Η φετινή Μπιενάλε της Μυκόνου «2021-1821» βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

«Το 1821 είναι η χρονιά που γιορτάζουν την ανεξαρτησία τους, πέραν από την Ελλάδα, το Περού, η Κόστα Ρίκα, το Ελ Σαλβαντόρ, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, η Νικαράγουα, το Μεξικό κι η Δομινικανή Δημοκρατία. Ήταν η εποχή του ρομαντισμού όπου η επανάσταση ήταν γιορτή, ο πόλεμος έρωτας, το αίμα τέχνη. Η ανθρώπινη μνήμη γέμισε με ήρωες, η φαντασία με αλληγορίες των μεγάλων ιδεών, και η Γη μιλούσε τη γλώσσα του ανθρωπισμού κατευθείαν στην καρδιά των ανθρώπων.

Η πέμπτη (5η) Μύκονος Μπιενάλε τιμά με το θέμα «1821», τον πλανήτη μας, τη Γη που σαν ζωντανός οργανισμός μέσα από μια ώριμη συντονισμένη θέληση, πέρασε από τα έγκατα στις καρδιές των ανθρώπων, τινάζοντας σαν λάβα τις αλυσίδες της εξουσίας.»

Λυδία Βενιέρη,
Νέα Υόρκη, Μάιος 2020

Φέτος εγκαινιάζεται μία νέα ενότητα της Mykonos Biennale από την επιμελήτρια Δρ. Σωζήτα Γκουντούνα, υπό τον τίτλο GREEK – CARIBBEAN CULTURAL EXCHANGE, με σκοπό να δημιουργήσει γέφυρες με περιοχές ανα τον κόσμο που φέρουν ιδιαίτερη καλλιτεχνική δραστηριότητα. Πρόκειται για την αφετηρία μιας ενότητας που αποσκοπεί στην καλλιτεχνική παρουσία ενός έθνους-τόπου, δίνοντας τη δυνατότητα στους νέους δημιουργούς να εκθέσουν το έργο τους στη Μύκονο, ανοίγοντας ένα συνεχή διάλογο με νέες πρακτικές και παραδόσεις.

Πιο συγκεκριμένα, στη φετινή διοργάνωση, η επιμελήτρια Δρ. Σωζήτα Γκουντούνα και τους Out of the Box Intermedia και GREECE IN USA σε συνεργασία με τον Elvis Lopez, επικεφαλής του Ateliers ’89, προτείνουν 10 καλλιτέχνες από την Aruba της Καραϊβικής: Alydia Wever, Chelsea Peterson, Darwin Winklaar, Irvin Aguilar, Jess Wolff, Ken Wolff, Romelinda Maldonado, Samuel Sarmiento, Velvet Zoe Ramos, Wilfred Jansen με σκοπό να ταξιδέψουν και να δημιουργήσουν επι τόπια έργα κατά τη διαμονή τους στο νησί.

Παρακάτω παρατίθενται επιπλέον θεματικές ενότητες:

1. Τα λάβαρα της επανάστασης

Σημαίες από διαφορετικούς διεθνείς καλλιτέχνες θα τοποθετηθούν στην Χώρα της Μυκόνου με θέμα τις επαναστάσεις του 1821. Συνεπιμέλεια της Δρ. Σωζήτας Γκουντούνα και της Λυδίας Βενιέρη.

2. Ιδέες και Είδωλα

Στον αμπελώνα «Βίωμα» δημιουργείται μια γλυπτική εγκατάσταση από Ξόανα, Σκιάχτρα, Τοτέμ καλλιτεχνών, σαν ένα διεθνές μανιφέστο με θέμα την επανάσταση.

3. Τα Αντίδοτα

Όπως σε κάθε μια από τις προηγούμενες τέσσερις Μπιενάλε της Μυκόνου θα δωθούν κουτιά όπου καλλιτέχνες από διάφορα μέρη της γης μέσα στα οποία τοποθετούν τις ιδέες – έργα τους, ως ιαματικά «αντίδοτα» της προσωπικής τους φιλοσοφίας. Τα «αντίδοτα» μεταφέρονται στην Δηλο όπου γίνεται και η αποκάλυψη τους.

4. Το Χορό της Αλληγορίας

Μια γιορτή όπου οι καλλιτέχνες ντύνονται και ντύνουν τους καλεσμένους με θέματα αλληγορικά, όπως Δημοκρατία, Επανάσταση, Δόξα, Κρίση, Ελευθερία κ.λπ. Συναντιέται το τοπικό καλλιτεχνικό ύφος της παράδοσης μέσα από τα χορευτικά σχήματα και τους θρυλικούς οργανοπαίχτες του νησιού με τους σύγχρονους και διεθνείς εικαστικούς καλλιτέχνες, περφορμερ και μουσικούς για να συν δημιουργήσουν. Θα γίνει παράλληλα και live stream στο instagram account της Μπιενάλε στο όποιο μπορεί να συμμετάσχει ο καθένας από απόσταση.

