Η λέξη MuSifanto συνδυάζει τις Μούσες και τη Μουσική με το Sifanto, μια από τις παλαιές ονομασίες της Σίφνου. Στόχος του Φεστιβάλ είναι να δημιουργηθεί στο νησί μια μουσική πλατφόρμα, ώστε οι κάτοικοι του νησιού και οι φίλοι επισκέπτες, γνωρίζοντας ότι πραγματοποιείται κάθε Ιούλιο, να συμμετέχουν σε σταθερή βάση και να έρχονται σε επαφή με μουσικούς υψηλού επιπέδου, διεθνώς αναγνωρισμένους, σε ένα ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν, πιστεύουν στην αξία της μουσικής εκπαίδευσης και στη σημασία της καλλιτεχνικής επικοινωνίας. Επιθυμούν να συμβάλλουν στη δημιουργία και ανάπτυξη μιας μουσικής κοινότητας, της οποίας θα είναι εταίροι, και για τα μέλη της οποίας, η Σίφνος μπορεί να γίνει ένα καλοκαιρινό «σπίτι» καλλιτεχνικής έμπνευσης, ανοιχτό στις μουσικές τους προτάσεις.

Το Φεστιβάλ τελεί Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Διοργανωτής: «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας», με τη Συνδιοργάνωση του Δήμου Σίφνου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου, του Πολιτιστικού Κέντρου Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

– Καθημερινές συναυλίες με έμφαση στην κλασική μουσική.
– Σεμινάρια κλασικής κιθάρας, πιάνου, κοντραμπάσου, φλάουτου, παλιάς μουσικής, μονωδίας, μουσικής δωματίου και μουσικών συνόλων.
– Μουσικός περίπατος


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Με ελεύθερη είσοδο

Σάββατο 29 Ιουνίου 2019 – Ώρα: 21:00

«Τα τζιτζίκια και άλλες ιστορίες της υπομονής» «Les cigales et d’autres états d’attente»
Κατερίνα Φωτεινάκη (κιθάρα & φωνή) – Στάμος Σέμσης (βιόλα)
Ρεπερτόριο με ελληνική και γαλλική μουσική.
Μονή «Παναγία τα Φυρόγια»

*

Κυριακή 30 Ιουνίου – Ώρα: 21:00

Συναυλία Μουσικής Δωματίου
Gabriella Spano’ (φλάουτο), Βασίλης Λύκος (τσέλο), Αλέξανδρος Ζαχαριάκης (πιάνο)
Μονή «Παναγία τα Φυρόγια»

*

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019 – Ώρα: 21:00

Συναυλία – Προβολή
Αλέξης Μαστιχιάδης (τσέμπαλο)
Δύο ταινίες μικρού μήκους, βωβού κινηματογράφου: «Menilmontant»(1926) και «Brumes d’automne»(1929) του σκηνοθέτη Dimitri Kirsanoff παρουσιάζονται με ζωντανή συνοδεία μουσικής για τσέμπαλο και ηλεκτρονικά μέσα.
Πολιτιστικό Κέντρο «Μαριάνθη Σίμου»

*

Τρίτη 2 Ιουλίου 2019 – Ώρα: 21:00

Ρεσιτάλ πιάνου – Μαρία Ευστρατιάδη
Πολιτιστικό Κέντρο «Μαριάνθη Σίμου»

*

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019– Ώρα: 21:00

Ρεσιτάλ κιθάρας
Marco Ramelli
D&A GuitarDuo (Δημήτρης Κουρζάκης – Άγγελος Μπότσης)
Μονή «Παναγία το Βουνό»

*

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019 – Ώρα: 20:30

Μαθητική Συναυλία πιάνου, φλάουτου, μουσικής δωματίου και μουσικών συνόλων με τους μαθητές των σεμιναρίων.
Πολιτιστικό Κέντρο «Μαριάνθη Σίμου»

*

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

Ώρα: 19:30

Μουσικός περίπατος στα γραφικά καλντερίμια του νησιού με συμμετοχή κοινού κατά τη διάρκεια του οποίου οι μουσικοί του MuSifanto παίζουν σε ξεχωριστά σημεία της διαδρομής. Έναρξη από την κεντρική πλατεία της Απολλωνίας

