Από τις 20 Οκτωβρίου και για 7 Κυριακές μέχρι το Μάιο του 2014, η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων εγκαινίασε το πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους με τίτλο «7 Κυριακές στο Γκάζι».

Το πρόγραμμα της δεύτερης Κυριακής 24 Νοεμβρίου ξεκινάει με το ψυχαγωγικό πρόγραμμα του Ευτύχη Μπλέτσα με τίτλο «Μουσικομαγειρέματα». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών. Τα «Μουσικομαγειρέματα» είναι ένα ψυχαγωγικό πρόγραμμα  στο οποίο η μαγειρική και η διατροφή συναντάνε τη μουσική και την κίνηση σε μία αληθινά «νόστιμη» παράσταση που υμνεί το «έξυπνο φαγητό» και προβάλλει τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, με τρόπο εύληπτο, παραστατικό κι ευχάριστο.

Το πρόγραμμα έχει ενημερωτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, προτρέποντας τα παιδιά να υιοθετήσουν ένα υγιεινό και  διατροφικά ισορροπημένο τρόπο ζωής αντιμετωπίζοντας με αγάπη το φαγητό και τη μαγειρική. Ο Ευτύχης ετοιμάζει ζωντανά εύκολες και νόστιμες συνταγές που προάγουν τη Μεσογειακή Διατροφή και την Υγιεινή μαγειρική. Πρόκειται για ένα βιωματικό μάθημα διατροφής με τη μορφή συναυλίας και θεατρικής παράστασης και την οποία τα παιδιά μαθαίνουν διασκεδάζοντας. Σε αυτό το «Μουσικομαγειρικό» εργαστήρι τα παιδιά θα φτιάξουν μαζί με τον Ευτύχη νόστιμες και απλές υγιεινές συνταγές!

Θα ακολουθήσει το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου με τίτλο: «Βυζαντινών Γεύσεις». Τα παιδιά καλούνται να ανακαλύψουν τις διατροφικές συνήθειες των βυζαντινών, τις διαφορές και τις ομοιότητες με τις σημερινές τροφές, κάποια από τα σκεύη της εποχής, που σχετίζονται με το μαγείρεμα, το σερβίρισμα αλλά και την αποθήκευση τροφίμων, όπως και να δημιουργήσουν τη δική τους συνταγή προσφέροντας ένα «φανταστικό» δείπνο στους ανθρώπους που ζούσαν στη βυζαντινή εποχή.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ομιλία από την κα Έρρικα Παπαβενετίου, Γενικός – οικογενειακός γιατρός, διατροφολόγος με θέμα «10 προτάσεις διατροφής για γερά παιδιά».

Στην περίπτωση που ο καιρός είναι ευνοϊκός, το περιοδικό ΜΒΙΚΕ θα διοργανώσει για τους μικρούς ποδηλάτες, μαθήματα και παιχνίδια – φυσικά με ποδήλατο.

ΜΑΘΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

Ήρθε η ώρα να ξεφορτωθείς τις βοηθητικές! Κανείς δεν κάνει ποδήλατο με… τέσσερις ρόδες. Οι συνεργάτες του ΜΒΙΚΕ, όλοι ποδηλάτες με μεγάλη εμπειρία, μαθαίνουν τα παιδιά ηλικίας 4 – 10 ετών πώς να ξεκινήσουν, εύκολα και γρήγορα, να κάνουν ποδήλατο χωρίς βοηθητικές. Και σας δίνουν «Δίπλωμα Ποδηλάτη».

ΑΓΩΝΑΣ ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΙΑΣ

Πόσο καλός είσαι στο ποδήλατο; Ξέρεις να στρίβεις; Να περνάς εμπόδια; Έχεις καλή ισορροπία; Αυτά και άλλα πολλά καλείσαι να αποδείξεις στην ειδικά διαμορφωμένη «αγωνιστική πίστα» της Τεχνόπολης.
Ηλικίες: 6 – 12. Οι καλύτεροι κερδίζουν από ένα παγουράκι!