5. Τα Vidéo graffiti

Προβολές vidéo art σε διαφορά σημεία της Χώρας της Μυκόνου.

6. Dramatic Nights

Μια σειρά προβολών μικρού μήκους ταινιών νέων και καταξιωμένων κινηματογραφιστών.

7. Dance Performance

Η επιμελήτρια Ραλλού Αβραμίδου προτείνει την επιτελεστική δράση “Τhe art of non-doing: the deep blue is a she”, μια αυτοσχεδιαστική πρακτική της χορογράφου Ανδρονίκης Μαραθάκη, σε συνεργασία με τον μουσικό και συνθέτη Μιχάλη Καταχανά. Οι δυο τους προκαλούν τις παρατηρήσεις μας, ως θεατές για δύο σώματα, μια βιόλα και ένα κομμάτι πάγου. Στην πρακτική μπορεί να συμμετέχουν όσοι το επιθυμούν. Οι οδηγίες δίνονται μία ώρα πριν την έναρξη.

8. Music Performance

Ο αυτοσχεδιαστής Μιχάλης Καταχανάς προετοιμάζει ένα προσωπικό μουσικό ταξίδι, από τον Bach στον Stravinsky και από τον την παραδοσιακή μουσική της Μεσογείου και των Βαλκανίων στον Wayne Shorter και τον ήχο της Ευρωπαϊκής Jazz, έχοντας ως βασικό προορισμό τη solo προσέγγιση της βιόλας ως ένα ακόμα μέσο έκφρασης ενός πανιδιωματικού αυτοσχεδιασμού.

Συμμετέχοντες πάνω από 60 καλλιτέχνες:

Aguilar Irvin, Aziz Shayma, Βεϊνόγλου Αύγουστος, Βερροιοπούλου Όλια, Βλάχου Ζαφείρω, Βρεττού Ίρια, Γαζετόπουλος Γιάννης, Γυπαράκης Γιώργος, Chewishe Rafika, COMOTIRIO, Douglas Beer Tjorn, Δάπης Θανάσης, Federal Marianne, Εφέογλου Δημήτρης, Hafez Adham, Harvey Steven C., Jansen Wilfred, Ζαφειρόπουλος Θεόδωρος, Ζαχαρέα Λουίζα, Ζαχαροπούλου Κατερίνα, Θάνος Φοίβος, Ιωάννου Αναστάσης, Καταχανάς Μιχάλης, Κόξιας Αλέξανδρος, Κοτιώνης Ζήσης, Κούρος Πάνος, Κυπριανίδης Γιώργος, Lopez Elvis, Λυμπεράτος Ανδρέας, Μalte Urbschat, Maldonado Romelinda, Mignot Alexandre, Maly Luis, Μαντά Ναταλία, Μαραθάκη Ανδρονίκη, Ontani Luigi, Peterson Chelsea, Παλούκης Σπύρος, Παπαδόπουλος Γιάννης, Παπαδόπουλος Πάνος, Παπακώστα Σοφία, Παρέ Χλόη, Ράλλη Ιωάννα, Ramos Velvet Zoe, Sarmiento Samuel, Schnabel Lola, Schuyff Peter, Σβορώνου Βανίλια, Σελιμιώτης Γιάννης, Σκάσση Κατερίνα, Σκουλικίδη Φανή, Σταματοπούλου Βίκη, Telleria Marisa, Χαραλάμπους Πάνος, Χαραλαμπίδης Νίκος, Χιώτη Θάλεια, και άλλοι.

* Την Τρίτη 5 Οκτωβρίου, η Μπιενάλε ολοκληρώνεται με μια τελετή εις μνήμη του αγαπητού φίλου και συνεργάτη Άγγελου Σπυρόπουλου, και τον τιμά με μια πομπή των καλλιτεχνών που θα «απελευθερώσουν» δεκάδες φανάρια στον νυχτερινό ουρανό.

Τοποθεσίες: Χώρα Μυκόνου, Κίτρινος Πύργος & Μυκόνου Βίωμα Οικολογικό Αγρόκτημα στην Άνω Μερά, Νήσος Δήλος κ.ά. (Οι υπόλοιπες τοποθεσίες θα ανακοινωθούν σύντομα από τα κοινωνικά μας δίκτυα).