Το Plein Air, είναι μια πρόταση του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, σε συνεργασία με το 12ο Athens Open Air Film Festival.  Το έκτο Θερινό Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου στήνει ξανά την μεγάλη οθόνη της στους υπέροχους κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών για τέσσερις μοναδικές προβολές κάτω από τ’ αστέρια. Επιπλέον, με αφορμή την Εθνική Εορτή της Γαλλίας, θα γίνει μια ειδική προβολή στις 14 Ιουλίου στο Σινέ Λαϊς της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Πρόγραμμα προβολών στους κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών

Τρίτη 05/07 – 21:30: La Grande Illusion | Η Μεγάλη Χίμαιρα, του Jean Renoir
Τρίτη 12/07 – 21:30: Lumière d’été | Καλοκαιρινό φως, του Jean Grémillon
Πέμπτη 21/07 – 21:30: Vivement Dimanche! | Οπωσδήποτε την Κυριακή, του François Truffaut
Τρίτη 30/08 – 21:30: Les Parapluies de Cherbourg | Οι Ομπρέλες του Χερβούργου, του Jacques Demy

Ειδική προβολή στο Σινέ «Λαΐς» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Πέμπτη 14/07 – 21:30: L’Atalante / Αταλάντη, του Jean Vigo

Οι ταινίες που θα προβληθούν στους κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών

05/07/2022 – 21:30
La Grande Illusion / Η Μεγάλη Χίμαιρα
Ζαν Ρενουάρ (Jean Renoir) – 1937 – 117’
με τους: Έριχ φον Στρόχαΐμ, Ζαν Γκαμπέν, Μαρσέλ Νταλιό, Πιέρ Φρεσνέ

Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Δύο Γάλλοι στρατιώτες αιχμαλωτίζονται από τον διοικητή von Rauffenstein, έναν εκλεπτυσμένο και σεβαστικό Γερμανό. Μεταφέρονται σε ένα στρατόπεδο με φυλακές και βοηθούν τους συγκρατούμενούς τους να σκάψουν μια μυστική σήραγγα. Αλλά την παραμονή της απόδρασης, οι κρατούμενοι μεταφέρονται. Τελικά οδηγούνται σε ένα φρούριο υψίστης ασφαλείας που διοικείται από τον von Rauffenstein. Αυτός αντιμετωπίζει τους φυλακισμένους με ευγένεια, δημιουργώντας μάλιστα φιλικές σχέσεις με έναν από αυτούς. Αλλά οι Γάλλοι στρατιώτες σχεδιάζουν την επόμενη απόδραση.

12/07/2022 – 21:30
Lumière d’été / Καλοκαιρινό φως
Ζαν Γκρεμιγιόν (Jean Grémillon) – 1943 – 112’
με τους: Μαντλέν Ρενό, Πιερ Μπρασέρ, Μαντλέν Ρόμπινσον, Πολ Μπέρναρντ, Γκιόργκι Μαρσάλ

Στο άγριο τοπίο των Άλπεων της Προβηγκίας, βρίσκεται ένα πανδοχείο που το διευθύνει μια πρώην χορεύτρια όπερας, η οποία ζει εκεί από αγάπη για τον τοπικό άρχοντα. Υποδέχεται διάφορους πελάτες, μια νεαρή κοπέλα που έχει έρθει να βρει έναν έρωτα που ποτέ δεν εμφανίζεται, έναν αποτυχημένο και καταστροφικό ζωγράφο, έναν νεαρό υπεύθυνο εργοταξίου… άνθρωποι που αναζητούν την αδελφή ψυχή τους, σημαδεμένοι από το παρελθόν, χαρακτήρες σε αναζήτηση… ένα δράμα καραδοκεί.

