-hop Compagnie Käfig, με τις 1000 και πλέον παραστάσεις στο ενεργητικό της, παρουσιάζει στο αθηναϊκό κοινό τη νέα παραγωγή της Tricoté (Knit One, Purl One).Πρόκειται για τη νέα δημιουργία του Mourad Merzouki χορογράφου  και καλλιτεχνικού διευθυντή της Käfig, που κινείται πάνω σ’ένα περίεργο άξονα. Αναδεικνύει την πραγματοποίηση μιας παράστασης, ξεκινώντας πίσω από την αυλαία, από το αθέατο, την επιλογή της μουσικής και των χορευτών, το  πώς «απαντά» ο χορογράφος στις «ερωτήσεις» των θεατών. Οι Käfig έχουν χειροκροτηθεί από 700.000 θεατές σε 250 πόλεις, 40 χωρών (11 & 12 Ιουλίου)!

Το κυρίως πρόγραμμα του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Αθήνας θα κλείσει ο περίφημος Wim Vandekeybus με την ομάδα του Ultima Vez. Ο σπουδαίος Βέλγος χορογράφος θα παρουσιάσει στις 14 & 15 Ιουλίου σε πανελλήνια  πρώτη το έργο του nieuwZwart, όπου χρησιμοποιεί για μια ακόμη φορά το video/film. Με τους performers και τον ροκ μουσικό Mauro Pawlowski, που συνέθεσε πρωτότυπη μουσική ειδικά για την παράσταση, εξερευνεί το αίσθημα εκείνο που μέσω του χορού οδηγεί το κοινό σ’έναν κόσμο άγριας και αδάμαστης ενέργειας. Ο Wim Vandekeybus εκτός από τη παρουσίαση του nieuwZwart θα διδάξει και σε σεμινάρια χορού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Στο Φεστιβάλ συμμετέχει και το Χοροθέατρο ΟΚΤΑΝΑ υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Κων/νου Ρήγου, παρουσιάζοντας τη νέα του παραγωγή με τίτλο “The son”. Πρόκειται για μια performance με τρεις ερμηνευτές σε χορογραφία Παναγιώτη Κοντονή. (1-15 Ιουλίου, ώρα 21.30 Αίθουσα «Αποθήκη»).

Στις παράλληλες εκδηλώσεις του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Αθήνας το κοινό ακόμη θα μπορεί να επισκέπτεται τη μεγάλη επετειακή έκθεση φωτογραφίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe και τίτλο «30 χρόνια Σύγχρονος Γερμανικός χορός», να παρακολουθεί ταινίες χορού σε εξωτερικό χώρο της «Τεχνόπολις», ενώ, οι επαγγελματίες του χορού θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν master classes, όπου θα διδάξουν ο Wim Vandekeybus/ Ultima Vez και μέλη της ομάδας Käfig.