Στον ρομαντικό χώρο της Αποβάθρας της Αμαξοστοιχίας – Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ, δίπλα στις ράγες και τις ανθισμένες πικροδάφνες, φιλοξενείται για πρώτη φορά το 5o Athens Open Air Film Festival με την παρουσίαση μίας ιδιαίτερης κινηματογραφικής προβολής, του κλασικού βωβού αριστουργήματος του Φρήντριχ Βίλχελμ Μούρναου, «Νοσφεράτου: μια Συμφωνία Τρόμου» (1922), με τη συνοδεία μουσικής επένδυσης από τους Mechanimal, τη Τρίτη 21 Ιουλίου 2015.

Το «Νοσφεράτου», μπορεί να γυρίστηκε στην αυγή του ίδιου του κινηματογράφου, να ολοκληρώθηκε με ελάχιστα μέσα και με όλους τους περιορισμούς του βωβού σινεμά, παραμένει, ωστόσο, η ωραιότερη και πιο παράξενα γοητευτική δημιουργία τρόμου που έγινε ποτέ. Επωφελούμενος από την παντελή έλλειψη ήχου, ο Μούρναου βασίστηκε εξ’ ολοκλήρου στη δύναμη και την υποβολή των εικόνων. Η ταινία του είναι μια μεγαλοπρεπής συμφωνία του άσπρου και του μαύρου, του άπλετου φωτός και του απέραντου σκοταδιού. Οι δραματικές αντιθέσεις στις ασπρόμαυρες αποχρώσεις των σκηνικών και της φωτογραφίας δημιουργούν εξαρχής ένα γνήσια νοσηρό και μακάβριο κλίμα και η ατμόσφαιρα του τρόμου διογκώνεται από την αληθινά απόκοσμη παρουσία του Μαξ Σρεκ στον ρόλο του αιμοδιψή κόμη.

Οι Mechanimal συνθέτουν το δικό τους ηλεκτρονικό soundtrack για το Νοσφεράτου, χτίζοντας ένα ενιαίο και συνεχές παιχνίδι πολυεπίπεδων ίσων τα οποία μαζί με αναλογικά sequencer και ηλεκτρικές κιθάρες δίνουν μια άλλη διάσταση στην μονοχρωματική αφήγηση του Μουρνάου.

Σκηνοθεσία: Φρίντριχ Βίλχελμ Μούρναου

Πρωταγωνιστούν: Μαξ Σρεκ, Γκούσταβ Φον Βάνγκενχαιμ, Γκρέτα Σρέντερ, Αλεξάντερ Γκράναχ

Διάρκεια: 94′