Ώρα: 20:30

Μαθητική Συναυλία κιθάρας – κοντραμπάσου – μονωδίας με τους μαθητές των σεμιναρίων.
Πλατεία Κάτω Πεταλιού


Σεμινάρια

Κιθάρα

1-5 Ιουλίου

-Marco Ramelli: Κιθαριστής και συνθέτης. Καθηγητής στο DIT Conservatory of Music and Drama στο Δουβλίνο. Καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κιθάρας Corde d’Autunno και του Centro Asteria στο Μιλάνο.

-Δημήτρης Κουρζάκης: Σολίστ και καθηγητής κιθάρας. Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Νεοκλασσικού και του Κλασσικού Ωδείου και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροιας.

-Άγγελος Μπότσης: Σολίστ και καθηγητής κιθάρας στο Εθνικό και στο Νεοκλασσικό Ωδείο.

-Αλέξανδρος Κάλκος: Καθηγητής κλασικής κιθάρας με ειδίκευση στην ιστορική ερμηνεία από την εποχή της Αναγέννησης ως τον Κλασικισμό. Παίζει αναγεννησιακό λαούτο, βιχουέλα, αρχιλαούτο, αναγεννησιακή, μπαρόκ και ρομαντική κιθάρα.

-Συμμετέχουν οι δάσκαλοι κιθάρας των Μουσικών Εργαστηρίων Τάκης Γιαννόπουλος, Νικήτας Μιχαλόπουλος

*

Κοντραμπάσο

3-5 Ιουλίου

-Claus Freundenstein: Σολίστ και καθηγητής κοντραμπάσου. Κατασκεύασε το “Freudenstein-minibass”, ένα όργανο για παιδιά από 5 ετών. Συνθέτει και διασκευάζει μουσική. Είναι ιδρυτής του κουαρτέτου κοντραμπάσου “Bassmonsters”.

-Βασίλης Παπαβασιλείου: Σολίστ κοντραμπάσου. Κορυφαίος Α’ της Συμφωνικής Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με συνεχή συναυλιακή και δισκογραφική δραστηριότητα.

*

Μονωδία

2-6 Ιουλίου

-Ειρήνη Καράγιαννη: Μέτζο σοπράνο. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασικό τραγούδι στην Ελλάδα, την Αγγλία και την Ιταλία. Από το 1992 ερμηνεύει, σε σημαντικές αίθουσες και λυρικά θέατρα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό ρόλους του κλασικού και μοντέρνου ρεπερτορίου.

*

Πιάνο

29 Ιουνίου – 4 Ιουλίου

-Μυρτώ Ακρίβου: Παίζει και διδάσκει πιάνο, αγαπά τη μουσική δωματίου κι αναζητά πάντα μέσα σ΄ αυτήν ανθρώπους και έργα με ξεχωριστό ενδιαφέρον. Υποστηρίζει τη σύγχρονη δημιουργία και τις έντιμες προθέσεις

*

Φλάουτο

29 Ιουνίου – 4 Ιουλίου

-Αμαλία Κουντούρη: Παίζει και διδάσκει φλάουτο. Το πάθος της είναι οι γάτες κι η συνεργασία με άλλους μουσικούς, ιδιαίτερα μικρής ηλικίας. Φέτος κλείνει 11 χρόνια φιλίας με την πιανίστα Μυρτώ Ακρίβου. Δίδαξε στο Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου για 12 χρόνια.

*

Μουσική δωματίου

29 Ιουνίου – 4 Ιουλίου

-Σεμέλη Κωστούρου: Διπλωματούχος βιολοντσέλου του Ορφείου Ωδείου Αθηνών. Από το 2010 είναι μέλος της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, ενώ από το 2013 έως το 2015 υπήρξε μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Βερολίνου.

*

Μουσικά σύνολα

29 Ιουνίου – 4 Ιουλίου

-Ματθαίος Λεγάκης: Διευθυντής Ορχήστρας-Χορωδίας / Συνθέτης