Η 52η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής συνεχίζεται και μας προσκαλεί στο 3ο κατά σειρά θεματικό διήμερο το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014.

Πιο αναλυτικά:

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: Σύγχρονη Εποχή

12:00 Ομιλία από την Λία Παπαηλία εικαστικό κεραμίστρια και τον Γαλιγαλίδη Θεόδωρο κεραμίστα  «Δημιουργικότητα και απεξάρτηση με την τέχνη της κεραμικής. 30 χρόνια δημιουργίας ΚΕΘΕΑ – ΙΘΑΚΗ»

Παπαηλία  Αγλαΐα. Εικαστικός – Κεραμίστρια,  εκπαιδεύτρια ενηλίκων.

Γεννήθηκε το 1959 στην Ήπειρο. Σπούδασε κεραμική στο Hastings College of Arts and Technology στην Αγγλία, 1981 έως και 1983.  Συνέχισε τις σπουδές της στην Faenza της  Ιταλίας στο Instituto Statale per la Ceramica  G. Ballardini. 1991 -1992,  στο τμήμα πλαστικής κεραμικής. Από το 1996 έως και 1998 παρακολουθεί μαθήματα  Ιστορίας της Τέχνης στο Open University of England.                                                       

Από το 2004 έως και το 2008,  έκανε την εκπαίδευσή της στην  Art Therapy στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Κέντρου Τέχνης και ψυχοθεραπείας. Έχει πάρει μέρος σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις δουλεύοντας κυρίως με πηλούς stoneware και προσεγγίζοντας την κεραμική τέχνη κυρίως μέσα από την πλαστική της μορφή.

Μέλος της συγγραφικής ομάδας του βιβλίου «Πηλοπλαστική Β’» των ΤΕΕ. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια παρουσιάζοντας την δουλειά της σε θέματα εκπαίδευσης και διδακτικής ενηλίκων στην κεραμική τέχνη,  την ανάδειξη της δημιουργικότητας καθώς και την συμβολή της κεραμικής Τέχνης για θεραπευτικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς.

Από το 1986 έως και σήμερα εργάζεται ως Υπεύθυνη του εργαστηρίου Κεραμικής και γυαλιού στο Θεραπευτικό Πρόγραμμα «Ιθάκη»  εκπαιδεύοντας, κυρίως μέλη της κοινωνικής επανένταξης στην τέχνη της κεραμικής. 

Γαλιγαλίδης  Θεόδωρος. Αγγειοπλάστης – κεραμίστας, εκπαιδευτής ενηλίκων.

Γεννήθηκε το 1965 στα Θερμά Σερρών. Σπούδασε κεραμική στην σχολή μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. 1981- 1983 και στην συνέχεια μαθητεύει στα εργαστήρια του Αργυρούδη Δημήτρη και του Βασίλη Βαρδαξή.

Από το 1997 εργάζεται ως εκπαιδευτής κεραμικής στο Θ.Π. ΙΘΑΚΗ ενώ  παράλληλα εκπαιδεύεται  σε  θέματα εκπαίδευσης ειδικών ομάδων. «Βιωματική Εκπαίδευση στη Δυναμική Ομάδας»  με στόχο την υποστήριξη ατόμων στο στάδιο της απεξάρτησης. Συμμετέχει ως εκπαιδευτής σε δέκα περίπου Ευρωπαϊκά προγράμματα του Κ.Ε.Κ «ΙΘΑΚΗ».

Μέλος της συγγραφικής ομάδας του βιβλίου «Πηλοπλαστική Β’ κύκλος, ΤΕΕ» εκδόσεων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Έχει παρουσιάσει σε συνέδρια την δουλειά του στα πλαίσια της εκπαίδευσης ενηλίκων για τη σημαντικότητα τις κεραμικής τέχνης  στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας.

Δραστηριοποιείτε στο Σ.Α.Κ.Κ.Β.Ε .(Σύλλογος Αγγειοπλαστών Καλλιτεχνών Κεραμιστών Βορείου Ελλάδος) ως μέλος του συλλόγου (Αντιπρόεδρος και Γραμματέας) για 6 συνεχή χρόνια.

Η προσωπική του δουλειά στην κεραμική προσεγγίζετε κυρίως με την χρήση του τροχού. Επιλέγει την τεχνική του RAKU για την αμεσότητα της και τα ιδιαίτερα  αισθητικά της  αποτελέσματα.

Από το 1997 εργάζεται κυρίως  στο Εργαστήριο κεραμικής και γυαλιού του θεραπευτικού προγράμματος  ΙΘΑΚΗ  εκπαιδεύοντας μέλη της κοινωνικής επανένταξης στην κεραμική τέχνη με κύριο μέσο την χρήση του τροχού.

13:00  Ομιλία από την Κική Γεροντάκη με θέμα « Η σύγχρονη κεραμεική στην Μεγάλη Βρεττανία»

14:00 Διάλειμμα

15:00 Παρουσίαση καταξιωμένων κεραμιστών – Γιώργος Βαβάτσης

16:00 Παρουσίαση καταξιωμένων κεραμιστών – Ηλίας Μπουτανιώτης
 
Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Ηλίας Μπουντανιώτης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Παρακολούθησε μαθήματα γλυπτικής κεραμικής στο εργαστήριο του Κώστα Ταρκάση και ζωγραφικής και σχεδίου στο εργαστήριο του Κώστα Αργύρη. Από το 2013 φοιτά στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει κάνει δύο ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο το 2006 και το 2008. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται στις μόνιμες συλλογές των : Muzeum w Walbrzychu, Πολωνία – Muzeum Miejskie we Wroclawiu, Πολωνία, στο Kanayama Ceramic Center, Aomori, Ιαπωνία στο μουσείο Gratzki, Arandelovac στη Σερβία και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 1992 διατηρεί  το εργαστήριό του στη Ραφήνα.

17:00 – 20:00 Ελεύθερα εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους
Αγγειοπλαστική – Πηλοπλαστική – Ζωγραφική

ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: Σύγχρονη Εποχή

12:00 Παρουσίαση : «Η Κεραμική στη Σχολή καλλιτεχνικών σπουδών των ΤΕΙ στο τμήμα εσωτερικής διακόσμησης & σχεδιασμού αντικειμένων. Παρουσίαση πτυχιακών εργασιών» Επιμέλεια: Νίκος Σκλαβενίτης

14:00 Διάλειμμα

15:00 Ζωντανό σεμινάριο της εντυπωσιακής τεχνικής Racu από τον κεραμίστα Γιώργο Ποντίκη.

Γεννήθηκε στον Κορυδαλλό το 1976. Από μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με τον πηλό δουλεύοντας στο εργαστήριο κεραμικής του πατέρα του. Σπούδασε Γραφικές Τέχνες, αλλά το πάθος του για τον πηλό τον έκανε να αφοσιωθεί στην κεραμική.
Αργότερα παρακολούθησε μαθήματα Κεραμικής Γλυπτικής και Τεχνολογίας των Υλικών Κεραμικής, με καθηγητές τους Μένανδρο Παπαδόπουλο και Κώστα Ταρκάση. Επίσης έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Raku, αναγωγής και εναλλακτικών ψησιμάτων, τα οποία του δημιούργησαν το ερέθισμα να πειραματιστεί και να ενασχοληθεί περαιτέρω με τέτοιου είδους τεχνικές στο προσωπικό του εργαστήριο.

17:00 – 20:00 Ελεύθερα εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους
Αγγειοπλαστική – Πηλοπλαστική – Ζωγραφική