Ο ρομαντισμός της ιδεολογίας, η απελευθερωτική δύναμη της γραφής και η ανάγκη για συλλογικότητα, ζητήματα καίρια στην εποχή μας αλλά και σε κάθε εποχή, είναι μερικά από τα θέματα που θα αναδείξει το 5ο Εργαστήριο Νέων Καλλιτεχνών, «Romance», το οποίο διοργανώνεται στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Το Εργαστήριο προτείνει μία «άλλη» ανάγνωση του κεντρικού concept της 5ης Μπιενάλε, που βασίζεται στα «Γράμματα από τη Φυλακή» του Αντόνιο Γκράμσι θα πραγματοποιηθεί από τις 10 ως τις 19 Σεπτεμβρίου στο Γενί Τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο) και θα είναι ανοιχτό για το κοινό (10:00-18:00).

Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου, στις 20.00, στον ίδιο χώρο, θα εγκαινιαστεί η έκθεση έργων των καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν (περφόρμανς, εγκαταστάσεις, σχέδια, φωτογραφία κ.ά.). Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή ως τις 30 Σεπτεμβρίου, ημέρα λήξης της 5ης Μπιενάλε.

Επικεφαλής ανέλαβε ο Σπύρος Στάβερης, φωτογράφος.

Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου, θα πραγματοποιηθεί και masterclass του Σπύρου Στάβερη, το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο Γενί Τζαμί. Το masterclass θα είναι ανοιχτό προς το κοινό και με ελεύθερη είσοδο.

Την επιμέλεια και τον συντονισμό του Εργαστηρίου έχει η Αρετή Λεοπούλου, ιστορικός Τέχνης -επιμελήτρια Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

«Το σκεπτικό για το επερχόμενο εργαστήριο επιχειρεί να προσεγγίσει εκ νέου την πολιτική ερμηνεία του βιβλίου και στρέφεται στις πολλαπλές αναγνώσεις του: στον –εξ ανάγκης– μονόλογο της γραφής, που όμως ελευθερώνει τη νόηση από τον ρόλο και την καθημερινότητα του φυλακισμένου· στον ρομαντισμό που διακατέχει ανθρώπους που βρίσκονται σε ιδιαίτερες συνθήκες ζωής και επικοινωνίας με το κοινωνικό σύνολο· στον ρομαντισμό κάθε ιδεολόγου», γράφει στον κατάλογο της 5ης Μπιενάλε η Αρετή Λεοπούλου. «Πρόκειται για μια έννοια και μια επιλογή τόσο προσωπική, όσο συνάμα πολιτική – και δη όταν χαρακτηρίζεται από την ιδεολογική συνέπεια που διανοητές, όπως ο Γκράμσι, κατέδειξαν.

Αυτό που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο εργαστήριο, αποτελεί και το κυριότερο κριτήριο επιλογής των συμμετεχόντων: η πολυσυλλεκτικότητα».

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Αντιγόνη Θεοδώρου, Άκης Καράνος, Aδαμάντιος Καφετζής, Μαρία Κριαρά, Ηλίας Μαμαλιόγκας, Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Nicolas Paradiselo, Σοφία Τολίκα, Original Replica, Nuriddin Rasulov

Το Εργαστήριο πραγματοποιείται και με την υποστήριξη της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης.

Τέλος, στο πλαίσιο της συνεργασίας της Μπιενάλε με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, οι καλλιτέχνες θα έχουν την ευκαιρία ειδικής ξενάγησης από τον Σπύρο Στάβερη, στις 11.09, στην έκθεση ΛΟΓΟΣ VI: ΤΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ η οποία φιλοξενείται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, με υλικό από τη συλλογή του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ / Δωρεά Μιχάλη Τσιπίδη / Φωτογραφική αποστολή Σπύρου Στάβερη.