21/07/2022 – 21:30
Vivement Dimanche! / Οπωσδήποτε την Κυριακή
Φρανσουά Τρυφώ – 1983 – 110’
με τους: Φανί Αρντάν, Ζαν Λουί Τρεντινιάν, Ζαν-Πιερ Καλφόν, Φιλίπ Λοντένμπαχ

Ο Julien Vercel, διευθυντής ενός κτηματομεσιτικού γραφείου, είναι ύποπτος για μια διπλή δολοφονία: της συζύγου του, Marie-Christine, και του εραστή της, Claude Massoulier. Καθώς όλα τα στοιχεία είναι εναντίον του, ο Julien εξαφανίζεται για να ξεφύγει από την αστυνομία. Η γραμματέας του, Barbara Becker, ερευνά σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει την αλήθεια. Η “αντικειμενικότητά” της δεν της επιτρέπει να αποκλείσει τον Julien από τους πιθανούς υπόπτους. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς της, η Barbara συναντά μια ταλαιπωρημένη ταμία κινηματογράφου, έναν πεισματάρη πελάτη που θέλει να νοικιάσει “ένα ορεινό κάστρο δίπλα στο κύμα”, έναν ζηλωτή δικηγόρο, έναν αδιάκριτο φωτογράφο που είναι και ο πρώην σύζυγός της, έναν σλαβόφωνο γλεντζέ, μια ξανθιά δακτυλογράφο που θα μπορούσε να είναι αντίζηλός της, και πάνω απ’ όλα έναν μαχητικό επίτροπο. Και όσο τρέχει η έρευνα, τα πτώματα συνεχίζουν να εμφανίζονται…

30/08/2022 – 21:30
Les parapluies de Cherbourg / Οι Ομπρέλες του Χερβούργου
Ζακ Ντεμί (Jacques Demy) – 1964 – 91’
με τους: Κατρίν Ντενέβ, Νίνο Καστελνουόβο, Αν Βερνόν

Η Geneviève Emery, κόρη ιδιοκτήτριας καταστήματος ομπρελών, είναι ερωτευμένη με τον Guy Foucher. Η Madame Emery δεν εγκρίνει ένα τέτοιο ειδύλλιο με έναν νεαρό μηχανικό γκαράζ. Ο Guy καλείται να υπηρετήσει στον πόλεμο της Αλγερίας και η Geneviève του δίνεται πριν φύγει. Μένει έγκυος. Ο Guy στέλνει λίγα νέα. Υποκύπτοντας στη παρότρυνση της μητέρας της, η Geneviève συμφωνεί να παντρευτεί τον Roland Cassard, έναν πλούσιο έμπορο διαμαντιών.

Προβολή με αφορμή την εθνική εορτή της Γαλλίας | Σινέ Λαϊς – Ταινιοθήκη της Ελλάδος

14/07/2022 – 21:30
L’Atalante / Αταλάντη
Ζαν Βιγκό (Jean Vigo) – 1934 – 89’
με τους: Μισέλ Σιμόν, Ζαν Νταστέ, Ντίτα Πάρλο

Για να ξεφύγει από τη μονοτονία της ζωής της στο χωριό, η Juliette παντρεύεται τον Jean, έναν ναυτικό που ταξιδεύει με τον μπάρμπα Jules, έναν εκκεντρικό γέρο, και ένα παιδί, το μικρό μούτσο της φορτηγίδας. Η ζωή πάνω στη Αταλάντη είναι μονότονη, ο καθένας αφιερώνεται στις δικές του δραστηριότητες: ο Jean είναι υπερβολικά αφοσιωμένος στη δουλειά του, σε σημείο που παραμελεί τη Juliette, η οποία σκοπεύει να φέρει τα πάνω κάτω ξεκινώντας με ένα χωρίς προηγούμενο καθάρισμα. Όσο για τον ιδιόρρυθμο και δημιουργικό μπάρμπα Jules, ζει περιτριγυρισμένος από μια οικογένεια γάτων και τα αντικείμενα που συλλέγει κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων στάσεων και τα οποία μαστορεύει. Έρχεται η μέρα που η Juliette βαριέται και παρασύρεται από τα φώτα της μεγάλης πόλης. Με τη βοήθεια του τρελού μπάρμπα, ο Jean θα την βρει σε απόγνωση.