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ

Ένα παιχνίδι για «γρήγορους». Αγωνίσου κόντρα στο χρονόμετρο και γίνε εσύ ο
πρωταθλητής της Τεχνόπολης
Ηλικίες: 7 – 12. Ο μεγάλος πρωταθλητής κερδίζει ένα απίθανο κράνος.

Ώρες διεξαγωγής των δράσεων:

10.30 – 11.30 «Μουσικομαγειρέματα» από τον Ευτύχη Μπλέτσα (Κτίριο «Παλαιοί Φούρνοι»)
11.45 – 12.45 «Βυζαντινών Γεύσεις» (Κτίριο «Νέο Υδαταέριο»)
11.45 – 12.45 Ομιλία από την κα Έρρικα Παπαβενετίου με θέμα: «10 προτάσεις διατροφής για γερά παιδιά» (Κτίριο «Νέο Υδαταέριο»)
11.00 – 14.00 «Μαθήματα και Παιχνίδια με το ποδήλατο» («Κεντρική Αυλή»)
13.00 – 14.00 Ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου (αφετηρία      
συνάντησης Καμινάδα Γ)

Στο καφέ της Τεχνόπολης θα υπάρχουν προσαρμοσμένα μενού ενώ στο πωλητήριο του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου οι επισκέπτες θα μπορούν να βρουν επιλεγμένα είδη με έκπτωση 20%.

Λίγα λόγια για τον Ευτύχη Μπλέτσα:

Ο Ευτύχης Μπλέτσας είναι συγγραφέας της «Μαγειρικής Οικονομίας», και της «Θετικής Ενέργειας», παρουσιαστής στην «Κουζίνα της Μαμάς», «Ταξίδι στις Γεύσεις» και «Food IQ», και δημιουργός της παράστασης «Μουσικομαγειρέματα» που προάγει την Υγεία με Εκπαιδευτική Ψυχαγωγία. Βρείτε τον Ευτύχη στο bletsas.gr και στο youTube.com/FTBLETSAS όπου ανεβάζει βιντεάκια καθημερινά.

Λίγα λόγια για τη Έρρικα Παπαβενετίου

Η Έρρικα Παπαβενετίου είναι Γενικός –Οικογενειακός Ιατρός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγωγή και Προαγωγή της Υγείας, τη Διατροφή, την Ομοιοπαθητική και την Δημιουργική Γραφή.  

Ως ειδικός συνεργάτης του Υπουργείου Παιδείας, σε θέματα Διατροφής και Αγωγής Υγείας,  συμμετείχε στην δημιουργία και υλοποίηση  Πρωτόκολλου συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και Υπουργείου Υγείας, με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας στην χώρα μας. Παράλληλα σχεδίασε τον ιστότοπο της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης «Σχολικά Μαγειρέματα»  και το ακαδημαϊκό  έτος 2010-1011 είχε την επιμέλεια του πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού «Σχολικά Μαγειρέματα: τρέφομαι μεσογειακά, ζω καλύτερα»
Με την παραπάνω δράση ευαισθητοποίησης του ΥΠΔΒΜΘ, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε για την προώθηση θεμάτων διατροφικού πολιτισμού, συμμετείχε τον Ιούνιο του 2011  στην διακρατική ( από πλευράς Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Μαρόκου ) συνάντηση φορέων και εμβληματικών κοινοτήτων στην Κορώνη, με αφορμή την εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Είναι μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο και ασχολείται ερευνητικά και κλινικά με την  Οικογενειακή Ιατρική, την  Ομοιοπαθητική, την Διατροφή και την πρόληψη της Παχυσαρκίας σε παιδιά και ενήλικες.
 

Λίγα λόγια για το ΜΒike

Το ΜΒΙΚΕ είναι ένα περιοδικό ποδηλάτου που ασχολείται με το ποδήλατο ως τρόπο ζωής, άθλησης, αναψυχής και μετακίνησης. Το πρώτο του τεύχος κυκλοφόρησε το 1998 και από τότε κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα κάθε μήνα. Περισσότερες πληροφορίες στο www.mbike.gr